Jó, jó, tudjuk, hogy volt elég kaja a karácsonyi asztalon. De hát elmúltak a jeles napok, attól még enni kell. És nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de ilyenkor télen gyakrabban kíván meg az ember egy meleg vacsorát, pláne egy igazi hideg és fárasztó nap után. A melegszendvics és a bundáskenyér persze alap, néha jól jön egy gyors omlett is, de van, amikor valami cseppet bonyolultabbra vágyunk. Igyekeztünk például már jó kis gyors leves-ötleteket is adni nektek, most jöjjön egy olyan fogás, amelynek elkészítését lényegesen macerásabbnak gondolná az ember, pedig egyáltalán nem az. Gyorsan összedobható, és akár még betoppanó vendégeket is el lehet kápráztatni vele. A szuflé (soufflé), avagy felfújt, egy francia finomság, amely számtalan formában, édesen és sósan is elkészíthető. Alapja egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet mindig keményre vert fehérjével lazítunk. Mi tehát most egy sós változatot ajánlunk nektek.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 4 tojás
- 150 g reszelt sajt (ementáli)
- 60 g vaj
- 60 g liszt
- 40 cl tej
- őrölt szerecsendió
Egy kis edényben vajat melegítünk. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a lisztet, 2 percig kevergetjük, ezután hozzáadjuk a már előre felmelegített tejet. Folyamatosan kevergetve további 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik edényben összekeverjük a tojássárgákat a reszelt sajttal, majd szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Ehhez a keverékhez óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. A szufléformákat kivajazzuk, és 3/4-ig töltjük a masszával. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.
Ha zöldsalátát adunk mellé, főfogásként is nagyszerű, nagyobb lakomáknál pedig igazán kiadós előétel is válhat belőle.
Recept letölthető itt: Sajtszuflé. Jó étvágyat!