">

Illóolajok bűvöletében

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabireka_piros1Azt már megszokhattátok tőlünk, hogy időről időre szóba kerülnek itt az Anyakanyaron a hidegen sajtolt olajak. Csodálatos hatásukról ódákat tudnánk zengeni, és még egészen biztosan fogunk is. Most viszont az illóolajok kerülnek terítékre, méghozzá azért is, mert nemrég kezünkbe keveredett két természetgyógyász, Frank Zsófia és Kürti Gábor Gyógyulás illóolajokkal című könyve. Az aromaterápiáról tudjuk jól, hogy az alternatív terápiák egyike, hozzájárul az egészséges életvitelhez, fokozhatjuk vele a légzés, a méregtelenítés, a táplálkozás, vagy akár a relaxáció hatásait, és közvetlenül is javíthatjuk vele egészségünket. Ez a kis könyv, amelyből most igyekszünk ízelítőt adni, bemutatja a leggyakrabban használt 51 féle illóolaj hatását, és persze sok hasznos tanácsot is ad ahhoz, hogy melyik problémát milyen illóolaj segítségével próbáljuk meg orvosolni.

Az aromaterápia voltaképpen természetes illóolajok illoolajokhasználata abból a célból, hogy harmonizáljuk testünk és tudatunk működését és segítsük a szervezetünk öngyógyító képességének beindítását. Megelőzésként, illetve akut és krónikus betegségek esetén is használható. Néha ellenjavallt, például ha homeopátiás kezelés alatt állunk, legalább 10 nap időkülönbség legyen alkalmazásuk között. És mivel a növényi eszenciális aromák magas rezgésszámmal bírnak, és az ember energiamezejével és rezgésszámával harmonizálnak, emberi gyógyításra alkalmasak, de a kisállatok számára veszélyes, akár végzetes is lehet az aromaterápiás olajok használata. Az egészséges emberi szervezet rezgésszáma 62-72 MHz között van. Ha a rezgésszámunk csökken, az immunrendszerünk veszélyeztetetté válik. Erre rossz hatással lehet az elfogyasztott ételek, italok minősége, a beszívott levegő szennyezettsége, ezeknek ugyanis nagyon alacsony a rezgésszámuk. A friss gyógynövényeké, illetve az eszenciális olajoké viszont nagyon magas, ezek használata segít megőrizni egészségünket.

illo olajDe hogy mit is nevezünk illóolajoknak? Az eszenciális illóolajokat gőzöléssel vagy desztillálással nyerik növények és fák leveleiből, hajtásaiból, virágából, kérgéből, gyökeréből. Ezek az olajok természetesen folyékonyak, általában víztiszta színűek, bár vannak köztük sárgás színű olajok is, például a narancsolaj. Az eszencia szó már mutatja, hogy ezek erős koncentrátumok, ezért csak igen kis mennyiséget használhatunk belőlük. Ha egy illóolaj 100 %-osan tiszta, akkor nem hagy foltot például egy textíliára kerülve, hanem teljesen elpárolog. Használhatjuk őket magukban, vagy hordozóolajokkal együtt is, mint például az édesmandulaolaj, jojobaolaj, vagy egyszerű olívaolaj. Fontos, hogyha aromaterápiával szeretnénk foglalkozni, akkor keressük meg a jó minőségű aromaterápiás olajakat hozzá, hogy egészen biztosan jót tegyünk a használatával magunknak. Nem nagyon javasoljuk a belsőleg történő alkalmazást, de aromalámpák, fürdők, borogatások, masszázsok sokat segíthetnek az energiánk felszabadításában, áramoltatásában. Az aromaterápiás olajok ugyanis a csakráinkra hatnak, és finomhangolással segítenek bennünket az egyensúlyteremtésben.

Az illóolajakat számtalan módon csoportosíthatjuk: levendula olajaromájuk szerint vannak például a citrusos, fás, fűszeres, mentolos, kámforos, keleti, pikáns és virágillatok, ezeket keverhetjük, de nem mindent mindennel, ennek érdemes utánanézni. Párolgás alapján vannak könnyű (pl. borsmenta, levendula, citrom, narancs), közepes (fahéj, fenyő, ilang-ilang, rozmaring, rózsa, teafa) és nehéz (cédrus, gyömbér, szantál, tömjén) illatok. Nem mindegy,  mit alkalmazunk a háló- és mit a gyerekszobában, milyen illatban dolgozunk és milyen aromák kerülnek a betegszobába. Azt valószínűleg mindannyian csukott szemmel is elismételnénk, hogy a karácsonyi hangulatba kerüléshez a narancs, a fahéj és a szegfűszeg illatát választjuk, de vajon rávágjuk-e, hogy mi kell a felfrissüléshez? Segítünk: borsmenta, fodormenta, fenyőfélék, citrom, narancs, levendula. Meditáláshoz és relaxáláshoz például jól jöhet a szantál, tömjén, mirtusz, cédrus, rózsafa, vagy akár itt is a levendula. Ez utóbbi (amúgy is nagy kedvencünk) kiegyensúlyoz, megnyugtat és segít az elalvásban. A rózsa egyensúlyba hozza érzelmeinket és gyógyítja a szívünket. A gyömbér szellemileg elevenné tesz, a cédrus megerősít, a szantál növeli az ellenállásunkat. Ha túlterhelt és stresszes időszakot élünk, ezek mind segítségünkre lehetnek a problémáink megoldásában.

Az illóolajak tehát valóban nagyon sokszor lehetnek segítségünkre. Mi is igyekszünk majd még konkrét tippeket is hozni, hogy miben. A hideg napok közeledtével viszont érdemes előkeresni a karácsonykor használt kis párologtatókat, és a kedvetekre való illóolajjal kipróbálni őket. Egyszerű kis praktika ez a testi-lelki egyensúlyunkért: tanuljuk meg hát okosan használni!

Puszi: Gabi és Réka