">

Hogyan kezdjünk el otthon edzeni?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Rendszeresen mozogni a világ egyik legjobb dolga, hiszen nemcsak testi, hanem a lelki egészségünkre is hatással van. Egyszerűen el kell kezdeni és azonnal érezni lehet, hogy a folyamatos aktív élet, hogyan befolyásolja a mindennapjainkat. A gyakorlatokat beépíteni a mindennapokba nem nehéz, azonban motiváltságra és elszántságra van szükség hozzá. Ahhoz ugyanis, hogy hosszú távon ragaszkodjunk az elképzeléseinkhez, fegyelem is kell.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogyan érdemes elkezdeni edzeni otthon.

Miért érdemes rendszeresen mozogni?

Amennyiben elkezdted fontolgatni, azonban nem tudod, hol induljon a dolog, akkor most segítünk egy kicsit. A rendszeres testmozgást végzők esetében kimutatták, hogy a folyamatos aktív életmód javítja az életminőséget, ezzel együtt az egészséget. Fő előnye, hogy segít elérni a célodat, fenntartja az egészséges testsúlyt, izomtömeget, valamint jelentősen csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Persze közel sem mindegy, hogy mit és hogyan csinálsz. Sokaknak segített már az Intenset otthoni edzésterve is. Az biztos, hogy egy megfelelően felépített edzésterv javítja a hangulatot, a mentális állapotot, segít, hogy jobban aludj, nem beszélve a szexuális élet javulásáról.

A leggyakoribb edzésformák

Manapság megannyi gyakorlat van, amivel elindulhatsz. Minden fitness programnak kell, hogy legyen egy magja, ami lehet az úszás, a futás, a tánc, az edzőtermi edzés és még sorolhatnánk. Az erősítés esetén növeled az izomerőt, az erőt. Ide tartozik az ellenállási edzés, a plyometria, a sprint, valamint természetesen a súlyemelés egyaránt. Ami viszont a kitöréseket, felüléseket, fekvőtámaszokat illeti, többségében edzőtermi eszközök nélkül csinálhatod, főként a nagyobb izomcsoportokat használva. Itt az aerob tempó közepes lesz, így nem terheled magad túl.

Szereted a nagy intenzitású intervall edzéseket, mint a HIIT? Akkor próbálkozz meg vele nyugodtan. Itt a gyakorlat magában foglalja a nagy intenzitású gyakorlatok rövid, sorozatos ismétlését, amik közben egy-egy pihenőidő van.

 

Ha viszont úgy érzed, hogy szeretnéd javítani az egyensúlyodat, a stabilitásodat, valamint hajlékonyabb testre vágysz, abban az esetben próbálkozz meg a tai chi-vel, esetleg a pilatessel. Ezek kapcsán az izmok erősítése a cél, javíthatod vele a test koordinációját. Ami pedig a hajlékonyságot illeti, válaszd a jógát vagy az egyéni izomfeszítő mozgásokat. Ezeknél az izmok regenerálódása a cél, valamint a mozgástartomány fenntartása, a sérülések megelőzése. Kombináld egyiket a másikkal, fuss, végezz súlyzós edzést, mellett néha jógázz egyet és hidd el, viszonylag gyorsan érhetsz el eredményeket.

Hogyan indulj el az úton?

Mielőtt azonban nekilátnál bármit is csinálni, elengedhetetlen, hogy néhány dolgot figyelembe vegyél. Az új edzési rutin ugyanis megváltoztatja az életedet, de főleg a testedet. Ellenőrizd az egészségi állapotodat, konzultálj orvossal, végeztess el vizsgálatokat, hiszen ezektől is függ, hogy melyik sportot érdemes hosszabb távon csinálnod. Ez főként azoknak fontos, akik korábban tényleg semmit sem csináltak, főleg, ami az erőteljes és a megerőltető fizikai tevékenységet illeti. 

Ezt követően jöhet egy terv, egy reális célkitűzés, hiszen motiváció nélkül nem fogod tudni tartani magadat ahhoz, amit elképzeltél. Mielőtt tehát úgy döntesz, hogy mozogni kezdesz, próbálj meg egy tervet készíteni, amely tartalmazza a lépéseket és a célokat. Egyik módja, hogy könnyebb tervvel kezdesz, aztán később, ahogy javul az edzettségi szinted, folyamatosan építkezhetsz rá. Ha például célod, hogy lefuss 10 km-t egyben, akkor először kezd 2-3 km-rel, majd szépen fokozatosan, pár hetente emeld a távot. Közben erősíts, hogy az izmok ne csak elvesszenek a futás során, hanem egyre nagyobbak legyenek, amik segítenek abban, hogy a sportolás is jobban menjen.

Amennyiben viszont otthon edzenél, akkor szintén ugyanezt teheted meg. Kezd el 10 perccel, majd pár percekkel csináld tovább mindig, így egy idő után el fogsz érni oda, hogy akár egy órát is simán végig nyomsz. Nézegess videókat, azok alapján sokkal könnyebb lesz a mozgás, ráadásul motivál is, hogy tartsd a tempót. A fontos, hogy tedd rendszeressé, tűzz ki napokat, amikor ráérsz és van időd arra, hogy otthon eddz.