">

Szelektív gyűjtés – játék indul!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
gabireka_lurexTermészetesen, ahogy minden felelősséggel élő családnak, anyukának, nekünk is nagyon fontos a környezetvédelem. Mindannyian hallottunk már arról, hogy amit csak lehet, szelektíven kell gyűjtenünk. Nem kivételek ez alól az italos kartondobozok, vagyis a tejes vagy gyümölcsleves dobozok sem. Mi magunk is igyekszünk eszerint cselekedni, és a gyerekeinknek is jó példát mutatni. És persze éppen ezért, ha jópofa kezdeményezésről hallunk, felkapjuk a fejünket, és ahogy szoktuk, most is megosztjuk veletek, hogy minél többen értesüljetek róla.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, (IKSZ, ejtsd: íkáesz), amely ezeknek a csomagolásoknak a szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsíti, most egy környezetvédelmi kvízre invitál Titeket, ahol nem csak tudásotokat tesztelhetitek, hanem értékes ajándékokat is nyerhettek.

A kvízt az Egyesülés Facebook oldalán találhatjátok, vagy ide kattintva érhetitek el. Egészen november végéig tudtok játszani.

Italoskarton-doboz

Nagyszerű, de egyszerű is?

Még ha elsőre annak is tűnik, a játék nem feltétlenül könnyű. A kvízben összesen 3 szintet kell teljesíteni, szintenként pedig 5 kérdésre kell helyes választ adni. Érdemes felkészülten nekivágni a kvíznek, ugyanis minden szinten 3-3 perc áll rendelkezésre a kérdések megválaszolására. Az egyre nehezedő kérdések és az időkorlát miatt az izgalom tehát garantált. Persze akkor sincsen baj, ha egy-egy kérdésre rossz választ adtok, ilyenkor elveszítetek egy életet a rendelkezésre álló ötből.

Erőfeszítésekért cserébe persze értékes ajándékokat is nyerhettek a kvíz kitöltésével. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés garantált nyereménnyel, hűtőmágnessel jutalmazza a második szintet teljesítő játékosokat. Akik pedig a harmadik, egyben legnehezebb kérdéssort is sikerrel teljesítik, megnyerhetik a 13 fődíj egyikét. Ehhez azonban nem árt azzal is tisztában lenni, hogy mi a hulladékpiramis, milyen rétegekből áll az italos kartondoboz vagy, hogy hány alkalommal hasznosítható újra a tejes és gyümölcsleves dobozokban lévő papír; ezekben a környezetvédelmi egyesülés honlapja, www.italoskarton.hu is segítségetekre lehet.

begyujtott_dobozok_jpg

Hova kell dobni?

Az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével kapcsolatban ez a leggyakoribb kérdés. Ez leginkább annak köszönhető, hogy ezek a dobozok u.n. társított csomagolások, legnagyobb részben (min.75%) papírból készülnek, kisebb részben pedig műanyag és az UHT dobozok esetében pedig alumínium is található bennük. A gyűjtés sajnos egyelőre nem egységes, ugyanis míg Budapesten a kékbe, vagyis a papírgyűjtőbe kell dobni ezeket a dobozokat, addig vidéken jellemzően – de nem mindenhol- a sárga, vagyis a műanyaggyűjtő szelektív kukában vagy gyűjtőzsákban gyűjthetjük szelektíven őket.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés mostani Facebook-kvíze azt a célt szolgálja, hogy egyre többen gyűjtsék szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat. Itthon már 22% fölött van azoknak a dobozoknak az aránya, amelyeket szelektív hulladékgyűjtőbe dobunk. 10 évvel ez előtt, az Egyesülés alapításakor ez a szám még csak 2% volt, de az Egyesülés erőfeszítéseinek és kifejezetten iskolásoknak és óvodásoknak szervezett oktatóprogramjainak is köszönhetően ma már évről évre több italos kartondobozt gyűjtünk szelektíven.

Jó játékot kívánunk!

Puszi: Gabi és Réka