">

A mindentudó svédkeserű

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabi_sargaA balesetemmel kapcsolatban már említettem nektek a svédkeserűt. Én akkor arra használtam, hogy lehúzza  a kezemről a duzzanatot. A gyerekeknél a bárányhimlőnél vált be, illetve mi rovarcsípéseknél is szoktuk használni. A teafaolaj mellett ez az a dolog, ami mindig van nálam. Eszembe is jutott most, hogy fogok nektek összeírni majd egy tízes listát, mi az, amit mindenképpen tartsatok a táskátokban egy hosszabb úton, mert sosem lehet tudni. Na de most a svédkeserűről szeretnék bővebben írni, erről a krémről, vagy oldatról, aminek többféle változatát is lehet kapni a boltokban. Belsőleg és külsőleg egyaránt használható. És higgyetek nekem, valóságos csodaszer!

Utánanéztem, egyáltalán honnan és miért ez a név. svedkeseruEzt a fűszernövény tinktúrát – mily meglepő :-) – egy svéd orvosnak köszönhetjük. Szerencsétlen dolog, hogy dr. Samst, aki megalkotta, 104 éves korában nem is betegségben, hanem egy lovasbaleset következtében vesztette életét. Az, hogy a doktor úr még 104 évesen is ilyen fürgén lovagolt, bizony nem volt másnak köszönhető, mint ennek a fantasztikus oldatnak.

Elképesztően sok összetevőből áll, és erre a csodára is igaz az, hogy az egész több tud lenni, mint önmagában a részek összessége. Van benne keserű narancshéj, bazsalikomfű, kardamomumtermés, kínai csillagánizs termés, benedekfű, fahéj, tárnicsgyökér, borsosmentalevél, szurokfű, vidrafűlevél. És még nincs vége, pedig én már most is azt érzem, hogy ez olyan, mint egy mese, vagy mint egy sütemény receptje, vagy valami vajákos asszony otthoni kotyvasztáshoz használatos füveinek a leltára. Na mert hogy van benne még közönséges párlófű virágos hajtása, orvosi angyalgyökér, bábakalácsgyökér, kamillavirágzat, igazi édesgyökér és némi szegfűszeg. Nem semmi… Ugye?

svedkeseru1A svédkeserűt ajánlják étvágytalanság, puffadás, teltségérzet esetén. Szerintem ez azért előfordulhat, ha az ember nem szétválasztósan eszik, vagy ha valamely étel iránt még fel nem derített intoleranciánk van. Betegségek utáni lábadozás időszakában is jól jöhet. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, így megfázásos időszakban is nagyszerű szolgálatunkra lehet. Külsőleg fájdalom enyhítésére használható, mert a kezelt testfelület vérellátását fokozza. Ezért jó a gyerekeknek bárányhimlő vagy csípés esetén. A svédkeserű egyébként – nevéhez méltóan – valóban extrém módon keserű, így ha kortyolgatnánk, akkor azért érdemes kitalálni, hogy milyen formában válik elviselhetővé számunkra. Narancslével vagy teával fogyasztva sokkal könnyebben megiható, tehát kísérletezzünk, hogy kinek hogy esik jobban. De ne adjuk fel, mert a hatása mindent megér.

Ahogy nézelődtem a svédkeserűvel kapcsolatban, találtam egy remek írást. A szerző olyan fantasztikusan összegyűjtött mindent, hogy javaslom, kattintsátok az ő blogját is svédkeserű ügyben, további nagyon sok érdekességet olvashattok még itt: http://gyogynovenyek-patikaja.blogspot.hu/2010/08/svedkeseru.html

És akkor ahogy ígértem, írok nektek még arról, hogy milyen újabb csodaszerrel bővíthetitek a házi patikátokat!

Puszi: Gabi