Amikor eljön az édesség utáni menthetetlen vágy, akkor nincs mese, szükség van egy kis csokoládéra. Tél van, és bár kétségtelenül hosszabbodnak a nappalok, a tavasz, a friss levegőn töltött délutánok, a tartós napsütés még nagyon is messze van, nem is beszélve a gyümölcsillatú nyárról, amikor a legjobb csemege a friss cseresznye, eper, barack lehet. Most be kell érnünk mással. Na jó, nagy duzzogva azért ilyenkor jöhet egy kis csokis süti is, mert akárhogy is van, a csokoládé tényleg boldogságot ad, és a szürke február által megtaposott kedélyállapotunknak nagyon nagy szüksége van rá. Majd lemozogjuk tavasszal, ha végre jó idő lesz!
Jelentjük, sikerült kikísérletezni a villámgyorsan összeállítható, ámde rettenetesen csokoládés sütit, amelyet az egyszerűség kedvéért muffinsütőben sütünk. Hiszen ha vannak szép színes papírkapszlijaink, akkor még mosogatni is alig kell, na jó, a tálakat, amelyekben kikevertük a muffint, mégiscsak, de annyi belefér. A sütési idő is gyors, úgyhogy ha vannak otthon hozzávalók, akkor bizony turbósebességgel kerülhet asztalra a majszolni való finomság.
- 100 g étcsokoládé (60-70 %-os)
- 100 g vaj
- 120 g nádcukor
- 120 g liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 egész tojás
- 1 teáskanál kávékivonat (vagy 0,5 dl kávé)
- 4-5 evőkanál sűrű sárgabarackdzsem
- 50-60 g csokicsepp
Így készül:
Az étcsokoládét kockákra törjük, a vajat felkockázzuk. Mindkettőt egy tálba tesszük, amit pedig vízgőz felett melegíteni kezdünk, így felolvasztjuk. Egy keverőtálba ütjük a 3 egész tojást, mehet rá a cukor, habosra keverjük. Hozzáadjuk a kávékivonatot, vagy a kávét, hozzákanalazzuk a lisztet és a kakaóport, majd a baracklekvárt, és mindent egyenletesen elkeverünk. Közben a krémesre olvadt csokis vajat (avagy vajas csokit) félrehúzzuk a tűzről, picit kihűtjük, de vigyázzunk, ne dermedjen meg a csoki újra. Gyors mozdulatokkal elkeverjük a tojásos masszában, és a papírkapszlikkal kibélelt muffinformákba adagoljuk őket. Muffinonként 6-8 db csokicseppet teszünk a tetejére, ez lesz a dekoráció és a plusz meglepetés is, amikor beleharapunk egy-egy sütibe.
180 fokon 20-25 percig sütjük. Ugye mondtuk, hogy közben pont el lehet mosogatni?
A kávé tökéletesen kiemeli a csokoládé ízét, a barackdzsemtől pedig krémesen puha lesz és nem szárad ki sokáig. (bár nem is nagyon szokott ideje lenni…) Próbáljátok ki, imádni fogjátok!
Puszi: Réka és Gabi