">

Hogy spóroljunk gyereknevelés mellett?
Nagyon sokaknak jelent fejtörést az, hogy spóroljanak a nyugdíjas éveikre gyermeknevelés mellett, főként a jelenlegi infláció és konfliktusos helyzetek mellett. Úgy tűnik, hogy évről évre nehezebb pénzt félretenni, így okkal lehetünk aggodalmasak a jövővel kapcsolatban, amennyiben nem vagyunk felkészülve rá. Azonban most pontosan arról lesz szó, hogy hogyan tudunk spórolni még akár gyereknevelés mellett is, bármilyen körülmények között.

Figyeljünk oda az ételünkre

Ha valaki egészségesen akar étkezni és a gyermekeinek is változatos étrendet akar biztosítani, akkor mindenképpen gyümölcsökkel és zöldségekkel lesz tele a hűtője. Ezzel alapvetően nem lenne probléma, viszont ezek könnyen romlanak és ezáltal rengeteget veszíthetünk a megtakarításunkból már azzal is, hogy ezeket hagyjuk kárba menni. Pontosan ezért mindenképpen figyeljünk oda arra, ahogyan az ételt tároljuk. Rengeteg apró praktika van (mint például az avokádó vízben való tárolása), ami meghosszabíthatja egy-egy étel fogyaszthatósági idejét és ezzel pénzt spórolhat meg nekünk.

A leggyakoribb ételek amik tönkremennek mielőtt az ember megehetné őket, azok általában tejből készülnek, így mielőtt ilyesmit vennénk gondosan tervezzük meg, hogy egész pontosan mikor és mennyit tervezünk belőle felhasználni. Ha ezeket előre meg tudjuk jósolni, akkor ahhoz igazíthatjuk a mennyiséget, amit megveszünk, ezáltal elkerülhetjük azt, hogy egy csomó ételt kidobjunk.

Vegyünk fel Zero-Waste praktikákat

Az úgynevezett „Zero-Waste” életmód lényege az, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk a háztartásban, ideális esetben semennyit sem. Ezt úgy lehet elérni, hogy vagy lebomló vagy újrahasznosítható anyagból készült dolgokat vásárolunk, vagy olyasmit, amit többféle módon is fel tudunk használni, ezáltal pedig sosem válik hasznavehetetlenné, tehát nem termeltünk szemetet.

Ezerféleképpen lehet ilyen apróságokat beépíteni az életünkbe és ezek mind apró összegeket takarítanak meg nekünk, nem mellesleg pedig környezetbarátabbá is tehetik az otthonunkat. Mindenesetre azt észben kell tartanunk, hogy a mi esetünkben a pénzügyi aspektusra kell koncentrálni, úgyhogy ne a lehető legkevesebb szemét legyen a cél, mint ennél az életstílusnál általában, hanem a megtakarított pénz.

Szánjunk több időt a környékbeli kirándulóhelyekre

Sokan érezzük úgy, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy gyermekünk már korán elkezdje felfedezni a világot. Emiatt megfoganhat bennünk a gondolat, hogy külföldre utazzunk, vagy akár csak Magyarországon belül is egy messzebb pontra. Ez alapvetően remek ötlet, hiszen így mi is és gyermekünk is ki van téve új kultúráknak és hatásoknak. Azonban ne gondoljuk azt, hogy mindössze az ilyen jellegű utazásokkal tehetünk hozzá a fejlődéséhez egy gyermeknek.

A város határán lévő erdő pontosan ugyanolyan érdekes lehet egy gyereknek (főleg egy 5 éven alulinak), mint egy tenger a világ másik felén. Használjuk ezt ki és látogassuk meg a környékbeli kirándulópontokat, amik sokkal olcsóbb megoldást jelentenek, ráadásul még el is vonják a gyermeket a különböző elektronikus eszközöktől (ami nem mellesleg az árammal is spórol).

Legyen egy passzív jövedelmünk

Könnyebb mondani, mint megvalósítani, viszont ez a kulcsa annak, hogy gyermeknevelés mellett nagyobb összeget fel tudjunk halmozni a nyugdíjunkra. Nem probléma az sem, ha minimális jövedelmünk van így, viszont amíg azt passzív módon tudjuk megszerezni az már hatalmas segítséget fog jelenteni.

