">

Viszlát, hiszti!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Ha van dolog, amelytől szívesen búcsút vennénk valamennyien, akkor a címben található “valami” egészen biztosan köztük van. H-I-SZ-T-I. Kisgyerekes szülők rémálma, mely adott életszakaszban elég gyakran ismétlődik, és ha nem vagyunk elég mázlisták, akkor ez az életszakasz bizony akár még hosszan is tarthat. Ha ti is azok közé tartoztok, akik már úgy érzik, hogy mindent bevetettek a vulkánként kitörő érzelmek kezelésében, de még mindig elkélne néhány jó praktika és hasznos tanács, akkor nektek is szól az a remek könyv, amelyet a minap vettünk kézbe. Viszlát, hiszti! Ez a címe a Roland Kiadó gondozásában megjelent kötetnek, amely sok családnak jelenthet segítséget. 

A hiszti persze egy teljesen normális gyermeki önkifejezés, de valahogy úgy érezzük, hogy sose jön jó pillanatban, és néha valóban megállíthatatlannak tűnik. Az indulatok kezelése értelemszerűen minden kisgyermek számára még tanulandó és nagy kihívás, és akár düh, frusztráció, csalódottság, akaratosság vagy valaminek a hiánya életre hívhat egy kiadós toporzékolást, sipítozást, visítást, sírást, vagy akár ijesztően agresszív megnyilvánulásokat. Szülőként az egyetlen megoldás, hogy felismerjük és helyesen kezeljük ezeket a “robbanásveszélyes” pillanatokat, és megtanítsuk a gyermeket úgy reagálni, hogy mások és önmaga bántása, veszélyeztetése, zavarása nélkül is le tudja vezetni indulatait. Jó hír minden aggódónak, hogy a gyermekünk növekedésével a hisztik ritkulnak, hiszen a gyermek megtanulja jól kezelni érzelmeit. Nyilván szülőként is egyre rutinosabb lesz az ember, ahogy csúszunk bele a történésekbe, jobban is tudjuk kezelni a hirtelen fordulatokat, vagy egyszerűen felismerjük, hogy mivel lehet megelőzni a hisztit. Egy háromgyerekes apuka árulta el egyszer a könnyen megjegyezhető varázsszavát: ÉFK – mi például ezt ellenőrizzük mindig, ha úgy érezzük, hogy a gyerekünk kezd furcsábban viselkedni. Éhes, fáradt, kakilni kell – ez persze lehet szomjúság vagy pisilés is, a lényeg, hogy a gyerekek még nem mindig képesek szavakba önteni, ha igazából csak uzsonnázni szeretnének, helyette egy orbitális hisztit nyomnak le. Ha tehát ezekre a testi szükségletekre is mindig körültekintően odafigyelünk, sok kellemetlen perctől megkímélhetjük magunkat és a környezetünket. 

A Viszlát, hiszti! egy kettős használatú eszköz. Egyrészt találunk benne 30 mesét. Amelyet felolvashatunk a gyermeknek, persze szigorúan hisztimentes időszakban. A gyerekek általában nagyon szeretik azokat a hétköznapi, egyszerű nyelvezetű meséket, amelyeknek akár ők maguk is lehetnének a főszereplői, amelyeknek a történetei akár velük is megeshetnének. Érdemes megfigyelni gyermekünk reakcióját, amikor olyasmi történetet olvasunk, amelyik bizony nálunk is megtörtént már. Igazán hisztis típusok amúgy a kötet több meséjében magukra ismerhetnek. A szülők számára pedig rengeteg klassz ötlet körvonalazódik a mesékben, az adott helyzetek megoldásakor. A gyógypedagógus szerző, Izmindi Katalin munkáját Mező Adrienn pszichológus segítette, és egészítette ki az egyes meséket kis keretesbe foglalt szülői útmutatóval. Az alkalmazott módszerhez így minden alkalommal fontos tudnivalókat is találunk. 

Persze nincs két egyforma gyerek és így nincs két egyforma hiszti sem. Egyik esetben ez válik be, a másikban amaz. Az biztos, hogy sokat segít, ha szülőként megpróbálunk nyugodtak maradni, és nem bevonódni a dühkitörésbe. Ha kellőképpen felvértezzük magunkat a könyvben található eszközökkel, figyelemelterelés, gondűző manó, nyugisarok, vagy akár nem idegenkedünk attól, hogy a hiszti levezetéséhez kicsit agresszívebbnek tűnő feszültséglevezetéseket használjunk, úgy mint párnapüfölés, lufipukkasztás, tépkedés, firkálás, papírgalacsin-dobálás, akkor nagyon sok mindent ki tudunk próbálni. A légzőgyakorlatok, a közös torna, jógázás, éneklés mind-mind segíthet, úgyhogy érdemes mindent kipróbálni. A könyvben különböző furmányos ötletek vannak a bevásárláskor adódó hiszti kezelésére is, és még sok klassz tippet találunk. 

A mi kedvencünk mindig minden esetben a nyugtató ölelés és a közös meseolvasás. Például a Viszlát, hiszti! meséinek olvasása. Ajánljuk nektek is szeretettel!