">

Újra divat a bokalánc!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
A divat arról felismerhető, hogy időről időre megismétli önmagát. Kb. 20-30 évvel ezelőtt volt utoljára nagy divat, de a hírek szerint most újra hódító útjára indul majd a bokalánc. Sokan biztos örülnek ennek, mások kevésbé, de az biztos, hogy egy nagyon izgalmas, klassz ékszerről van szó. Egyszer mindenkinek ki kell próbálni!

Míg a nyugati világban a XX. századtól hordjuk a bokaláncokat, a keleti kultúrában lévő bokaláncok története az archaikus időkig nyúlik vissza. A bokaláncok első mintáit a sumér sírok feltárása során fedezték fel. Az ókori Egyiptomban a női bokákon viselt láncok elárulták a viselőjük társadalmi helyzetét. A bokáján drágakövekkel díszített arany vagy ezüstláncot viselő nő egy gazdag ember felesége volt, míg a rabszolgák vagy a plebejusok általában bőr vagy fém bokaláncot viseltek. Az ókori Indiában is gyakori viselet volt a bokalánc. Az eljegyzési gyűrűhöz hasonló jelentéssel bírt ezeken a területeken. Ha a nő, legyen az tisztességes nő vagy kurtizán, a bal bokáján viselte az ékszert, akkor foglaltnak számított, ha pedig a jobb bokáján, akkor még szabad volt. A hindu nyelven paayalnak nevezett rugalmas bokaláncok a táncosok körében terjedtek el Indiában. A fém láncokat kiegészíthették néhány csengő hangú csecsebecsével vagy charmokkal, hogy finoman csilingeljenek és csillogjanak tánc közben. Ilyen bokaláncot hordanak mai napig az arab hastáncosok. Indiában ma már bokalánc nélkül nincsen esküvői öltözet, amit sok más egyéb ékszerrel együtt a hagyományos szárihoz viselnek. A Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában a nők mindkét bokán láncot viseltek, amik a karkötőkkel voltak összekötve, hogy viselője csak nagyon aprókat tudjon lépni, és így kecsesen járjon.

A 70-es években Amerikában terjedtek el először a bohém stílusú bokaláncok.  Aztán újabb fénykorát élte a bokalánc a 90-es években, de napjainkban is újra rendkívül népszerű ékszer.  

Mert a bokalánc öltözteti a lábat, kiemeli a bokát. A bokalánc – bármilyen legyen: elegáns vagy bohém – a nyarat és a szabadságot jelenti. Ráadásul az egyik legnőiesebb testrészünket, a bokánkat ékesíti, és így a férfiszemeket is vonzó ékszer. Remek kiegészítője bármely nyári viseletnek.

A PiGemArt Ékszerek kínálatában megtalálhatóak az elegánsabb és bohémebb bokaláncok is. De ha nem találod meg az általad elképzelt kedvencet, elképzelésedet szívesen megvalósítják.