">

Új zöld sztár: fodros kel
Aki szereti a leveles zöldségeket, lehet, hogy az utóbbi időben már felfigyelt egy újdonságra. A leveles kel – figyelem, nem összetévesztendő sem a kelkáposztával, sem a kínai kellel – más néven, fodros kel szerencsénkre elindult, hogy Magyarországot is meghódítsa. Nem is értjük igazából, miért váratott magára ennyit, hiszen világszerte már nagyon sok helyen lett állandó szereplője a menő éttermeknek is. Egyébként nem egy új mutáció, hiszen már a középkorban is ismerték és fogyasztották. Ráadásul annyi előnyös tulajdonsága van, hogy joggal nevezhetjük Superfoodnak is. Nézzük is sorban, miért érdemes sztárolni ezt a remek zöldséget. 

 

Őrületes C-vitaminbombáról beszélünk! Egy adag fodros kel jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a napi szükségletünk. Kapaszkodjunk meg: ugyanakkora adag narancsban kevesebbet találunk… Nagyon sok szó esik arról, mennyire fontos szívünk egészségének, agyunknak az Omega3 zsírsav fogyasztása. Nos, bár a leveles zöldségek, sőt semmilyen zöldség nem tartalmaz Omega3-at, a fodros kel igen! Őrület! Az, hogy sok A, B és E vitamint tartalmaz, ezek után, nyilván nem meglepő. De rendkívül magas a kálium- és kalciumtartalma, ami nekünk, nőknek nagyon fontos, rengeteg a vas benne, ráadásul a benne lévő C-vitamin segít is felszívódni. A K-vitamin – dózis sem kicsi, az pedig a véralvadás szabályozásához szükséges. Ez a hatás annyira intenzív, hogy aki amúgy is szed valamilyen okból kifolyólag véralvadásgátló gyógyszert, annak oda kell figyelnie, hogy nehogy túl sokat fogyasszon ebből a zöldségből, mert felerősödhet a hatás. Természetesen rostban is gazdag a fodros kel, ami segíti az emésztést, és véd a daganatos betegségek kialakulása ellen. A gyulladáscsökkentő hatás mellett pedig a legjobb hír, hogy rendkívül alacsony kalóriatartalmú alapanyagról beszélünk, tehát bűntudat nélkül fogyaszthatjuk. 

Na de hogy és hol jutunk hozzá? Viszonylag kevés helyen lehet egyelőre kapni, és ami fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ha lehetséges, ne vegyszerrel kezelt, hanem bio változatot fogyasszunk. Piacon, biopiacon, őstermelőknél lehet erre esélyünk, vagy ha van rá módunk, magunk is ültethetünk. Elég strapabíró növény, jól bírja a meleget és a hideget is, viszont nem csak mi szeretnénk belőle csemegézni, hanem a kártevők is, így résen kell lennünk. 

Aki még nem érzi magát elég erősnek, vagy éppen kert hiányában nem tudna fodros kelt palántázni, az se csüggedjen, mert van mód másképp is megismerkedni eztzel a csodás zöldséggel. A Salátázóban, azaz a http://salatazo.hu/ weboldalon bukkantunk a Fodros kel mix nevű csomagra, amely remek megoldás lehet mindazoknak, akik hosszas keresgélés nélkül szeretnék a fodros kel különleges, jellegzetes ízét élvezni, s azt akár salátába, smoothie-ba, pestoba tenni. A mikrozöldség csomagokat rendelhetjük “futó kalandnak”, eldobható papírtálcával, vagy “tartós kapcsolatnak”, műanyag ültetőtállal. Ha már elszántuk magunkat, hogy gyakrabban vetünk és élvezzük a friss mikrozöldségeket otthonunkban, akkor ez utóbbi ajánlott. A mikrozöldségek apró magjait a vízbe áztatott kókuszrostokba kell vetni, és időjárástól, fénytől függően 10-14 nap alatt előbújnak a kis növénykék és arathatjuk a friss leveleket. A Fodros kel mix csomagban 3 fajta is található: a Red Russian, a Dwarf Blue és a Cavolo Nero, ahogy a nevük is mutatja, már színben is más-mást hoznak. Hát még ízekben! Csipegethetjük reggel a szendvics mellé, keverhetjük szendvicskrémbe, mártogatósba, mixelhetünk különleges tésztaszószt, vagy egy színpompás smoothie-t. Ez utóbbihoz mutatunk kedvcsinálóként egy receptet.

Kiwis kel-koktél

Hozzávalók:

  • 1 marék fodros kel
  • 1 banán
  • 1 kiwi
  • 1 zöldalma
  • 1 dl mandulatej 

Ha valaki nem érezné elég édesnek, ízlés szerint tehet bele kis mézet, szerintünk felesleges. 

Teszteljétek, próbáljátok ki, ismerjétek meg a fodros kelt, ültessetek mikrozöldséget!