">

2 pluszkiló lett, maradhat?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Közelednek az ünnepek, jönnek a nagy karácsonyi és szilveszteri trakták. Ilyenkor nehezebb arra figyelni, hogy mit és mennyit eszünk. A Toman Diet nem reprezentatív kutatásában közel 2000-en, többségükben hölgyek válaszoltak ünnepi étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre, amelyeket Zalai Noémi dietetikus szakértő állított össze. Mutatjuk, mi derült ki a válaszokból!

A válaszadók mintegy 60 %-ánál évről évre ugyanaz a karácsonyi menü kerül az asztalra, csupán 40 %-uk kísérletezik minden évben valami újdonsággal. Arra a kérdésre, hogy mennyire tudják tartani a szokásos étkezési ritmusukat, csak a válaszok 20 %-a mutatta, hogy teljesen eltérnek tőle, 50 %-ban tudják tartani, a többiek pedig nagyjából tartják, csak az adagokban térnek el a szokásostól.

„Vendégségben külön kihívás, hogy vajon fogyasztunk-e a felkínált ételekből” – említi Zalai Noémi – „Érdekes válaszok érkeztek, a megkérdezettek fele csak abból vesz, amit szeret, a többit udvariasan visszautasítja, 43 %-uk mindenből kóstol, de csak csipeget és mindössze 5 % az, aki mindenből vesz, de elárulják, hogy valójában csak az udvariasság kedvéért.”

A különleges, vagy tőlünk idegen ízek kóstolásánál már csak az a nagyobb kihívás, hogy tudjuk-e tartani az év során folytatott életmódunkat, pláne, ha éppen életmódváltásban vagyunk. A válaszadók 45 %-a vallja be, hogy teljesen eltér az életmódváltó szokásoktól, és már előre eldönti, hogy csak az ünnepek után tér vissza ehhez. 37 % igyekszik a diétába illeszthető fogásokat készíteni, így mindenből ehet, és van 18 %, nagyon kitartó válaszadó is, aki ilyenkor sem módosít étkezési szokásain. A többség egyébként ilyenkor ugyanazt főzi saját magának, mint a családnak, vagy éppen az egész család együtt diétázik, mindössze 18 % állítja, hogy saját magának külön diétás fogásokat készít.

Az egészséges életmódnál az egy nagyszerű eszköz, hogy klasszikus ételeket kicsit átalakítunk, és így nem kell lemondanunk azokról az ízekről, csak egészségesebb formában fogyasztjuk” – mondja Zalai Noémi. – „A kutatás során a válaszolóknak közel 75 %-a hajlandó is erre, a többiek nem hajlandóak a bevált, klasszikus régi recepteken változtatni.”

Az ünnepek során a súlygyarapodás, még ha csupán 1-2 kilóról is van szó, majdnem mindenkinél általános, csupán a válaszolók 13 %-a nyilatkozott úgy, hogy náluk erről nincsen szó. A húsos főételek és az édességek rajongói nagyjából ugyanannyian vannak, így megállapítható, hogy a súlyunk növekedése nem csupán az édességek fogyasztásához vezethető vissza. A karácsonyi fennforgásban sokan vannak, akik elfelejtenek elegendő folyadékot, leginkább vizet inni, de szerencsére azért jóval többen, nagyjából 64 % körül vannak, akik folyamatosan figyelnek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, vízivásra is. A nagy többség abban is tudatos, hogy a megszokott étrendkiegészítőit karácsonykor sem mulasztja el bevenni, mindössze 13 %-a válaszadóknak ismerte be, hogy az ünnepek idején erről hajlamos megfeledkezni.

A felszaladt kilók miatt a válaszolók nagyjából fele az ünnep után diétázni kezd, 40 %-uk tér vissza a korábbi normál étkezési szokásaihoz, 10 %-uk pedig edzéssel segít rá a formába lendülésre. Amit a legtöbben betartanak az az, hogy kerülik az édességeket, igyekeznek több zöldséget fogyasztani és több vizet inni, néhányan léböjtkúrába fognak, 10 %-a a válaszolóknak viszont semmin sem változtat. Ha éppen egy folyamatban lévő diéta közben érte őket a karácsony, akkor 6 %-uknak már éppen elég indok a karácsonyi szabályszegés a diéta abbahagyásához, de a jelentős többség – 80 % – azért az ünnepek után a kilengések ellenére is visszatér a korábbi szabályaihoz, a többiek meg igazából meg sem szegik azt.

Természetesen a válaszadók nagy részénél is szokás az újévi fogadalom, és ezek között szerepel a diéta is, bár 13 % állítja, hogy csak megfogadja, de sosem tartja be, 32 % nem fogad meg ilyesmit, a többiek még reménykednek. A diétázni vágyók nagy része úgy érzi, hogy segítséggel lényegesen kitartóbb tudna lenni, mint például a Toman Diet konzultácós diétájával, ahol a tanácsadók végigkísérik a fogynivágyót az úton, és elakadás, kétségek esetén is tovább tudják lendíteni a cél felé. 28 % állítja, hogy könnyen belevág, de ugyanilyen könnyen feladja, néhányan pedig bevallják, hogy egyedül nem képesek a célra koncentrálni.

„Összefoglalva az eredményeket, úgy vélem, hogy szerencsére egyre tudatosabbak a magyar hölgyek – azért mondom, hogy hölgyek, mert a válaszadók nagy része nő volt” – mondja Zalai Noémi. – „Az ünnepek idejére dietetikusként is azt tanácsolom, hogy mindenből bátran fogyasszunk, de csak mértékkel, ne idegenkedjünk néhány ételt egészségesebb formában újragondolni, igyunk közben elég vizet és szedjük a megszokott étrendkiegészítőinket is. Ünnep után pedig szépen fokozatosan térjünk vissza a már bevált életmódunkhoz, étkezzünk jól, mozogjunk egy kicsit és akkor az ünnepi 1-2 pluszkiló ahogy jött, úgy távozik is majd tőlünk.”