">

Piros bogyós kavalkád
Az Európai Friss Csapat program egész évben ösztönzi a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hiszen a hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök minden évszakban azt biztosítják az emberi szervezetnek, amire annak szüksége van. Nyáron a frissítő, hűsítő gyümölcsök kerülnek előtérbe, hiszen ezek esnek a legjobban a hőségben. Általában édes és savanykás ízűek, víztartalmuk pedig magas.

Az édes íz harmonizál, egyensúlyba hozza a többi ízt, a savanykás íz összehúzó hatású, segíti a testet a folyadék, a nedvesség megtartásában, míg pótlásukban a gyümölcsök lédússága nyújt támogatást. Összességében elmondható, hogy a legtöbb nyári szezonális gyümölcs kiváló szomjoltó és fantasztikusan frissítő, hűsítő hatású. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy emellett számos vitamin és ásványianyag is található bennük, amelyektől még kifejezetten egészségesek is.

Piros bogyós gyümölcsök: hűsítő, frissítő ízek a meleg nyári napokra

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnapon a piros bogyós gyümölcsök kerülnek a középpontba, amelyek közé sokféle nyári gyümölcs sorolható: a ribiszke, a málna, az áfonya és a szeder, illetve ezek különböző típusai.

A bogyós gyümölcsökre általában jellemző, hogy tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és kifejezetten magas az antioxidáns-tartalmuk. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így segítenek megelőzni számos betegség kialakulását és lassítják az öregedés folyamatait is. A málna ORAC értéke*, vagyis antioxidáns-képessége például az első helyen áll a gyümölcsök között. A szeder egy amerikai kutatás** szerint 15 százalékkal emeli a vér antioxidáns-tartalmát. Ez az antioxidáns tulajdonság a piros bogyósok egyik legnagyobb előnye – azon túl, hogy jellegzetes, élénk színüket is ennek köszönhetik.

A piros bogyós gyümölcsök ízvilágát az édes-savanyú íz határozza meg, az áfonya és a fekete ribizli esetében kiegészülve a kesernyés, fanyar ízzel. A málna ebből a szempontból is különleges, mert egyedülálló, harmonikus íze, aromája és jellegzetes tulajdonságai miatt más gyümölccsel szinte alig helyettesíthető. A bogyós gyümölcsök édes-savanykás jellegzetes íze csak akkor élvezhető igazán, amikor a gyümölcsök már tökéletesen megértek.

Már a vásárlásnál érdemes odafigyelni!

A bogyós gyümölcsök vásárlásánál érdemes fokozottan odafigyelni, hogy ép és egészséges bogyójú gyümölcsöket válasszunk. Sőt az áfonya esetében az is fontos, hogy egyenletes legyen a szemeken a fehéres-szürkés viaszos védőréteg. A tompa színű, túl puhának, nyálkás felületűnek tűnő, esetleg nedves gyümölcsöket ajánlott elkerülni.

Tárolás előtt el kell távolítani a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozható a többi bogyó megromlása. Hűtőben tartva 2-3 napig állnak el. Megmosni pedig csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad ezeket a gyümölcsöket, különben könnyen megpenészedhetnek.

A bogyó mindenbe jó!

Természetesen a bogyós gyümölcsök is frissen fogyasztva a legfinomabbak és így tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, de elkészítési lehetőségeik is nagyon változatosak: hideg gyümölcsleves, lekvár, különböző sütemények, szörp, pohárkrém, turmix vagy egy frissítő smoothie. Szóval, mindenbe felhasználhatók, amik édes ízvilágúak, és jól passzol hozzájuk egy kis savanykás kontraszt.

„A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és daganatmegelőző hatása is van.” – mondta el Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. Hozzátette, hogy a szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette-tel, amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, és uzsonnára is bátran fogyasztható.