">

Testvérféltékenység

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
A ti gyerekeitek féltékenyek egymásra? Valahogy úgy alakult, hogy mindkettőnknek egy fia, egy lánya született, a fiúk az idősebbek, a lányok fiatalabbak. A korkülönbségek persze nem ugyanakkorák, de azért van hasonlóság. A kistestvér ajándék, egy új baba születése nem trónfosztás, mégis tudjuk, hogy ilyenkor milyen nehéz nekünk anyáknak. Mi szeretjük mindkettőt ugyanúgy, de az a sérelem, amit esetleg az idősebb gyerek így vagy úgy, akár szavakkal, akár tettekkel kifejez, az mégiscsak jogos. Valóban mások lettek a prioritások, valóban lett mellette egy új csöppség, akire valóban lehet, hogy még több időt kell szánni, az idősebbnek hirtelen fel kell nőni, komolyabbá kell válni.

Szerencsések vagyunk, mert a mi gyerekeink nagyon szeretik egymást. Nem mindennapos a veszekedés, verekedés, sírás. A féltékenység ilyen formában nem jelenik meg. Sőt képzeljétek, elárulunk egy kulisszatitkot. Karácsony előtt volt egy fotózás, amin mind a négy gyerekünk jelen volt. A sírást nem a testvérek közötti piszkálódás okozta, mert arról szó sem volt. Gabi két lurkója picit később érkezett, Réka már a kamera előtt mosolygott az ő két csemetéjével. Attilának azonnal megjött a kedve a fotózáshoz, és odaült Rebeka mellé. Hiába próbáltuk elmagyarázni a gyerekeknek, szeretnénk olyan képet csinálni, amin Réka van a gyerekeivel, utána meg olyat, amin Gabi van a gyerekeivel, Attila és Rebeka, tehát Gabi kisfia és Réka kislánya, annyira ragaszkodtak egymáshoz, hogy ha külön próbáltuk fotózni őket, Rebeka elsírta magát, és Attila sem bírt nem izgágáskodni. Ők persze egy oviba is járnak, ez hozzátartozik az igazsághoz. Köztük féltékenység nincs, csak pajkos kacérkodás, ami az ő korukban jól is van így. Mi pedig lemondtunk végül a tökéletes képről. Minden nem jöhet össze még nekünk sem. :-)

Arról viszont nem akartunk lemondani, hogy néhány szót ejtsünk a testvérféltékenységről. Leendő kétgyermekes anyukák, vagy már két, vagy többgyermekes anyukák figyelem! Házi pszichológusunk, Kugler Gyöngyi ismét ellát titeket néhány okos tanáccsal, hogyan előzzétek meg a testvérek között esetleg kialakuló viszályokat!

Puszi: Gabi és Réka