Hát ezt ilyenkor nem lehet megúszni. Mármint az epres süti-készítést. Egyetértünk? Ahogyan megjelenik az igazi piros, illatos, magyar eper a piacon, most már kezd lefelé cammogni az ára is lassan, akkor nemcsak annak van itt az ideje, hogy együk, magában, porcukorral, édesítővel, tejszínhabbal, joghurttal, ki hogyan szereti, hanem annak is, hogy varázsoljunk belőle sok finom mindenfélét. Eperben nem ismerünk tréfát, szóval amíg van, addig nem kizárt, hogy még más tippekkel is jövünk, de most egy különleges sütit ajánlunk a figyelmetekbe.
Van egy furcsa növény, amelynek rendhagyó módon nem a termését, de még csak nem is a leveleit, nem is a gyökerét, hanem bizony a szárát fogyasztjuk. A rebarbara bár többezer éve ismert, a konyhában csak a XVIII. század körül jött divatba. Savanykás, pikáns íze van, ezért általában valamivel szokás párosítani. Rózsaszínes, pirosas zöld szárakat ha látunk a piacon, tudhatjuk, rebarbarára bukkantunk. Frissen tanácsos fogyasztani, hűtőben mondjuk néhány napig eláll, de ha betáraztunk egy adagot és éppen nem használjuk el, akkor légmentes zacskóban le is tudjuk fagyasztani. Vagy ha terem a kertben, mert még az is meglehet, hallottunk már olyan ismerősről, aki egyszer csak örömujjongva fedezte fel, hogy az addig gaznak gondolt valami az voltaképpen rebarbara.
Hozzávalók a tésztához:
- 225 g liszt
- 125 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 db tojás
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál sűrített tej
- fél zacskó sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg rebarbara (tisztítva)
- 30 dkg eper (tisztítva)
- 10 dkg nádcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5-6 dkg szeletelt mandula
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Így készül:
A tésztához a hozzávalókat egy mély tálban összekeverjük, majd egy kis időre a hűtőbe tesszük. Utána kinyújtjuk és egy pitetálat kibélelünk vele, úgy, hogy kb. 2-3 centi magas pereme is maradjon. Rizst, szárazbabot, pitesúlyt, avagy egy tányért teszünk rá, és kb. 10-12 percig elősütjük a sütőben. Közben a rebarbarát megtisztítjuk, ez azt jelenti, hogy a felső rétegeket lehámozzuk róla, a többit pedig felkockázzuk. Megmossuk az epret is, lecsumázzuk és negyedekre vágjuk. Mérjük ki, hogy ugyanannyi legyen mind a kettő, így jelen esetben természetesen a rebarbarához kell igazodni. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, abban nádcukrot karamellizálunk, majd ebbe forgatjuk a rebarbarakockákat, és csaknem puhára pároljuk. Utána hozzáadjuk az epret is, mehet bele egy kis vaníliakivonat, és tovább kevergetjük, le ne égjen. Az epret nem kell szétfőzni, akkor lesz finom, ha darabokat is találunk benne. Belekeverjük a szeletelt mandulát is, majd mielőtt elzárnánk a gázt, egy teáskanál étkezési keményítőt is. Az illatos, gyönyörű piros krémet belekanalazzuk az elősütött pitébe, tetszés szerint még a tetejére is kerülhet egy kis mandula. Nagyjából félóra alatt készre sütjük.
Tehát párosítva a szezon két slágerét, készítsünk epres-rebarbarás pitét. Óriási sikerünk lesz vele, és még a konyhában sem kell végtelenül sok időt eltölteni. Próbáljátok ki!
Puszi: Réka és Gabi