">

Úszópelenkák strandoláshoz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Ha van kültéri medencétek, vagy közel vagytok a strandhoz ezen a nyáron, és persze apró csemetétek is van még, szükség lehet néhány úszópelenkára, hogy a gyermek ne töltse meg a medencét kellemetlen dolgokkal. Amíg a baba úszópelenkát visel, előfordulhat, hogy bepisil, ez sajnos elkerülhetetlen. Mindig ragaszthatunk bele ruhabetétet (vagy „duplabetétet”), amelyet a medencéhez való szállítás során használhat.unk Arra mindig figyeljünk oda, hogy a megfelelő módon tartsuk be a strandok szabályait, mert egy kisebb „baleset” következtében a többi úszó bánatára egész nap takaríthatnak utánunk.

Az úszópelenkák típusai

Kétféle úszópelenka létezik: eldobható és újrafelhasználható. Minden úszópelenka kulcsa, hogy elkerüljük a kínos kakibalesetet; és őszintén szólva, az állítható (újrafelhasználható) úszópelenkák általában jobban illeszkednek, mint az eldobhatóak. A két nagy eldobható úszópelenka-márka, a Pampers Splashers és a Huggies Little Swimmers nagyjából egyformák, úgyhogy válasszuk nyugodtan  azt, amelyik olcsóbb. A hazai internetes boltokban a 12 darabos szetteket 2-3 ezer forintért vásárolhatjuk meg.

Előnyök: Könnyen eltávolítható az oldalait eltépve, a szennyezett pelenkákat pedig gondolkodás nélkül ki lehet dobni a szemétbe.

Hátrányok: Nem mindig tartja meg jól a kakit, és ha a szükségesnél kisebb méretet használunk, kiütéseket és dörzsölést okozhat, és nagyon megereszkedhet.

Újrahasználható úszópelenkák

Úgy tűnik, a legtöbb szülő – különösen a gyakori medencelátogatók – előnyben részesíti az újrafelhasználható úszópelenkákat. Ezek általában jobban illeszkednek, mert nem nyúlnak ki, és nem ereszkednek meg.

Az oldalán pattintható (vagy tépőzáras) úszópelenkák sokkal könnyebben cserélhetők. Az újrafelhasználható termékek nagy hátránya, hogy használat után alaposan ki kell mosni őket. Az úszópelenka szilárd hulladékának kimosásához egyszerűen öblítsük le a szilárd anyagokat a biliben, majd (otthon!) öblítsük le a pelenkát pelenkapermetezővel a mosogatóban vagy a biliben, és az utasításoknak megfelelően mossuk ki a gépben. Ügyeljünk arra, hogy vigyünk magunkkal néhány eldobható pelenkázózsákot vagy nedves zacskót, hogy elzárjuk a hulladékot, amíg haza nem érünk.

Tippek az úszópelenkázáshoz 3 éves kortól

Az úszópelenkákkal ezen a nyáron biztosíthatjuk, hogy nagyobb gyerekeink se maradjanak ki az úszás élményéből! Íme, néhány életmentő tipp, amellyel megvédhetjük gyermekeinket anélkül, hogy túl sokat gondolnánk a pelenkacserére:

1. Válasszuk ki a gyermek számára a megfelelő úszópelenkát

A megvásárolni kívánt úszópelenka típusa és mérete gyermekünk súlyától és méretétől függ. Sokféle pelenka létezik, de mindegyiknek egy a közös célja: a kakit bent tartani. Ahogy már említettük, választhatunk eldobható pelenkát, ezt teszi minden elfoglalt anyuka, akinek nincs ideje úszópelenkát mosni, vagy egyszerűen nem jár rendszeresen uszodába. A megfelelő úszópelenka kiválasztása tőlünk és gyermekünk igényeitől függ, csak arra figyeljünk, hogy normál pelenkával ne engedje be a medencébe!

2. Használjunk úszópelenka-huzatot a tetejére

Egyes szülők azt hiszik, hogy rendben van, ha gyermekeikkel búvárkodnak, míg azok normál pelenkát viselnek, hogyha azt a felületén úszópelenka-huzat védi, de ez nem igaz.

Bár a huzat vízálló anyag, ez nem jelenti azt, hogy biztonságban tartja a normál pelenkákat. Az úszópelenkát teljesen kombinálhatjuk a pelenkahuzattal extra védelmi rétegként, de a huzat önmagában nem sokat tesz egy normál pelenkánál. Ez az extra huzat nem igazán szükséges, mivel az újrafelhasználható pelenkák a derék és a has körül állítható pántokkal rendelkeznek, és megvédik a szivárgást.

3. Adjunk rá fürdőruhát az úszópelenka fölé

Egy dolog, ami esetleg újdonság, hogy az úszópelenka számos okból kombinálható fürdőruhával: egyrészt az esztétika miatt, másrészt pedig ez egy újabb védelmi réteg hozzáadását jelenti, amikor a gyerek eldobhatót visel. Ha viszont nem szeretnénk, hogy gyermekeink fürdőruhát hordjanak, akkor sok mintával és fazonnal találhatunk pelenkát, ideértve a többször használható úszópelenkákat is!

Arra azonban mindenképp figyeljünk oda, hogy hasmenés esetén ne engedjük a gyereket a vízbe, mert sajnos ez a pelenka sem mindenható.