Ha valaki többet akar keresni és nincs gyermeke, az nemes egyszerűséggel el tud vállalni még egy plusz munkát, amit a főállása mellett tud végezni. Ez egy teljesen valid módszer, biztonságos is, ráadásul gyorsan lehet viszonylag nagy mennyiséggel megnövelni a jövedelmünket. Viszont, ha ebbe az egyenletbe belehelyezünk egy gyermeket is, akit fel kell nevelni akkor már sokkal bonyolultabb lesz. Meg lehet oldani, hogy azokban a plusz órákban valaki más figyeljen rá, vagy akár felvehetünk egy bébiszittert is, viszont akkor nem számoljuk bele azt a tényt, hogy annak a gyereknek ránk is szüksége van. Hiába látjuk el mindennel, a szülői szeretet nem maradhat ki az életéből, úgyhogy nem tehetünk fel mindent a munkára.

Éppen ezért érdemes egy passzív jövedelmi forrást kiépíteni még gyerekvállalás előtt, hiszen akkor lesz egy folyamatos pénzösszeg amivel rendszeresen számolhatunk és nem is kell túl sokat tennünk azért, hogy azt megkapjuk. Ennek a hátulütője az, hogy amennyiben nem fordítunk rá túl sok időt, akkor valószínűleg ez nem lesz valami magas.

Legyünk tisztában a legújabb befektetési lehetőségekkel és éljünk velük

Idegesítőnek találhatjuk azt, amilyen mennyiségben manapság a kriptovalutáról beszélnek néhányan, viszont amennyiben nagyobb összegeket akarunk félretenni, akkor nekünk is érdemes lehet belevetni magunkat. Kicsit bonyolultnak tűnhet elsőre, főleg, ha a legújabb befektetési lehetőségeket is figyelembe vesszük, nem csak az olyan kriptovalutákat, mint a Bitcoin. Viszont amennyiben meg tudjuk érteni a lényegét, akkor relatíve könnyen fogunk tudni pénzt keresni az otthonunk kényelméből.

Az első lépés ehhez az, hogy megtanuljuk, egész pontosan mi is a kriptovaluta, mi adja az értékét, mitől függ az, hogyan változik az ára. Ha ezeket túljutottunk akkor meg kell találnunk a nekünk legmegfelelőbbet (érdemes egy alacsony kockázatú valutával próbálkozni először), azzal elkezdeni, majd később kiterjeszteni a hatáskörünket és többféle valutával is foglalkozni.

Vagy amennyiben a legmodernebb fajta „kriptovalutát” akarjuk megpróbálni, akkor az NFT-k világába is bevethetjük magunkat. Ez még nagyon új, közel sem biztos, viszont rengeteg lehetőség van benne és ha ezt valaki ki tudja használni ilyen korán az nagyon jól járhat. Mindenesetre ahhoz, hogy NFT-kkel kezdjünk el foglalkozni, ahhoz rengeteg háttértudásra van szükség és a kriptovaluták értésére. Amennyiben ezekkel nem rendelkezünk, akkor inkább ne is próbálkozzunk ezzel a módszerrel, mivel nagyon magas a kockázati érték.

Kössünk nyugdíjbiztosítást

A nyugdíjbiztosítás lényege, hogy egy biztosítóra bízzuk a pénzünket a nyugdíjunkig, hogy az folyamatosan gyarapodjon. Ez egy viszonylag biztonságos mód arra, hogy a már eleve félretett pénzünket növeljük, ráadásul foglalkoznunk se kell vele, miután megkötöttük a szerződést.

Az 5 éves átlaghozam nagyjából 10%-tól 20%-ig terjed, a biztosítótól és az alaptól függően. Természetesen ez alatt is lehet a hozam, ha rosszul választunk, viszont az legalább az infláció hatásaitól tud minket védeni. Mindenesetre érdemes átnyálazni egy összehasonlító táblázatot a legnépszerűbb biztosítókról és az eszközalapjaikról, hiszen ezzel rengeteg energiát spórolhatunk meg és könnyen megtalálhatjuk a nekünk legmegfelelőbb opciót. Óvatosan kezeljük viszont ezeket, mivel a legtöbbön mindössze 5 éves átlaghozamot szoktak mutatni, ami meglehetősen kevés idő, ha nyugdíjbiztosításról van szó.

Grantis nyugdíjbiztosítás útmutatójában minden lényeges információt megtalálhatsz. Az oldalon akár a kalkulátorokat is kipróbálhatod és megnézheted, hogy nagyjából mennyi nyugdíjjal számolhatsz majd, mennyi félretett pénzre lesz szükséged majd a későbbi években. Rengeteg hasznos dolgot lehet itt megtalálni, úgyhogy ha a nyugdíjbiztosítás mellett döntesz, akkor ezt az oldalt érdemes elmenteni.