">

Újjászületett kávéház a Parlamentnél

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Mindig jó újjászületésekről, új kezdetekről olvasni, hallani. Nemrég egy új, jobban mondva újjászületett kávéház hírét fújta felénk a dunai szél. A kávéház nem tipikusan magyar műfaj, de történelmileg nagyon kedveltek hazánkban is azok a helyek, amelyekben egyszerűen csak úgy jó lenni. Ilyen a Parlament szomszédságában nemrégiben újranyílt kávéház is, amely Elysee névben várja a vendégeket néhány hónapja.

elysee kulso

Gondosan elkészített kávék, meleg enteriőr, franciás báj, pazar reggeli kínálat, folyamatosan változó ebédmenü, gourmet á la carte fogások és széles borkínálat. Az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született fogásokat tálalják a Parlament szomszédságában megtalálható étteremben. Olykor olyanokat is, melyek egy-egy politikus kedvenc ételei. A gulyásleves például egykori miniszterelnökünk, Andrássy Gyula gróf szeretett fogása volt. Persze manapság a tradicionális magyar ételeket már kicsit újragondolnak koruk séfjei, így Kossuth Lajos egyik kedvence, a citromos kolbász pácolt mustármaggal megbolondított grillezett zöldségkörettel érkezett, a Ferenc József után szabadon komponált bécsi szelet pedig ezúttal potato airbag körettel és pankómorzsával készült. Széchenyi kedvence, a pozsonyi rostélyos karfiolpürével, viola burgonyával és capri jus-vel érkezett, Deák Ferenc kedvenc piskótája pedig kávé mousse formájában tért vissza 2015-ben az Elysée asztalaira.

elysee_gulyasleves_ak

„Felelősség egy ilyen helyen éttermet nyitni” – meséli a nyitás kapcsán szándékaikat Gonda Péter tévéproducer, az Elysée tulajdonosa. „Az Elysée Bisztró büszke utóda szeretne lenni a Kossuth tér egykori legendás kávéházának. A MÁK-bérházat 1928-ban adtak át, a Gönczi fivérek 1931-ben alapították itt az Elyséet, szeretnénk az ő hagyományaikat folytatni. A gasztronómia újdonságaira nyitottan, a híres magyar kulinária és a franciás bisztrókonyha jellegzetességeit elegyítjük és az ínyencek találkozóhelyévé válunk. Vendégeinket a békebeli kávéházak és a modern bisztrók elemeit ötvöző barátságos, otthonos környezetben várjuk. Lehet jönni hozzánk, akár csak egy reggeli kávéra, vagy egy délutáni sütis uzsonnázásra is. Nem titkolt szándékunk pedig továbbá az sem, hogy közösségi térként is funkcionálunk, és időről időre az ország legnevesebb zenészeit hívjuk meg magunkhoz játszani, akik egy komoly vacsorával összekötött zenés estén lépnek fel nálunk. Decemberben például Tóth Vera érkezik hozzánk.”

elysee belso

Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be. Ezek a történetek az étteremben megtalálható alátétekre kerültek. Ezekről tudható például az is, hogy az Elyséet egykoron a vendéglőscsaládba született Gönczi-fiúk nyitották. István, János és László évekig tanultak és dolgoztak külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben, az olasz, valamint a francia Riviérán. Első saját kávéházuk 1924-ben a Duna-parti korzón lévő Mignon kávéház lett. Felosztották maguk között a munkát: az egyik pincérként, a másik kávéfőzőként, a harmadik pedig mosogatóként dolgozott, azonban nem kaptak italmérési engedélyt, így a fellendülőben lévő üzletet eladták, és pincérként folytatták a munkát. Pár év múlva végül ők lettek az alapítói a Kossuth Lajos tér első két kávéházának: a Monicónak és az Élysée-nek. Ha érdekel még titeket, hogyan eshet meg az Budapesten a harmincas években, hogy a boldogan uzsonnázó vendégek jelenlétében árverezik el egy kávézó teljes bútorzatát, hogy a Gönczi testvérek egyik tagja miért kísérelt meg kétszer is a Dunába ugrani, hogyan lesz a bárkávéházból bridzskávéház, hogy aztán a szocializmus útja a Szófia étterembe vezesse az Elyséet, látogassatok el egyszer ebbe az étterembe, és böngésszétek végig az alátéteket, no és persze kóstoljatok meg egy-két finom falatot is! Mi biztosan kipróbáljuk majd!