">

Hangok az anyaméhből

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Amikor egy kisbaba megérkezik, féltő gondoskodás veszi körül. Óvjuk álmát, és igazából nem is fogjuk fel, hogy azonkívül, hogy a mi életünket mennyire megváltoztatta a baba érkezése, milyen lehet ez a hirtelen változás neki! Egyik nap még a biztonságos anyaméhben lubickolt, másnap pedig már ott a zajos nagyvilág, és oké, hogy anya ott van, na de hát akkor is! 

Ráadásul a babák életének első néhány hónapjában, a legfontosabb tevékenység az alvás. Az agy fejlődése a születés után még sokáig aktívan történik, nagyrészt alvás közben. A megfelelő körülmények biztosítása, tehát elengedhetetlen a baba jövője szempontjából. És persze azért az sem mindegy, hogy anyuka alszik-e eleget, hiszen akkor tud csak fitten mindig készenállni, a baba szükségleteit kielégíteni, amikor neki is módja van kialudni magát. 

Egy egészen különleges kis szerzet az a bizonyos Doodoo, teljes családi nevén Babiage Doodoo, amely ezt a helyzetet igyekszik orvosolni. Szóbanforgó Doodoo nem más, mint egy kiváló minőségű plüss állatka, antiallergén anyagból, amelyben rejtőzik egy audiólejátszó, amely azokat a hangokat hivatott reprodukálni, amelyeket a baba az anyukája pocakjában hallhatott. Ezek a hangok megnyugtatják a babát és minden bizonnyal segítenek az elalvásban.  A plüss állatka természetesen 30°C-n mosható, hiszen apró balesetek bármikor történhetnek, és gépben szárítható. A szemek és az orr mind varrással készülnek, mert az apró műanyag darabok veszélyt jelenthetnek a babára, és az anyag maga szuper puha, nehogy megsértse a baba érzékeny bőrét. Választható belőle maci, kutyus és nyuszi is, fiús, lányos illetve unisex színekben is, összesen 19 féle változatban. Réka is választott Tamarának egy Doodoot, nála a csíkos nyuszi lett a befutó. A készülék jelenleg éles tesztelés alatt áll, az ifjú tulajdonos hölgy édesdeden szundikál a Doodoo társaságában. 

A készülékről még érdemes tudni, hogy létrejöttét több éves kutatás előzte meg a magzati hangok terén, míg végül megszületett a ma is használt változat. Mivel a tetején van egy fogantyú, ennek segítségével könnyedén a kiságyhoz rögzíthető. A hangerő pedig szabályozható, így hogyha túl hangosnak vagy túl halknak véljük, tudjuk állítani. Fontos, hogy lehetőség szerint minél hamarabb kezdjük el használni, annál hatékonyabban működik. Ajánlott már a szülészetre is bevinni, és az első naptól fogva alkalmazni. Ez persze nem azt jelenti hogy nagyobb babák esetében nem érdemes kipróbálni, a Babiage Doodoo-t sikeresen használják kórházakban is, és nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett anyukáktól, egészen 12 hónapos korig. Magyarországra 3 évvel ezelőtt érkezett meg, amúgy Belgiumból 15 éve indult el világhódító útjára ez az ötletes kis találmány. 

Általában szükség van 2-3 napra, amíg a baba hozzászokik a Doodoo-hoz, de ha ezen túl vagyunk, észre fogjuk venni, hogy sokkal könnyebben tudjuk elaltatni a csöppséget. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha minden alkalommal használjuk amikor a baba elalváshoz készül, legyen ez nappal vagy éjszaka. A rendszeres használat megnyugtatja a babát elalvás előtt, rutinná válik.  Felmerül a kérdés, hogy helyezzük el a Doodoot. Tegyük közel a babához, de úgy, hogy az első hónapokban ne érje el és ne tudja megfogni, valamint mindig fordítsuk a plüss pocakját a baba felé, hogy jól hallja a hangokat. Alapfunkciójában a készülék eredeti anyaméh hangot ad, mely 3 perc után kikapcsol, de ha az újszülött sírni kezd, vagy ha megmozdítjuk, újra bekapcsol. Ha később kialakulna a függőség, viszont a plüss már “megviseltebb” lett, akkor lejátszó nélkül is tudunk pót-Doodoot venni, ahogy egyébként azt a kedvenc rongyik, plüssök esetén is sokan teszik. 

Ha nálatok, családban, vagy barátnőnél aktuális kisbaba altatás, akkor mindenképpen ajánljuk nektek szeretettel “Őduduságát”, valamelyik bűbájos Doodoo-figurát. Itt találjátok https://www.doodoo.hu/