">

Frizuráink mestere: Koczka

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Ezer éve ismerem, ezer éve ismer engem, mégis sok mindenről nem beszélgettünk ez idáig. Talán mert számomra csomó minden evidens volt vele kapcsolatban. Mint ahogy fordítva is pont így igaz az állítás. Azért persze sok mindent tudok róla… Hozzá például aligha lehetne beállítani azzal a kéréssel, hogy kérnék egy „Liptaiklaudiás” frizurát. Nem azért, mert nem tudná kivitelezni, hanem azért, mert egyszerűen úgy gondolja, hogy mindenkinek van egy saját egyénisége, amelyhez igazodni a kell a frizurának is. Az egyéniséget kiegészítő tökéletes haj pedig a vendég elképzelése és az ő saját érzései, rutinja egységéből áll össze. Igen, érzést mondtam. Pedig Koczka nem az a lelkizős fodrász, akihez beülsz és megtudod a legtutibb pletykákat, és akinek elsírod, hogy már megint milyen sanyarú a sorod. Nála egészen más a légkör. Mindig az éppen aktuális vendég haja van a középpontban, sosem kell mást kerülgetni, vagy várakozni. Sőt nála nem divat a késés. Rend van és fegyelem. Mondhatnám viccesen, de inkább egymás kölcsönös tiszteletéről van szó.

És visszakanyarodva az érzelmekhez, valamilyen titkos ösztön által pontosan tudja, hogy ki, milyen frizurára vágyik. Kellően merész, de mégis tiszteletben tartja az áldozat határait. Azzal is tisztában van, hogy jókora felelőssége van annak, aki az ember külsejét alakítja, ápolja napra-nap. Hiszen egy jó frizura magabiztosságot ad. Ami a munkánk, de akár a hétköznapok során nagyon fontos. Emlékszem, mikor Benit szoptattam, és még nem voltam kimozdulós hangulatban, de már vágytam egy kicsit „emberként” kinézni, felszaladt hozzám, hogy jobb legyen a közérzetem. És hányszor koronázta meg a gyönyörű ruhámat, sminkemet egy őrületes konttyal egy-egy fontos eseményen. És igen, ő volt az, aki először fedte el első őszülő tincseimet. (Na Koczek, oda a titkunk :-)

Több alkalommal választotta őt koczka1a szakma az év fodrászának, de most még ennél nagyobb dolog történt vele. Október 14-én, Londonban, a Royal Albert Hall-ban lesz a 30. Alternative Hair Show, a világ egyik legszínvonalasabb fodrász bemutatója és versenye. Az eseményt Tony Rizzo, Anglia egyik vezető fodrásza álmodta meg, hogy munkájával közvetetten is segíthessen a leukémiás és lymphomás betegek gyógyításában. Segítő szándéka személyes tragédiájából fakad, hiszen fiát leukémia miatt veszítette el. Kezdeményezésével több millió font támogatáshoz segítette hozzá az alapítványokat kollégái és az összes szakmabeli közreműködésével. Koczka minden évben kilátogat az Alternative Hair Show-ra, ám az, hogy most nem a nézőtérről, hanem a színpadon és a backstage-ből nézheti és izgulhatja végig az esemény, élete egyik legfantasztikusabb élménye. „Mesterem Hajas Laci; amit tudok, tőle tudom, ő tanított meg mindenre. Elsők között őt hívtam és újságoltam el a nagy hírt, hogy bekerültem a döntőbe. Már azzal nyertem, hogy egyedüli magyar versenyzőként ott lehetek és megmutathatom magam a szakma csúcsának! Az pedig, hogy példaképemről, Vidal Sassoon-ról is megemlékeznek és ennek részese lehetek, már álomszerű.”

A versenyen a nevezésben elküldött munkát kell „újratölteni”, azaz ugyanazzal a modellel, ugyanazt bemutatni. Koczka kissé vadóc, picit különc frizurát álmodott meg: „A modell haján kívül a látványra, sminkre is nagyon odafigyelünk majd, hiszen összhatásban tudjuk elérni azt, ami a fejemben van. Vörös hajhoz erőteljes szeplők, extrém külsővel párosítva. Imádom, ha különleges dolgokat alkothatok, nincs megkötve a kezem. Remélem, ez lesz a nyerő!”

Na, mit szóltok? Remélem velünk együtt szurkoltok neki, hiszen mégiscsak ő a mi Anyakanyaros szakértőnk. De még mielőtt elutazik, megvitatott velünk egy fontos problémát, ami sokunkat foglalkoztat. Ez pedig a szülés utáni, szoptatás közbeni hajhullás. A mi világhírű szakértőnk a következőket mondta:

„Ha naponta hatvan-nyolcvannál több hajszálad hullik ki, akkor van miért aggódnod, legalábbis javasolt a probléma végére járni. A hivatalos definíció szerint a hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű, és hiányzik a normál újranövés. De a leggyakrabban azon aggódnak a kismama vendégeim, hogy szoptatás alatt nagyon hullik a hajuk. Ez teljesen normális folyamat, mert a terhesség alatt mindenünk sokkal intenzívebben nő, a haj is. Amikor ezek a hormonok nagyobb intenzitással dolgoznak, akkor pluszban még dúsabb lesz a hajunk is. A szoptatáskor már áll vissza a normális hormonháztartásra a szervezet és ezek a plusz hajszálak hullanak ki. Lényeg hogy az eredeti állapotig fog visszaállni a szoptatás végére. Nincs konkrét praktika. De a lényeg az, hogy ne ijedjünk meg, mert ez nem kóros, hanem egy pillanatnyi állapot. Csak akkor forduljunk orvoshoz, ha ez a hullás foltszerűen jelentkezik.

BÁRMILYEN AGGODALMATOK  KÉRDÉSETEK VAN A HAJATOKKAL KAPCSOLATBAN, BÁTRAN ÍRJATOK!!!
Koczka”

Köszönjük már előre is, és természetesen hajrá Koczka!

Puszi: Réka