">

Glutén-kisokos




Van egy szó, amely korábban egészen biztosan nem volt olyan gyakori az élelmiszerekkel kapcsolatban. Glutén. Gluténmentes. Egyre több embert érint a glutén iránti érzékenység, amellyel időben szembe kell nézni, hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket.

Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikusa segít tisztába tenni az alapvető fogalmakat.

MI is a glutén?

A glutén (más néven sikér) egy, a gabonafélékben található összetett fehérje, amely gliadinból, és gluteninből áll.

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység más néven cöliákia, azt jelenti, hogy a gabonafélékben található glutén nevű fehérje ellen antitestek termelődnek a szervezetben. Ennek az autoimmun betegségnek a jellemző tünetei a hasi fájdalom, puffadás, krónikus hasmenés, étvágytalanság, felszívódási zavarok, vérszegénység, csontritkulás, gyenge immunrendszer, vékony, töredezett haj, gyermekeknél szembetűnő tünet a növekedésben való elmaradás. Laborleletben sokszor a vas alacsony szintje hívhatja fel a figyelmet a betegségre.

Ha diagnosztizálják a cöliákiát, vagy gyanakszunk a gluténérzékenységre a glutént azonnal ki kell iktatni az étrendünkből.

Mi az, ami glutént tartalmaz?

  • búza (mindenfajta búza, durumbúza, tönkölybúza stb.)
  • árpa, gersli, maláta
  • rozs
  • nem garantáltan gluténmentes zab (szennyeződés következtében)
  • kamut (Egyiptomból származó búzafaj)
  • tritikálé (búza és rozs kereszteződésével létrehozott gabonaféle)

Illetve az ezekből készült, vagy ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek, élelmiszerek.

Mit használhatunk a gluténmentes étrendben a glutént tartalmazó gabonák helyettesítésére?

  • rizs,
  • burgonya,
  • kukorica,
  • szója,
  • köles,
  • hajdina,
  • quinoa,
  • amaránt,
  • de számos gluténmentes készítmény is elérhető ma már a boltok polcain.

A gluténmentes étrend egyik lehetséges „hátulütője”, hogy gyakran élelmirostban szegénnyé válik a táplálkozás, elsősorban a teljeskiőrlésű gabonakészítmények elhagyása miatt. Az élelmirost bevitelt úgy tudjuk növelni, ha minden étkezéshez választunk valamilyen zöldséget, esetleg gyümölcsöt. Jó választás ugyanakkor a rostbevitel növelésére a gluténmentes, barna kenyérliszt keverékekből készült péksütemének, gluténmentes magos kenyerek, barnarizs, alternatív gabonafélék, hajdina, quinoa, amaránt fogyasztása is.

Az útifűmaghéj is sokoldalúan felhasználható, például turmixok, joghurtok, sütemények, kenyerek összetevőjeként a rostbevitelünk növelésére.

5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére:

  • Főzéskor/sütéskor mindig a gluténmentes változatot készítsük el először. Például melegszendvics sütőben először a gluténmentes verziót készítsük el.
  • Ne használjuk ugyanazokat a konyhai eszközöket a gluténmentes és a hagyományos ételek készítésekor! A vágódeszkát, és a fakanalat nem tudjuk teljes mértékben úgy letisztítani, hogy ne álljon fent a szennyezés lehetősége.
  • A gluténmentes élelmiszerek legyenek elkülönítve a glutént tartalmazóktól, tehát a gluténmentes alapanyagok mellé ne tegyük a búzalisztet, illetve a kész kenyereket se keverjük!
  • Lehetőség szerint minden lisztet tároljunk jól záródó dobozban vagy üvegben.
  • Alaposan tisztítsuk meg a konyhapultot ételkészítés előtt, illetve azokat a felületeket, amelyen dolgozni fogunk.

+ 1 jó hír

Ma már azért a gluténérzékenyeknek sem kell mindenről lemondani: akár a diétás italporok között találhatnak számukra megfelelőt, a hétköznapi ételek, tészták, kenyerek, sütemények, palacsinták mentes változatához pedig érdemes kipróbálni a Toman Diet gluténmentes lisztkeverékeit, amellyel számos megszokott ízt életre tudnak kelteni.