">

Szívószálak bűvöletében

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
nyarirekagabiSzívószállal inni jó. Amikor szívószálat kérünk egy ital elfogyasztásához, akár csak hiúságból, hogy a szájfényünket ne maszatoljuk el, akár még tudatosabban, hogy csökkentsük a fogszuvasodás veszélyét (a legtöbb üdítőital savas savas anyagokat tartalmaz, és szívószálon át történő fogyasztásuk csökkenti a savtartalmú anyagok fogakkal való érintkezését, ezzel a fogszuvasodás kockázatát), nem nagyon gondolunk arra, hogy az első szívószálat vajon ki készítette. Állítólag már a sumérok ezzel kortyolgatták a sörüket, Dél-Amerikában pedig a matétea szürcsöléséhez használtak hasonló, ámde fémből készült eszközt, amely egyben a tea rostjait is hivatott volt megszűrni. A modern szívószálat 1888-ban szabadalmaztatták, és egy Marvin Stone nevű úrnak lehetünk hálásak érte. Régebben egészen szűk átmérőjük volt a szívószálaknak, így akár többre is szükség lehetett egy ital elfogyasztásához, az újabb műanyag szívószálak viszont már nagyobb átmérővel készülnek, szélesebbek, erősebbek. És ma már nem ritka a kanyarodó, világító, vagy akár egy méter hosszú szívószál sem, bár ez utóbbi értelmét azért nagyon erősen kellene kutatnunk. Papírból, bambuszból, bioműanyagból, üvegből, és rozsdamentes acélból is készültek már szívószálak a világon.

Mi most maradunk a hagyományos, polipropilén változatnál, ez mindenféle színben kapható, lehet csíkos vagy egyszínű, bármelyik jól mutat például egy nyári limonádéban. De természetesen, mint sok minden más, ez is remekül használható fabrikálásra, ha éppen akad egy unalmas délutánunk. Üljünk le például a gyerekekkel, készítsünk oda rajzlapokat, ollót, ragasztót, szívószálakat, és alkossunk játékos képeket. Formák, színek elnevezésének tanulásához is remek, fejlesztheti a térlátást, és mondjuk egy szívószálas kép (még ragasztás előtt) könnyebben korrigálható, mint ha vízfestékkel, vagy zsírkrétával már félrement volna egy-két vonal vagy gondolat. Azért mondjuk, hogy csináljuk együtt, mert a szívószálat a megfelelő méretűre vágni nem könnyű, és nehogy baleset legyen egy-egy távolabbra röppenő darabkától.

A szívószálakból remek mobilszobrokat is fabrikálhatunk, bármilyen alakzat kirakható vele, hajlítható, vagy szintén vágható és ragasztható is. Lehet felfűzni a darabkákat színes láncnak, karkötőnek, vidám kis ékszereket is fabrikálhatunk ily módon. És ha sokat szeretnénk egyszerre látni, akkor például itt egy remek ötlet, ami akár vázaként is szuperálhat, vagy a gyerekek szobájában lehet vidám tartója valaminek.

Kell hozzá:szivoszalak

  • 1 db négyzetes formájú műanyag vagy üveg edény
  • 1-2 csomag változatos színű szívószál
  • 2-3 befőttesgumi, vagy vékony kötöződrót
  • egy szélesebb selyemszalag
  • olló

Így készül:

Szép sorban egymás mellé ráhelyezzük a szögletes edényünkre a szívószálakat. Ha van mintás és egyszínű, váltakozva tesszük a helyükre őket. Befőttes gumit húzunk az edényre, ezzel rögzítjük, vagy használhatunk helyette vékony virágkötöző drótot is. Ha nem egyforma hosszúak a szívószálak, akkor lenyisszantjuk ollóval. Vágjuk ferdén direkt, úgy nem lesz feltűnő, ha nem tudnánk egyenesre vágni :-) Egy színben passzoló selyemszalaggal elegánsan körbetekerjük és masnit kötünk rá. Egy csinos, vidám tárgyat kaptunk, amely akár a konyhánkban, akár a gyerekszobában jó hangulatot kelt majd bennünk.

szivoszal vaza

Mi vázának használjuk éppen, hogy tetszik?

Puszi: Gabi és Réka