">

Egészséges alvás, boldog gyerek

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Alvás! Mennyire jó is az! Valószínűleg mindenkinek van róla egy-két emléke, hogy milyen keserves is tud lenni, amikor éjszaka nem sikerül kialudnunk magunkat. A nyugodt, pihentető alvás minden életkorban ugyanolyan fontos, egy felnőttnek is éppúgy szüksége van rá, de a gyermekeknél ez természetesen ezerszer inkább így van, hiszen testi-lelki fejlődésük függ ettől. És az alvással kapcsolatos élmények ugyebár már csecsemőként megkezdődnek, és tény, hogy az akkor rögzült alvási szokások egész életünkön keresztül végigkísérhetnek bennünket. 

Persze minden szülő azonnal kérné a nyugodt alvás receptjét, hiszen nincs annál rosszabb, mint a kisbabánkat nyűgösnek látni, és csak azt látni, hogy sír, nincs komfortérzete, és nem tud elaludni. Mi pedig találgathatjuk, hogy mi baja lehet: éhes, szomjas, fázik? A hasa fáj? A foga jön? 

Úgyhogy amikor megláttuk a Jaffa Kiadó Szülők Könyvtára sorozatának új könyvét, le is csaptunk rá rögtön. Egészséges alvás, boldog gyerek! Ez kell nekünk! No meg minden kisgyermekes anyukának. Aki gyakran olvasgat, cserél eszmét anyukás fórumokon, pontosan tudja, hány anyuka panaszkodik mostanában csemetéje alvászavaraira. Nem alszik délután, nem alszik el időben este, éjfélig kukorékol, többször felriad este. Nos, a kisebb és nagyobb gyermekkorban jelentkező problémákat bizony már csecsemőkorban kell kezdeni megelőzni, úgyhogy aki  még nem késett le a dologról, sürgősen szerezze be ezt a könyvet.

Marc Weissbluth, az Egyesült Államok egyik vezető gyerekorvosa négy kiadást megért, tizenkét nyelven megjelent, több mint egymillió példányban eladott könyvében mindent elárul a pici babák alvási problémáiról és megoldásukról. A szerző sok évtizedes szakmai tapasztalatára és a legújabb tudományos kutatások eredményeire támaszkodva dolgozta ki módszerét a kisbabakori alvási zavarok megelőzésére, megoldására. Az Egészséges alvás, boldog gyerek-ben Weissbluth számtalan nézőpontból vizsgálja a következő témákat:

  • Az alvási problémák megelőzése és kezelése
  • Az altatás során leggyakrabban elkövetett szülői hibák
  • A baba belső órájának megfelelő alvási szokások kialakítása természetes úton
  • A nehezen elalvó gyerek, az alvásra nevelés
  • Az éjszakai és nappali alvás fontossága
  • Az apa szerepe a gyerek nyugtatása során
  • A közös ágyban alvás előnyei és hátrányai

A világszerte kipróbált és elterjedt módszert lépésről lépésre alkalmazhatják a szülők, és így egészséges alvási szokásokat alakíthatnak ki az újszülöttkortól az egyéves korig tartó, alapvető fontosságú időszakban. Weissbluth minden szülőt megtanít arra, hogyan altassa el a gyerekét!

Álljon itt mindjárt egy rövid idézet a könyvből:

„Az alvási szokások megtanítása ugyanúgy a szülő dolga, mint minden más egészséges szokás kialakítása a kéz- és a fogmosástól kezdve odáig, hogy, aki biciklizik, az viseljen sisakot. De nem viselheti mindenki ugyanazt a méretet: minden család más, minden gyerek személyre szabott megoldást kíván.”

Ami viszont mindenkinek megszívlelendő üzenet: bár minden anyuka imádja, ha rajta, hozzábújva, akár szopizás közben alszik el a baba, és éppen csak ágyba kell tenni, ez nem igazán szerencsés. A babáknak pici koruktól kezdve meg kell tanulniuk a saját ágyukban elaludni, tehát a “már majdnem alszik” fázisban kell lefektetni őket. Persze kivételt képezhet, ha nem otthon alszik el, hanem babakocsiban, hordozóban, de végül is azt a babák ugyanúgy a saját helyüknek érzik. Fontos az is, hogy az első perctől kezdve vegyen részt más is az altatásban, apuka, nagytestvér, nagyszülő, hogy a baba ne csak anyával aludjon el, mert ez is okozhat később rossz beidegződéseket, akkor is, amikor anyukának esetleg tényleg máshol lenne dolga. Hagyjuk a baba alvásritmusát kialakulni, de igazítsuk a sajátunkhoz, a családéhoz, ne mi borítsunk fel mindent. A babák rugalmasak, könnyen alkalmazkodnak, el kell higgyük, hogy többnyire mi rontjuk el őket. Tehát ha 3-4-5 éves gyerek anyukájaként, vagy akár más életkorban arra panaszkodunk, hogy kikészít minket, hogy a gyerek milyen alvási szokásokat produkál, akkor sajnos minden bizonnyal mi magunk is ludasak vagyunk abban, hogy ez így alakult. Hogy ezt megelőzzük, és a babából egy mosolygós, kipihent kisgyermek, majd később remekül alvó felnőtt legyen, érdemes elolvasni – és persze megszívlelni is – a jó tanácsokat! 

Itt találjátok meg a könyvet!