">

Helló Holnap! – irány a telefonfülke!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , ,
Keserédes emlékek jutnak eszembe a telefonfülkékről… 18 éves voltam, amikor Ceglédről Budapestre kerültem, és akkor bimbózott a szerelmünk Bencével, a férjemmel. Csak úgy tudtunk beszélni egymással, hogy én lementem egy közeli fülkéhez, máig emlékszem rá, a Baross utca és a Pál utca között volt a Körúton. Gyakorlatilag ott töltöttem az estéimet akkoriban. Sokat sírtam, mert annyira hiányzott, de hát így legalább a hangját hallhattam…  A fülke egyébként visszahívható volt, így előfordult, hogy Bence hívott, és az mindig óriási örömet okozott, amikor megcsörrent a készülék ott az utca sötétjében.

S hogy miért is jutott eszembe éppen a Farkashazi Rekanapokban mindez? Hát azért, mert meghívást kaptam egy telefonfülke átadására. Igen, jól értitek, ünnepélyes keretek között adtak át egy telefonfülkét, méghozzá egy nemes kezdeményezés segítésére. Ilyenkor decemberben amúgy is mindannyian érzékenyebbek vagyunk, talán fogékonyabbak is a jótékonykodásra. Legalábbis én mindig örömmel megyek, ha jó ügy mellé állhatok. És a Magyar Telekom most ismét egy jó ügyet talált ki, hiszen  25 telefonfülkét alakít át Adományfülkévé. Bárki, aki ezen Adományfülkék egyikéből kezdeményez hívást, azzal egyben jótékonykodik is, mivel annak díjával a hello holnap! Adományvonal kedvezményezettjét támogatja. Idén novemberben és decemberben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét. A Magyar Telekom a hívás teljes bevételi összeget felajánlja e jótékony célra.

A mostani kampány során 25 db telefonfülke öltött új külsőt, 13 a fővárosban, és 12 vidéken. Ezek új külső dekorációt kaptak, annak reményében, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy az arrajárók egy telefonhívással is segíthetnek másokon. A felújítás keretében nem csupán felújították a forgalmas helyen található fülkéket, hanem ezek gyakoribb ellenőrzésével igyekeznek ügyelni arra, hogy azok tisztasága és épsége hosszú távon megmaradjon. Ami ugye szintén fontos szempont…

Az Erzsébet téri rendezvényen találkoztam Csapó Gábor, 272-szeres válogatott, olimpiai bajnok vízilabdázóval, akinek annak idején a margitszigeti uszodából kiszaladva volt kedvenc fülkéje, amelyből édesanyját hívta fel, hogy beszámoljon a meccs eredményéről. Csapó Gábor egyébként amúgy is szoros kapcsolatban áll a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, mivel 16 éves kora óta nem lát a bal szemére. Nemrégiben a Voice műsorában láthattunk egy tüneményes fiatal énekesnőt, Agárdi Szilviát, akivel szintén volt szerencsém itt megismerkedni, Szilvia ugyanis látássérült, és neki például a szövetség segítsége rendkívül fontos a napi közlekedésének megszervezéséhez is.  A megható találkozás után még inkább biztos vagyok benne, hogy minden ismerősömnek javasolni fogom, hogy ejtsen útba egy hello holnap! fülkét, és tárcsázza a 13688-as számot, mert így tényleg jót tehetünk. Amint azt megtudtam, a befolyt összegből látássérültek számára fontos segédeszközöket, beszélő órát, lázmérőt vagy mérleget szerez majd be a szövetség, hangoskönyveket, illetve Braille-nyomású folyóiratokat, valamint a vakvezető kutyák kiképzését támogatják majd.

Szóval: ha a képen látható telefonfülke közelében jártok, ne habozzatok, tárcsázzatok, hiszen a hívásotok teljes összege erre a nemes célra megy. Illetve hívjátok a 13688-as számon az Adományvonalat, ekkor pedig hívásonként 100 Ft-tal tudtok segíteni. Ne feledjétek, adni jó!

Puszi: Réka