">

Miért harapdál a gyermekem?
A gyermeknevelés számos olyan kihívással elé állítja az újdonsült (vagy akár a tapasztaltabb) szülőket, amelyekre sokan nem is gondolnak, míg szembe nem találkoznak velük. Ilyen probléma lehet a harapdálás is, aminek a gyerkőcök az kezdeményező és elszenvedő végére is kerülhetnek, ha más, hasonló korú gyermekekkel kerülnek össze. Íme néhány fontos tudnivaló a gyermekkori harapdálásról, és arról, hogy mi a teendő, amikor felmerül ez a hajlam.

Miért harapdálnak a gyermekek?

A harapás elsőre egy szándékos támadásnak tűnhet, pedig valójában egyáltalán nem az. A gyermekek csupán a szájukat is gyakran használják arra, hogy megismerkedjenek a körülöttük lévő dolgokkal (és személyekkel), illetve, hogy megnyugtassák magukat.

Mivel a kisgyermekek még nem képesek szóban kommunikálni, az önkifejezés érdekében kénytelenek más módszerekhez folyamodni. A harapás többféle érzelmet is jelenthet, úgymint izgatottságot, frusztrációt vagy unalmat. Ahogy aztán a gyermekek kommunikációs készsége fejlődni kezd, a harapdálás is egyre ritkábbá válik.

Mit tehetek, ha gyermekem harapdálni kezd?

Először is fontos, hogy kordában tartsa érzelmeit gyermeke fegyelmezése közben. Határozottan közölje vele, hogy nem szabad harapdálni, de kerülje a hosszadalmas magyarázatokat, amiket egy fiatal gyermek még képtelen megérteni. Maradjon nyugodt és koncentráljon a helyzetre.

Ez után fordítsa figyelmét a megharapott félre, főleg, ha az szintén egy gyermek. Ellenőrizze a harapásnyomot, és hogy van-e szükség egészségügyi segítségnyújtásra. Amint ez megtörtént, figyeljen újra gyermekére, és nyugtassa meg, mert valószínűleg őt is megzavarta az a felfordulás, amit a harapás kiváltott. Mutassa meg gyermekének, hogy szavakkal is meg lehet oldani a helyzeteket úgy, hogy ne legyen szükség harapdálásra.

A kisgyermekeknek könnyű elvonni a figyelmét. Ha valami pozitívra fókuszálnak, akkor könnyedén megnyugodnak majd. Ez a harapó és a megharapott felet is segíthet lenyugtatni.

Hogyan lehet megelőzni a harapdálást?

A jövendőbeli balesetek megelőzéséhez fontolja meg az alábbi tanácsokat:

  • Koncentráljon a pozitív esetekre. Dicsérje meg gyermekét a jó viselkedésért a helyett, hogy leszidná, amikor nem viselkedik megfelelően.
  • Emlékeztesse rendszeresen a „nem harapunk” szabályra. Egy idő után megszokja majd, hogy ez nem egy átmeneti dolog.
  • Ha tudja, hogy hamarosan olyan helyzetbe kerül majd, ami rossz viselkedésre (pl. harapdálásra) késztetheti gyermekét, figyelmeztesse erre előre, és beszélje meg vele, hogy mire számíthat.

Amennyiben ezek ellenére sem sikerül leszoktatnia gyermekét a harapdálásról, meglehet, hogy egy szakember segítségére lesz szüksége.

Szoktassa rá gyermekét a helyes fogápolásra

Amikor gyermeke először tapasztalja meg a harapdálást (akár mint kezdeményező, akár mint elszenvedő fél), használja ki ezt a lehetőséget, hogy tájékoztassa őt a száj egészségének megőrzéséről. Meséljen neki arról, hogy a fogorvos a barátja, és hogy a rendszeres vizsgálatoktól nem kell félni. Fontos a példamutatás is – vigye magával gyermekét, amikor fogorvoshoz megy, otthon pedig győződjön meg róla, hogy gyermeke rendszeresen lássa fogat mosni. 

Ha pedig olyan fogászatot keres, ahol gyermeke bátran elmehet Önnel, akkor a legjobb választás a Móricz Dental Fogászata. Gyermekfogászatukon a legkisebb gyermek sem fog félni a fogászati kezeléstől. Győződjön meg róla Ön is és kérjen időpontot most az alábbi linkre kattintva: gyermekfogászat

Ha a gyermek fogainak tisztán tartásáról van szó, ügyeljen a napi kétszeri fogmosásra és lehetőség szerint a fogak közötti tisztításra is. Használjon kifejezetten gyermekek számára készült, fogszuvasodás elleni fogkrémet.

E mellett a cukros édességek helyett szoktassa rá gyermekét az egészséges nassolnivalókra, például a gyümölcsökre és zöldségekre. Minél korábban alakulnak ki ezek a megelőző szokások, annál kevesebb fogászati probléma miatt kell majd aggódnia a jövőben.