">

Csodakönyvek a legapróbbaknak

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
Sokszor írtunk már arról nektek, hogy a könyv szeretetét minél kisebb korban érdemes átadni a gyereknek. Ha ez a nemes cél még azzal is párosul, hogy a gyereket fejleszteni, tanítani is tudjuk, miközben jól szórakozik is, akkor pedig pláne. A világhírű angol Usborne kiadó több mint 40 éves múltja alatt igazán ráérzett arra, hogy mi az a könyv, ami már a legkisebbeket is rabul ejti. No meg az ő anyukáikat is, hiszen ebben a korban még bőven mi választunk. A Bookuniverse – Childrenbooks for us jóvoltából ezek a szuper könyvek ma már nálunk is megrendelhetőek, úgyhogy körül is néztük picit a kínálatban.

Itt vannak először is a „simogatós” könyvek. Ezek nem több, mint 10 oldalasak, 16×16 centisek, tehát éppen aprócska gyerekkezekbe valók. Vastag, strapabíró oldalainak felületi kialakítása rögtön felkelti a gyerekek érdeklődését, hiszen minden oldalon található valami, amit meg lehet érinteni, simogatni, különböző anyagokat és textúrákat megismerve ily módon. A grafikák bájosak, kedvesek, az oldalakon pedig angol szavakat olvashatunk, amelyeket játszva tanulhatnak meg így a gyerkőcök. Állatos, robotos, járműves, babás változatban egyaránt találunk ilyen könyvecskéket.

 

Aztán vannak olyanok is, amelyekben a simogatós részek mellett ujjvezetők és kukucskáló lyukak is találhatóak, így egészen biztosan leköti majd a gyerekek figyelmét.

 Szintén nagyon kedveltek a felhajtható fülecskés könyvek. Már a nevük is őrült cuki, nem igaz? Az egyik sorozat a lift-the-flap, amelyben az ellentétekről, a színekről és a formákról is találunk könyvet.

 

Van egy nagy kedvenc, amelyben a simogatós-fülecskés könyv minden oldalán elbújt egy állat a tanyáról, akit meg kell keresni a felhajtható fülecskék (ajtók, bokrok) mögött. Plusz minden oldalon egy kis sárga kacsa nyomába is kell eredni. A gyerekek imádni fogják! Csakúgy, ahogyan azt is, ha bekukucskálhatnak valami olyan világba, ami őket nagyon vonzza: állatkerbe, dzsungelbe, tanyára, a dinók világába. Gyönyörű, színes, részletgazdag illusztrációkkal, kukucskáló ablakokkal és felhajtható fülecskékkel hódít a Peep Inside sorozat.

 

Ami hangot ad, az természetesen mindenben kedvenc. Könyvekben is. Ha  lehet nyomkodni, akkor a gyerek már boldog. Az Usborne-nál pedig legalább 40 ilyen könyv van a kínálatban. Ezek közül az egyik legklasszabb, amikor egy erdei koncertbe csöppenünk. Az állatok különböző hangszereket megszólaltatva játsszák el a saját részüket a darabból, majd együtt is előadják a művet. Ez a könyv egyben egy izgalmas lehetőség, hogy bevezessük a kicsiket a hangszerek világába.

 

Mondókázni minden gyerek szeret, és fontos is, hogy az egyszerű kedves szövegekkel, ritmusokkal megszerettessük velük a verset, dalt. Van egy tündéri mondókás könyv is a kínálatban, amely hét közkedvelt dalt tartalmaz, hozzá ujjvezetőket és kukucskáló ablakokat. Érdemes beszerezni!

Járműőrült gyermekek szülei, figyelem! Van egy busz formájú könyvecske, forgó kerekekkel, így a gyerekek a könyvet tologatni is tudják, miközben az állatok egyesével felszállnak és együtt elutaznak a vidámparkba.

A gyermeki kíváncsiságot, felfedező vágyat a böngésző könyvekben lehet kielégíteni.  A színes, kedves grafikájú könyvecskék minden oldalán számos böngésznivaló akad,  hol egy kerékpározó kacsát, hol egy rózsaszín sálas kutyát kell megkeresni a gyerekeknek. Remekül lehet a képekről beszélgetni, közben pedig csak úgy ragadnak a lurkókra majd az új szavak.

Mivel az Usborne könyvek magyar nyelven nem kaphatóak, így egyértelműen az angoltanulás is lehet a cél. Tökéletes választás lehet az olyan képeskönyv, amely tematikusan tartalmazza a szavakat. Ezeket a könyveket már a kisebbek is szívesen forgatják, miközben a könyvek képeit nézegetve egyre több és több szóval ismerkednek meg. Színes, kontrasztos, nagyon élénk, tökéletes első szótanító könyvecskék a baby’s very first playbook sorozat words tagjai, hiszen nem csupán szavakat tanítanak, hanem egyben simogatós részeket is tartalmaznak. Ebben a sorozatban az állatok, a tanya és a bolt témája került feldolgozásra. A Very first words kötet a kezdők könyvecskéje, tematikus kötetekkel. A sorozat témái között ezeket találjuk: általános, testem, járművek, színek, alvásidő, nyaralás, otthon.

A Big word book már haladóbb könyv, hiszen több mint 1000 szó található a könyvben, főnevek, melléknevek, igék, mindenféle témakörben.

Az Usborne legújabb fejlesztése pedig a Listen and learn sorozat.  Itt ugyanis már a képeket megnyomva az adott élőlény illetve tárgy angol elnevezését angol anyanyelvű személy tolmácsolásában hallhatja a gyermek. A könyv több, mint 120 szót tanít meg a gyerekeknek.

 

Szintén a nyelvtanulást segítik a szókártyák. A szépen illusztrált kártyákon a Farmyard Tales mesékből ismert egy-egy tárgy vagy élőlénye képe található, így a kártyákat mutatva, a szavak szinte automatikusan ragadnak a kicsikre.

Meséléshez is van ajánlat már egész piciknek is. A már említett Farmyard Tales mesék gyönyörű illusztrációkkal és kevés szöveggel, de nagyon kedves történettel hódítanak. A mese egy farmer család mindennapjairól szól, sok állattal és vonattal. A 20 kis mese után pedig úgyis adódik majd, hogy melyik témában érdemes a következő könyvet kiválasztani.

Tehát ha szeretnétek a legkisebbeket már igényes angol könyvekkel ellátni, amelyek egészen biztosan nagy kedvencek lesznek, akkor keressétek a Bookuniverse – Childrenbooks for us Facebook-oldalát!