Nevet adni jó dolog. A gyerekeinknek, a háziállatoknak, és néha az általunk kreált szabálytalan ételeknek is. Muffint sütni például unalmas. Mindenki tud. Nem igaz? Cupcake-et, díszített fantáziadús muffint készíteni nem tud mindenki (mi sem), még csak tervezzük, hogy egyszer veszünk leckéket profiktól. Mert bámulatosan szép kreációkat lehet látni, amikor is minden alkalomra, minden ízlésnek megfelelően készülhetnek cupcake-ek. Marcipán kisautóval, könyvekkel, napraforgóval, hortenziával, és még ki tudja, mivel dekorálva. Nagyon sok színes cukormázzal, vagy anélkül. Ezt tényleg ki kell egyszer próbálni, de addig is süthetünk izgalmas és leginkább finom sütiket, amelyeket aztán kedvünkre nevezhetünk el.
Így született a Mogyorós Mámor is. Az alaprecept rendkívül egyszerű, mondhatnánk nyugodtan, nagyon is megfelel olyan időszűkében lévő anyukáknak, háziasszonyoknak, mint mi vagyunk. Gyorsan összedobható, és ami szuper, nem igényel különösebb méricskélést. Nem kell hozzá más, mint egy kétdecis bögre, azzal mérünk ki ugyanis mindent. Majdnem mindent…
- 1 bögre tej
- 1 bögre nádcukor
- 1 bögre liszt
- 1 bögre darált mogyoró
- 1 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 egész tojás
- 1-2 evőkanál kakaópor
- 20 dkg mascarpone
- 3-4 evőkanál Nutella
Így készül:
A vajat felolvasztjuk, és egy tálba tesszük. Bögrével hozzáadjuk a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, egy csipet sót, jöhet szintén bögrével a tej és a darált mogyoró is. 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport teszünk hozzá, hogy szebb legyen a színe, és beleütünk 2 egész tojást. Ezt laza mozdulatokkal (akár robotgép sem kell hozzá, ha jó erőben vagyunk) simára keverjük. Papírkapszlikkal kibélelünk egy muffintepsit, (ez azért fontos, mert így nem fog beragadni, és sokkal gusztusosabban fogjuk tudni szervírozni is.). Kb. 30 perc alatt készre sütjük, 180 fokos sütőben. Ez sütőtől függően persze lehet több is. Közben felkészülünk a mámorító részletre. A süti ugyan magában is nagyon finom és egyáltalán nem fojtós és száraz, de még tovább tudjuk varázsolni. Egy kis doboz mascarponéhez 3-4 evőkanál Nutellát adunk, és habosra keverjük. A krémet nyomózsákba, süteménydíszítő tubusba, vagy habszifonba tesszük, és a puha muffinok közepébe és tetejére adagoljuk a krémet.
Ha semmi ilyenünk nincs, akkor úgy is megoldhatjuk, hogy tálalásnál a sütik mellé kanalazzuk a krémes finomságot. A lényeg, hogy a mogyoróval gazdagított tészta és a Nutellával megbolondított krém tényleg mámorító házisüti érzetet ajándékoz nekünk, a családunknak, vagy a vendégeinknek. Kipróbálásra ajánljuk, egyszerű és nagyszerű!
Puszi: Gabi és Réka