">

Hideg napok mumusa – felfázás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Én inkább tornacipős lány vagyok. Ezt őszintén be kell most vallanom. Ha szaladós napom van, próbálok a színházban, nincsen jelenésem sehol, akkor szívesebben húzok a lábamra egy kényelmes cipőt. Egyébként balerinacipőt is hordok, bár én ilyen hűvösebb időben már nem annyira preferálom, nálam ez inkább nyári viselet. De látom, hogy nagyon sok nő hordja, még ebben az őszi időben is. Szerintem elég merész még így mostanság is ezt hordani, mert ilyenkor már elég könnyű felfázni. Hűvös van reggel, este, minek kockáztatni egy betegséget?

A felfázás persze elég  összetett dolog. Sokan gondolják, hogy csak a hideg okozza, illetve az alulról megfázás. De ez nem igaz. A felfázás az valójában hólyaghurut, és az esetek egy másik részében bakteriális fertőzés okozza. Ha pisiléskor fájdalmat éreztek, égő, csípős érzés kíséri, vagy gyakori, szinte állandó pisilési ingeretek van, akkor kezdhettek gyanakodni.

Tudjátok, én ezekhez a betegségekhez kétféleképpen állok. Egyrészt tudom, hogy mivel lehet kezelni a dolgot, és mindjárt le is írom nektek az erre való teakeverék és ülőfürdő receptemet, de ha előfordul valami nálam, akkor azonnal veszem elő Jacques Martel, „Lelki eredetű betegségek lexikona” című könyvét, amely a különböző betegségek pszichoszomatikus hátteréről szól. Mert hiszem, hogy a lelki háttér megértése is nagyon fontos, éppen ezért majd próbálom nektek összefoglalni, hogy a felfázás mögött mi áll.

Akkor először maradjunk a gyors segítségnél.

Az ülőfürdő:

Cickafark, körömvirág és kamilla keverékét kell a fürdővízbe tenni. Egyenlő arányban van szükség ezekre a füvekre, tegyük egy jó meleg kád vízbe, és 20-25 perc hosszan áztassuk benne magunkat. Jót fog tenni!

A teakeverékem felfázás ellen:

Két-két evőkanál cickafark, körömvirág és zsurló teafűre lesz szükség. Ezt egy liter felforralt vízbe áztassuk 10 percig, szűrjük le, és ezt igyuk annak érdekében, hogy minél előbb elmúljon a felfázás.

A felfázás lelki hátterében egyébként főként az elengedés áll, mint annyi más problémánál is. Ha visszatartod az ingerültséged, a frusztrációd, ha dühös vagy, feszültséget élsz meg, ez mind-mind okozhatja a felfázást. Ha ezeket a dolgokat elzárod magadban, akkor megbetegíted magad. Nyitottsággal kell a világ dolgai felé közelíteni, és ez teszi majd lehetővé, hogy elengedett állapotban, egészségesen éljük meg a mindennapokat. A húgyhólyagról egyébként úgy tartják, hogy a személyes kapcsolatok területe. Ezért gyakori, hogy a mézeshetek környékén megjelenik fertőzése, de előfordulhat szakítás, vagy egy konfliktusos, zavaró kapcsolat esetén is húgyúti fertőzés. Ha a személyes kapcsolatok terén csalódás ér, elfojtás van, régi gondolatokba kapaszkodsz és nem akarod a változást, mert az bizonytalansággal jár, akkor valamit visszatartasz az életedben, ami frusztrációt, fájdalmat okoz, és bizony a test ezt sokszor felfázással jelzi. Szerintem ilyenkor érdemes megállni. Mi az, ami visszatart, mi az, amit visszatartok? Mi az, amit nem engedek, mi az, ami alól fel kell szabadulnom?

Tudom, messzire kalandoztam. De én ilyen vagyok. Tudatosan “vagyok” a testemmel, és figyelek a testem jelzéseimre. Szerintem megéri :-) Erre biztatlak titeket is!

Puszi: Gabi