">

Ismerjük meg az Usborne-könyveket!
Akik gyakran jártak már nagyobb angliai könyváruházakban, és érintettek gyermekkönyv-témában, egészen biztosan felfigyeltek már az Usborne-könyvekre. A brit Usborne gyermekkönyv-kiadó egy negyven éves múltra visszatekintő szervezet, amelynek a gondozásában már több ezer kiadvány jelent meg. Az Usborne a születéstől kezdve kínál olvasnivalót a gyerekek számára egészen az iskolás kor végéig, vagyis 18 éves korig.  A könyvek a világ számos pontján elérhetőek, közel száz különböző nyelvre lefordították őket, illetve az angol nyelvtanulás elősegítése érdekében a kiadó által kiépített független forgalmazói hálózat egész Európában azon dolgozik, hogy az angol nyelvű kiadványokat eljuttassák az érdeklődő szülőkhöz és gyerekekhez.

Szerencsére most már nem kell egészen Londonig utazni azért, hogy megvásárolhassuk ezeket a könyveket, mert néhány hónapja egy magyarországi független forgalmazónál (Bookuniverse – Childrenbooks for us) is meg lehet rendelni ezeket a szuper kis könyveket. 

A kiadó egyértelműen azt a filozófiát követi, hogy az érzelmi biztonság mellett a kicsik intelligenciáját is fejleszteni kell, ami pedig változatos könyvnézegetéssel, olvasással, meséléssel, mondókázással tud megvalósulni, mindehhez pedig megfelelő kiadványokra van szükség. Az Usborne kiadványai elsősorban szemet gyönyörködtetően szépek, minden tekintetben lenyűgözőek, de ami szempontunkból különösen fontos, hogy angol nyelvűek, így nem csupán az olvasóvá nevelés hatékony eszközei lehetnek, hanem a korai játékos nyelvátadásé is. Hiszen nem kérdés, hogy a mai világban elengedhetetlen már gyermekkorban a nyelvtanulás, és így igazából játszva kezdhetik a gyermekek az ismerkedést az angollal, miközben számos érdekes ismeretet gyűjthetnek be, életkoruknak megfelelően különböző területekről. 

Az elképesztően színes kínálatból most először ovis-kisiskolás gyereket nevelő szülő szemmel néztünk körül, de egészen biztosan folytatjuk még a bemutatást, mert csuda dolgokra bukkantunk. 

Elsőszámú kedvenceink a wipe-clean foglalkoztató füzetek lettek, melyek azért szuperek, mert a füzethez mellékelt tollal való kitöltés után a speciális felületről letörölhetőek az elkészült művek, így a pontösszekötést, vonalhúzást, számokat, betűket újra és újra lehet gyakorolni. A nagyobbaknak már matekfeladatos wipe-clean füzetek is vannak, de tematikus kiadványokban is lehet “újrázni”, pl. a lovagvárak, a kalózok, vagy a dinók kedvelőinek. 

Iskolába készülő gyerekek számára kihagyhatatlan lesz a “Get ready for school” csomag, amely nem más, mint egy ötletes kis bőröndösszeállítás négy újraírható könyvecskével és az ezekhez szükséges speciális tollal annak érdekében, hogy a gyerekek elsajátíthassák azokat a készségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy majd az iskolában jól boldoguljanak. Vonalvezetés, betű- és számrajzolás, mindez újra és újra elvégezhető, gyakorolható módon. A csomagban a Wipe-Clean sorozatból az ABC, az 123, az első betűk és az írásra készen füzetek méretben lekicsinyített verziói találhatók meg.

Szintén letörölhető, de nem könyv, hanem kártya a kreatív és mókás Animal Doodles.  Minden csomagban 50 kártyalap van, amelyeknek mindkét oldalán utasítások találhatóak. Rajzolj a nagymacskára csíkokat, hogy tigris, vagy foltokat, hogy leopárd legyen, tervezz egy új házat a csigának, a megadott geometriai formákból alakíts ki teknőst, polipot, vagy éppen pingvint! Egyszerűen szuper! Akár hosszabb utazásokon is bevethető, élvezettel fogják a gyerekek próbálgatni a fantáziájukat. 

