">

Cserépből madáritató

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
gabi reka csikosTélen egyértelmű számunkra, hogy a körülöttünk élő kismadaraknak madáretetőt készítsünk, magokat, szalonnát kínáljunk nekik. De vajon gondolunk-e arra, hogy mit jelent számukra a hirtelen jött meleg? A napokig tartó szárazság? Ilyenkor nagyon sokat segíthetünk a kis csipcsiripeknek, ha gondoskodunk ivóvízről is nekik, azaz madáritatóval is felszerelkezünk nyárra. Különböző kész megoldásokat is találhatunk erre, kőfaragóknál, út menti kereskedésekben biztosan lehet rábukkanni egy-egy profi darabra, de most egy egyszerű ötletet mutatunk, amelynek elkészítése igazán jó móka lehet egy nyári délutánon. A hozzávalókról még az is elképzelhető, hogy mindent megtalálunk otthon, de ha nem, kevés pénzből beszerezhető.

Kell hozzá:kellekek

  • 3 db virágcserép (különböző méretű, egymásba illeszthető)
  • 1 db virágcserép-alátét
  • ragasztó
  • festék
  • ecset
  • matricák
  • egy nagy darab díszesebb kő

Így készül:

Természetesen agyagcserépből is elkészíthető a “mű”, nálunk most műanyag cserepekből készült. Ami fontos, hogy toronyként egymásba illeszthetőek legyenek, ne csússzanak jobban egymásba, ha a legszélesebbet alulra téve megépítjük az alkotmányt. Persze előtte kezdjük a dekorálást! Fessük meg például a peremét, hagyjuk megszáradni. Az egymásba állított virágcserepeket mi végül piros apró pöttyökkel dekoráltuk, így meg is maradt a színe, meg mégis kicsit más lett. Tetszés szerint lehet teljesen befesteni, dekortapasszal, vagy egyéb öntapadós matricával, fóliával dekorálni. Ezt például nyugodtan lehet a gyerekekre is bízni, ha együtt csináljátok,és legyen olyan, amilyenhez nekik éppen kedvük van! Ha kész, akkor a tetejére ráragasztjuk folyékony vagy gyurmaragasztóval az eredetileg cserép-aljat, természetesen úgy, hogy a tálka rész legyen felfelé. Nincs is más dolgunk, mint egy szép díszkövet helyezni a közepébe, és körbeöntenünk vízzel. Aztán kihelyezni egy alkalmas pontra, kertbe vagy erkélyre, és lesni, hogy mikor szállnak oda hűsölni a kismadarak.

madaritato

Cinkék, rigók óriási örömmel pihennek meg ilyen helyen, és szó szerint fürdenek nagy melegben benne. A nagy meleg pedig már nyomokban megérkezett, és hát tudjuk, ez azért még csak a kezdet. A kánikula még előttünk áll, készüljünk fel előre! Fabrikáljatok ti is madáritatót!

Puszi: Réka és Gabi