">

Vágjunk neki egészségesen a télnek!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Azt hiszem, már megszokhattátok tőlem, hogy itt az Anyakanyaron rendszeresen osztok meg veletek olyan praktikákat, amiket mi csinálunk otthon, nekünk bevált, nálunk működik. A forrás többnyire Attila, a párom, aki természetgyógyászként tudója olyan gyógymódoknak, amikkel egyrészt megelőzhető a betegség, másrészről, ha mégis elér minket valami megfázás, vírus, bármi, hamar túltehetjük magunkat rajta. Közeleg a tél, és vele sajnos a meghűléses betegségek ideje is. Úgyhogy most összegyűjtöttem nektek néhány hasznos tippet, vegyük hát sorra a dolgokat, hogy ti is egészségesen vészeljétek át a telet!

Melegítő teák

Minden forró ital melegít, amelybe szegfűszeg és fahéj kerül. A melegítés alatt nem azt értem, hogy forró, amikor megisszuk, hanem hogy belülről van egy úgynevezett fűtő hatása a teának, vagy akár a forralt bornak. Nem véletlen, hogy amikor egy finom forralt vörösbort kortyolgatunk, amibe kerül szegfűszeg is és fahéj is, valóban melegebbnek érezzük magunkat tőle. És ez nem csak az alkohol hatása :-)  Ha át vagyunk fagyva, mert kint zord az idő, de nem ússzuk meg, hogy el kelljen otthonról menni, akkor én, amikor hazaérek, akkor gyömbér vagy citromfű teát iszom, amihez szintén keverek fahéjat és szegfűszeget, vagy van még egy jó kis keverékem. Veszek hársfateából és bodzateából egy-egy evőkanállal, ezt forrásban lévő vízbe áztatom 10 percig, majd leszűröm. Torokfájásra és meghűlésre is nagyon jó. Izzaszt picit, és vérnyomáscsökkentő hatása is van, úgyhogy akinek eleve alacsony a vérnyomása, az ne fogyassza huzamos ideig!

Gyömbér

Szerintem a gyömbérről már itt az Anyakanyaron is írtam több körben. De ennek a göcsörtös, illatos kis csodaszernek annyira jó hatása van, hogy el kell nektek meséljem, nemcsak teafőzetként, hanem külső pakolásként is kiváló. Lereszelek egy darabot, és dunsztkötést tudok belőle készíteni, ha mondjuk fáj a torkom, vagy valamelyik gyerkőcnél tapasztalom ezt. Egyébként a fájó ízületekkel is csodát tesz. A lereszelt gyömbért gézbe csomagolom, és a fájó terület fölé helyezem. Aztán becsavarom folpack-kal, és rákötök egy sálat. Két órán keresztül kell az érintett területen tartani ezt a kötést. Egy esti pihenős tévézés, olvasás alatt például könnyedén megoldható ez a dolog, és ez sokat segíthet a gyulladás csökkentésében, a gyógyulás elősegítésében vagy a megelőzésben is. Közben pedig kortyolgassunk egy finom, forró, mézzel ízesített gyömbérteát :-)

Infralámpa

Meghűlésre, ízületi fájdalomra, orrdugulásra, bármilyen gyulladásra csodálatos! Lámpázzatok!!! Nálunk mindig előkerül télen és rendszeresen használjuk.

Hideg párásító

Ahogy bejön a fűtésszezon, nálunk ez azonnal előkerül. Egyrészt mert nekem valahogy ilyenkor enélkül kapar a torkom, másrészről a bőröm is szárazabb lenne. A meleg párásító nem jó, mert az táptalaja a fertőzéseknek, úgyhogy ha még nincs nektek, akkor szerezzetek be egy hideg párásítót!

Orrmosó

Ez egy elég érdekes kis szerkezet. Sós vizet lehet az orrüregbe, meg az arcüregbe ezzel juttatni, és szabályosan átmosni, illetve egyáltalán átjárhatóvá tenni ezeket a járatokat. Fertőzést lehet vele megelőzni, arcüregi fertőzésgóc kezelésére nagyon jó, és mindent tisztít. Nálunk az ötéves Attila is simán használja, Annánál egyelőre még marad a orrszívó porszívó, de nekem Attila példája mutatja, hogy tényleg minden csak szoktatás kérdése. Ha példát mutatsz, és természetesnek veszed akár azt is, hogy bizonyos napokon ezzel az orrmosóval átmosod az arcüreget, akkor számára is természetes lesz és nem fog ódzkodni tőle.

Ezeket a hasznos tanácsokat tudtam most nektek összeírni, amelyek segítségével a téli nyavalyák is könnyebben elkerülnek majd benneteket. Szerintem hosszabb távon érdemes mindent beszerezni, mert nagyon sokat fogtok spórolni már azon is, hogy nem gyógyszerre költötök sok-sok ezer forintot. Emellett pedig ezekkel a praktikákkal tényleg sokkal gyorsabban túl lesztek egy-egy betegségen. Vigyázzatok magatokra!

Puszi: Gabi