">

Tértisztítás, takarítás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabi_feherTavasz van, a klasszikus nagytakarítás ideje. Amikor minden ablakot megpucolunk, az összes szőnyeget rendesen kiporoljuk, ablakba kerül a dunyha, hogy a szokásosnál is hosszabban szellőzzön, és nincs porcica, ami megúszná a dolgot. Nem mondom, hogy ilyenkor nem takarítok, illetve nem csak így és nemcsak ilyenkor takarítok. A feng shui szerint próbáltuk berendezni a lakásunkat, a feng shui szerint pedig a takarítás is egy más kategóriába esik, minthogy egy szimpla házimunkának tartsuk. Az sem véletlen, hogy sok szerzetesrendben adnak ilyen monoton, házimunkával  kapcsolatos feladatot reggel és este, mert ez a fajta fizikai tevékenység a lélekre is hat ám, és segít ugyanúgy megtisztulni kívülről, mint ahogy belülről.

Az első és legfontosabb számomra a szortírozás, amit én egész évben csinálok. Kezdem mondjuk a karácsonnyal, amit már írtam is nektek, hogy a gyerekekkel mindig december elején válogatjuk, hogy mit vihetnénk a rászorulóknak. Utána jön az évszakváltás, amikor átpakoljuk a ruhákat és ez jó alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, tényleg hordjuk-e őket, van-e köztük olyan, amit esetleg szívesen ajándékoznánk tovább. Szeretem, amikor felfrissül picit a ruhatáram, de addig nem tud bejönni az új, amíg nem válok meg valamitől. A felesleges tárgyaktól való megszabadulást következetesen végezhetjük helyiségről helyiségre. Időnként érdemes átválogatni például a valaha nagy örömmel megvásárolt kozmetikumokat, sminkszereket, hiszen elöregednek, beszáradnak. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy ezt még fogjuk használni és váljunk meg tőle nyugodtan. A konyhában is előfordul, hogy maradt olyan dolog készleten, amit mondjuk akciósan beszereztünk, de valahogy nem használtuk el. Lejárt szavatosságú fűszereket, élelmiszereket szintén ki kell dobni, nem szabad kockáztatni, hogy valaki esetleg valamitől rosszul lesz. Kiolvasott magazinokat, fellángolásból vett könyveket sokan fogadnak ajándékba is örömmel, ha pedig találunk olyan tárgyakat, amelyeket mondjuk ajándékba kaptunk, akkor az aukciós oldalakon regisztrálva még akár egy kis pluszpénzre is szert tehetünk.

Az ősi térrendezési tudomány, a feng shui fengshuiközponti fogalma a csí, ami a mindent betöltő energia. Biztosan ti is éreztétek már, ha beléptetek valahova takarítás után, hogy minden olyan könnyen áramlik, hogy szabályosan friss érzések kerítik az embert  hatalmába. Ez amiatt van, mert ha jól takarítunk, nem csak takarítunk, de szortírozunk, a régitől, kopottól, nem használttól is megszabadulunk, így tényleg be tud jönni a friss az életünkbe. Én ezért is csinálom ezt az egyfajta tértisztítást szinte folyamatosan egész évben. Persze az is igaz, hogy akinek nagyobb a lakása, az hajlamosabb a gyűjtögetésre, de mindenkinek ajánlom, hogy szeresse meg a selejtezést és adjon esélyt a tértisztítás erejének.

Takarítási tippeket is ígértem, bár igazából valószínűleg nincsenek nagyon különleges ötleteim, hogy milyen sorrendben csináljátok a dolgot. Hogy kezdjétek a konyhával, és fejezzétek be a gyerekszobában. Hogy mindig kezdjétek fentről lefelé, azaz a pókhálótlanítással, és csak utána porszívózzatok. Persze vannak olyan praktikák, amelyeket érdemes alkalmazni, nemrég olvastam például, hogy tegyetek a porszívó fejére egy harisnyát, akkor nem fogjátok felszippantani a gyerekjátékokat. A port azonban igen. Ez egy elég praktikus dolog, nem igaz? Vagy például állítólag az ablakkereteken előforduló légypiszkot hideg teába mártott ronggyal lehet prímán eltávolítani. Hiszek a vegyszermentes takarításban is. Oldószeres termékek helyett vásároljunk inkább vízalapú termékeket, lehet kapni ma már növényi alapú szereket is. Természetesen segíthet például az edények tisztításában, a vízkőoldásban és még sok dologban az ecet és a citromlé, súroláshoz, szagtalanításhoz a szódabikarbóna vagy a konyhasó. Krómot almaecettel tisztíthatunk, bútort ápolhatunk méhviasszal, olíva- vagy lenolajjal is. Szóval sokat tehetünk azért is, hogy a környezetünk ne csak tiszta, rendezett, hanem egészséges is maradjon, és minél kevesebb káros anyag terheljen bennünket. Minden jó tippre vevők vagyunk, ha nektek vannak más praktikáitok, ötleteitek, írjátok meg nekünk!

Puszi: Gabi