">

Eperszezon

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




gabi reka csikosSzerintünk ez az egyik dolog, ami miatt leginkább érdemes a tavaszt várni. Mert persze, ma már bármikor, bármelyik évszakban lehet, ha nem is akármennyiért, hanem csillagászati áron, epret venni, dehát lássuk be, a spanyol vagy görög eper, amelyet a hipermarketekben találhatunk, köszönőviszonyban sincs a szabadtéri eperrel, finom, friss, érett szamócával. Van egy olyan gondolatunk, hogy az eperben lehet valami függőséget okozó cucc, ugyanis kevés olyan gyümölcs van, amelynek neve említésére átszellemült mosoly jelenne meg ennyiünk arcán, mint az eper nevének hallatán. A rajongást nyilván az is indokolja, hogy az igazán jó eper néhány hét alatt leérik, és erősen függ attól is a minősége, no meg az ára is, hogy az aktuális hetekben éppen milyen az időjárás. Esős napokon nincs is nagyon eper a piacon, ha meg berobban a kánikula, akkor pikkpakk leérik. Úgyhogy igyekeznünk kell addig jócskán enni a finomságból, amíg módunk van rá.

Merthogy az eper nem csupán finom, eper es bazsalikomhanem nagyon egészséges is. Vértisztító hatása van, méregtelenít, salaktalanít, így remek partner a diétázás során is. Szépíti a bőrt, fehéríti a fogakat, csökkenti a szívbetegségek és a pajzsmirigybetegségek kockázatát. Fájdalom- és lázcsillapító hatása is van, hittétek volna? Egyébként ha be tudjátok iktatni ilyenkor tavasszal az “epernapot” az életetekbe, azaz nem esztek egész nap mást, csak kb. másfél-két kiló epret, akkor remek tisztítókúrát végeztetek egyetlen nap alatt. Persze könnyen lehet, hogy utána nem tudtok az eperre jószívvel ránézni… Úgyhogy akkor inkább azt ajánljuk, egyétek rendszeresen, sőt mi több, változatosan!

Mert ki hinné, hogy az eper nem csak tejszínhabbal, meg cukorral (sic!) finom. Egyes vélekedések amúgy is azt mondják, hogy az eper majdnem zöldség, és ha megkóstoljátok bazsalikommal, akkor rá fogtok jönni, hogy ez egy remek párosítás. Készíthettek belőle akár egy bazsalikomos epersalátát, ami sült hús mellé kitűnő és diétás fogás. De ha esetleg éppen vendégváró falatokon, vagy egy könnyű vacsorán töritek a fejeteket, akkor ahhoz is van tippünk: készítsetek epres bruschettát.

Hozzávalók:epres bruschetta

  • 1 bagett
  • 2 csomag mozzarella
  • 20 dkg eper
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl száraz vörösbor

Így készül:

A vörösbort a balzsamecettel és a cukorral összeforraljuk, annyira, hogy egy sűrű szirupot kapjunk. Közben a sütőben megpirítjuk a karikára szeletelt bagetteket, egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk őket előtte. Kb. 5 perc után rákarikázzuk a mozzarella sajtot is és megsütjük. Az epret közben megmossuk, apró kockákra vagy karikákra vágjuk, és összekeverjük a vörösboros balzsamecetes sziruppal. Bazsalikomlevelekkel díszítjük. A megsült kenyerek tetejére halmozzuk, majd már nincs más dolgunk, mint élvezni a finom művünket.

Na jó, de persze a desszertekről sem kell lemondani. És nem okvetlenül kell sütni, mert akkor az eper összeesik, mi ilyenkor jobban kedveljük azokat az édességeket, amelyekben megmarad a maga csodálatos roppanós formájában. Ilyen például az a finom epres pohárkrém, amely az eper másik óriási nagy barátjával, a mascarponéval készül. Ha olaszosan szeretnénk fogalmazni: Crema di Fragola.

Hozzávalók:eper es mascarpone

  • 200 g mascarpone
  • 150ml tejszín
  • 10 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 25 dkg friss eper
  • 4 db babapiskóta

Így készül:

A mascarponét egy mély tálban összekeverjük a porcukorral és a vaníliáscukorral, majd hozzáadjuk a habtejszínt. Alaposan kikeverjük, hogy egy sűrű, nem nagyon folyós krémet kapjunk. Vigyázat, nem jó, ha túl sokáig verjük, mert akkor szemcsés lesz, és inkább alacsonyabb fokozaton használjuk a robotgépet. Közben az epret megmossuk, félbevágjuk, és a pohár aljára szeleteljük. Rákanalazunk a krémből, teszünk rá néhány félbetört babapiskóta-darabot, majd újra krémet, végül a tetejére megint epret. Díszíthetjük bazsalikomlevéllel, de akár keserű kakaóporral is.

Egy tálban robotgéppel összekeverjük mascarponét a porcukorral, vaníliáscukorral, tejszínnel. Alaposan kikeverjük, amíg sűrű, nehezen folyó krémet nem kapunk. Bármennyire is nagy a kísértés, legalább félórára tegyük a hűtőbe, utána együk csak, annyi idő kell neki, hogy igazán finom legyen!

Ha nektek van még más bevált epres receptetek, írjátok meg nekünk, örömmel kipróbáljuk azokat is. Éljen az eperszezon!

Puszi: Réka és Gabi