My first book about címet viseli az az ötrészes sorozat, amely már három éves kortól remek tanulási lehetőséget kínál a gyerekeknek. Az illusztrációk bájosak, az ismereteket a kiadvány játékos formában közvetíti, miközben a matricák felragasztásával a kézügyesség is fejlődik. A sorozat kötetei: Az ételről, Hogyan nőnek a növények, A világunk, A természet, Rólam. 

Az ételről szóló könyvben például szó esik arról, hogy honnan szerezzük az  élelmiszereket. Választ ad többek között azokra a kérdésekre, hogy mi az a tészta, honnan van a tej, illetve hogyan nőnek a növények. Bemutatja a bevásárlás menetét, a tanyasi életet és hogy hogyan tudunk egészségesen étkezni. A kiadvány több, mint 120 matricát tartalmaz a leggyakoribb gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok és egyéb élelmiszerek képével, ezáltal a gyerekek számára is izgalmas módon segít rögzíteni az információkat. (meg hát ugye megtanulni az angol kifejezéseket, szavakat, ne feledjük egy percre sem…) 

Vannak aztán az úgynevezett “Activity Book” kategóriába tartozó könyvecskék. Ebben a kategóriában megtalálhatóak a lépésről lépésre rajzolni tanító kiadványok, a nyári szünidőben hasznos elfoglaltságot nyújtó sokoldalas feladatgyűjtemények és a kreatív munkafüzetek is. Vannak kifejezetten utazáshoz ajánlott kötetek is, sok unaloműző rajzzal, rejtvénnyel, pontösszekötéssel, miegymással. De ezen könyvek mindegyikére jellemző, hogy nem hagyja parlagon heverni a gyerek kreativitását, lehet böngészni, színezni, útvesztőből kijutni, matricát ragasztani és persze szórakoztató módon rengeteg új információt szerezni. 

A nyár nagy kedvencei lettek a fingerprint, azaz ujjfestő könyvek.  Ha szeret a gyerkőc alkotni, festékezni, akkor ne hagyjátok ki! A kis ujjlenyomatok végtelen számú variációjából növények, állatok, vagy éppen emberek öltenek alakot. Mókára fel, itt szárnyalhat a képzelet! A nagyobbaknak azért, mert nagyon ötletes és szórakoztató, a kisebbeknek pedig azért is, mert nagyon egyszerűen használható. Íme egy kis videó, hogy miként kell ezt elképzelni:

Hasonlóan jó móka az is, amikor nem az ujjakkal, hanem kis geometriai formákkal kell nyomdázni, de hol van ez az élmény ahhoz, amikor a könyv lapjait a mellékelt vizes ecsettel kell átfesteni és azon megelevenednek a színek? A Magic Painting (varázsfestés) könyvek között van karácsonyi, dzsungeles, tündéres téma is, hogy mindenki találjon kedvére való hangulatot. 

Amit még egészen biztosan mindenki imádni fog, a matricás füzetek! Óriási választék van, csupán a 4-8 éves korosztály számára készült minimum 300 féle. Amúgy ezek annyira szuperek, hogy itt megdől az a gondolat, hogy a matricázás csak a kisgyerekek szórakozása, hiszen melyik felnőtt ne ragasztgatna szívesen matricákat, ha közben képet kaphat a világ népviseleteiről, vagy a különböző földrészeken élő állatokról, és így tovább. De van kislányok számára tündéres, sellős, hercegnős verzió is, a fiúk pedig az őskorról, az ókori görögökről vagy éppen a vikingekről is informálódhatnak a matricák segítségével.  Témákban sincs hiány: akiket az eddig felsoroltak nem érintenek, annak ott lesznek a földrajzi, nagyobb területekről, vagy éppen a városokról szóló albumok, kötetek is. 

Úgyhogy a választék hatalmas, legközelebb a kisebbeknek szóló kiadványok között böngészünk egy kicsit, ti addig is ezen az oldalon tudtok körülnézni és rendelni ezekből a szuper könyvekből!