">

Festett kavicsállatkák

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Nyár és vízpart. Összetartozó fogalmak. Ha nem is mindig vagyunk olyan szerencsések, hogy tengerparton legyünk, azért legalább a kedvenc magyar tavunkhoz, vagy legalább a legközelebbi folyóhoz igyekszünk gyakran eljutni. Nemrég például voltunk sétálni a Dunánál, a gyerekekkel együtt imádjuk. Persze, kicsit autózni kellett, hogy ne a szennyezett, városi szakaszon legyünk, de annyira gyönyörű, hogy megéri az utazás. És nincs is messze!

Szóval, sétálgattunk a Szentendrei-szigetnél és a gyerekek elkezdtek kavicsokat dobálni a vízbe, nézték, hogy hogy gyűrűzik körülöttük a víz. A legjobb móka, ugye ti is szeretitek? Aztán ezt  picit megunták, és elkezdtek gyűjtögetni. Egyre több különleges formájú, lapos, kerek, ovális és még számtalan kavics volt már a kezükben. A legszebbeket haza is hoztuk. Ekkor jutott eszembe, hogy régen az oviban készítettünk belőle állatkákat, nem is kellett hozzá sok alapanyag, csak a kavicsok, megfelelő színű tempera, illetve dekorgumi, de ha az nincs, egy vastag kartonpapír is megteszi. Nekiláttunk hát, hogy fabrikáljunk egy kis állat-csapatot a kedvenc köveinkből. A mi kedvencünk a hernyó, hát a tiétek? :-)

Kell hozzá:

  • Kavicsok
  • Tempera
  • Dekorgumi vagy kartonpapír
  • Szalagok, cérnák

1. lépés: Gyűjtsünk különböző nagyságú kavicsokat, amelyeknek sima a felszíne. Mossuk meg őket alaposan, és a napon szárítsuk ki őket.

2. lépés: Tervezzük meg, hogy milyen állatkákat szeretnénk készíteni, és ennek megfelelően keverjünk ki a temperával színeket. Gyűjtsük össze a hozzávalókat. (Például: cérna az oroszlán sörényéhez, vagy szalag, hogy össze tudjuk ragasztani a hernyót, vagy bármi más, amit a fantáziánk diktál :-)

3. lépés: Ha ez megvan, akkor fessük meg az állatok alapszínét, és hagyjuk őket tökéletesen megszáradni. Utána lehet egy vékonyabb ecsettel ráfesteni a különböző mintákat. Pöttyöket a katicára, vagy szemeket a békának.

4. lépés: Ha megszáradtak a festések, akkor a dekorgumiból kivágjuk a hiányzó részeket pótló alakzatokat. Így lesz füle a macinak vagy a kismalacnak. Ezeket ragasztóval könnyedén tudjuk rögzíteni.

És már készen is van a kavics-állatkert, amellyel rendkívül jól lehet játszani, akár még utazás közben, autóban, vonaton, buszon is. Számtalan mese költhető az állatkáink köré, úgyhogy ne habozzatok, ha szép kavicsra leltek, folyó-, tó-, vagy tengerparton, álljatok neki a fabrikálásnak, remek móka lesz!

Készítési útmutató letölthető itt: Festett kavicsállatkák

Puszi: Gabi és Réka