">

Pingáljunk vázát!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_feherfeketeMegígértük nemrég, hogy időről időre mutatunk nektek olyan DIY-tippeket, amelyeket egy igazán profi, vagány anyukától kapunk. Pár héttel ezelőtt mutatkozott be nálunk itt az Anyakanyaron Seufert-Szántó Orsi, azaz Borsa, a BorsaBox bloggerinája. A tavaszi hangulathoz, húsvéti készülődéshez ezúttal is tőle kaptunk egy remek tippet. Készítsétek el ti is!

Itt a tavasz végre valahára! seufert-szanto orsiAz ég újra kék, a fű újra zöld, kezdenek virágba borulni a fák is. Hosszabbodnak a nappalok, rövidülnek a kabátok, egyre több kisgyerek nyargalászik a kertben, parkban, játszótéren. Piacra járni is jobb ilyenkor, pláne, ha a közelgő húsvéti ünnepekre készülődhetünk. Barkaág, tulipán, jácint, nárcisz nélkül szinte lehetetlen hazamenni. Otthon pedig jövet az illat- és színáradat, amit – hogy minél tavasz kompatibilisebb legyen – felturbózhatunk egy magunk készített, festett vázával. Csupasz, áttetsző vázákat előkeresni, átfestés indul!

A svéd bútoráruház kínálja ezeket a vázákat, amiket átalakítottam. Formára, méretre pont íriszre, tulipánra, nárciszra termettek és még árban is teljesen ideálisak átfestésre.

Hozzávalók:

  • tetszés szerinti mennyiségű és formájú, de ugyanolyan váza
  • alapozófesték – Pentart- Acrylic primer-alapozófesték
  • gyöngyház akrilfesték – sárga, kék színben
  • matt akrilfesték – fehér színben
  • színtelen lakk
  • szivacsecset
  • keskenyebb maszkolószalag

tavaszi vaza keszites 1

Az áttetsző üveget mossuk meg, töröljük szárazra, majd szivacsecsettel vigyük föl egy rétegben az alapozófestéket. Szivacsecsettel, a festéket finom ütögető mozdulatokkal vidd fel a felületre. Az első réteg száradását követően, ha láthatóan nem fedte be alaposan a felületet a festék, ismételjük meg az egészet még egyszer. Az alapozó feladata, hogy egy megfelelő tapadó réteget alakítson ki a felületen. A csúszós üvegen az akril nem tud jól megtapadni, az alapozófesték ebben segít.

Ha az alapozás kész és száraz a festék, vegyük elő a gyöngyház akrilokat. Ennél a vázaszettnél négy vázát festettem át. Ebből az egyiket gyöngyház kékre, egy másikat gyöngyház sárga színűre festettem. A fennmaradt két vázát a fehér matt akril színnel festettem be.

tavaszi vaza keszites 2

A fehér vázákat csíkokkal dobtam fel, melyek kialakításhoz maszkolószalagra volt szükség. A szalag segítségével alakíts ki sávokat, majd az így kijelölt területeteket fesd le hol sárga, hol kék színűre. Veheted alapul a képeken látható mintát is, vagy eltérsz tőle és készítesz valami egészen mást, például függőleges lefutású sávokkal díszítettet. A festéshez használj kisfejű laposecsetet, ezzel pontosabban tudsz egyenes vonalat húzni.

Ha elkészültél a sávok festésével, lakkal fújd le a vázákat, ettől vízálló lesz a felület.

Más nem is kell csak  a tulipánok!

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Borsa

http://borsabox.blog.hu//