">

Vannak-e veszélyei a fehérjediétának?
Diétázni tudatosan érdemes. Persze könnyű ezt mondani, hiszen ha valaki hirtelen jön rá, hogy szeretné villámgyorsan formába hozni magát, úgy érzi, hogy bármit bármikor megtenne és megenne, ha az majd segít a céljait eléri. Mégis az a tanács a legfontosabb, amelyet a dietetikus is hangsúlyoz, hogy csakis tudatosan vágjon bele mindenki egy diétába, vagy egy új életmódba.

Mit jelent tudatosan belevágni egy új életmódba?

„Mindenképpen ajánlott előtte tájékozódni az adott programról, beszerezni minden rendelkezésre álló információt. Szükség esetén vonjuk be szakembert is, kérdezzük meg orvosunkat, dietikust, hogy számunkra jó lehet-e az adott módszer, az adott diéta” – mondja Zalai Noémi, dietetikus szakértő. –„A Toman Diet módszert fehérjediétának szokás nevezni, pedig ez több, igazából lehetőség egy életmódváltásra. Tény, hogy a diéta hatása a magas fehérjetartalmú termékeken alapul, amelyek emellett rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Amit viszont nem tartalmaznak, azok a cukrok.”

Fontos tudni előre azt is, hogy a diéta szakaszokra bontott és minden szakasznak megvannak a saját szabályai. Ezeket egymás után be kell tartanunk ahhoz, hogy a termékek használatával elérjük célunkat, no és a kívánt testsúlyt. Természetesen vannak olyan lényeges alapelvek, amelyeket feltétlenül be kell tartanunk.

„Egy felnőtt ember fehérjeigénye 0,8-1 g/ttkg közé tehető”– magyarázza a szakértő. –„Ez azt jelenti, hogy például egy 70 kg-os ember fehérjeigénye 56-70 g között van naponta. Tehát ha nem lépjük túl ezt a beviteli ajánlást, természetesen nem csupán a diétás termékeket, hanem a nap folyamán az összes elfogyasztott táplálékot beleértve, akkor semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk. Bizonyos esetekben, például, ha valaki sokat sportol, emelkedhet a fehérjeigény, ezt érdemes valóban szakemberrel egyeztetni még a diéta kezdetén.”

Van-e, akinek nem javasolt a fehérjediéta?

Igen, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem javasolt az emelt fehérjetartalmú termékek fogyasztása. Ha bármilyen betegség vagy érzékenység fennáll, akkor mindenképpen szükséges orvosi konzultáció a diéta megkezdése előtt. Az alábbi esetekben pedig egyértelműen nem javasolt a Toman diéta megkezdése.

  • A vesebetegség bármely formája
  • A májbetegség bármely formája
  • Hasnyálmirigy gyulladás
  • Inzulinnal kezelt cukorbetegség
  • Daganatos megbetegedések
  • Legyengült állapot
  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Várandósság/szoptatás

Ha a fentiek egyike sem vonatkozik ránk, és egyéb ellenjavallat sincsen, akkor tudatosan felkészülve érdemes belevágni a diétába, amely valódi életmódváltást is adhat nekünk. Jó hír, hogy a Toman Diet vegán életmódot folytatóknak és gluténérzékenyeknek is elérhető, hiszen a választékban számos gluténmentes és vegán termék is megtalálható.