">

Ismeretterjesztés magas szinten

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
gabireka_feherfekete1Hogyan igazodjunk el az ismeretterjesztő könyvek világában? Hát nem olyan könnyű! De szerencsére az ismeretterjesztés gyerekeknek az egyik kedvenc kiadónk, a Tessloff-Babilon Kiadó legkedvesebb küldetése! Egy 25 éves klasszikus, és egy nagyon mai szemléletű, vicces, élénk rajzokkal tarkított sorozat kötetei versenyeznek az aktuális címek között. 2015 őszén öt új Mi MICSODA kötettel gazdagodott a kínálat, és két 30 másodperces újdonsággal. Itt az ideje, hogy a szülők segítségére siessünk végre: melyik való inkább az én gyerekemnek? Kiegészítik egymást a könyvek, vagy jobb lenne elköteleződni az egyik sorozat mellett? Mit tud az egyik, amit a másik nem? Lássuk csak!

A Mi MICSODA nem csak a BABILON hírnevét alapozta meg – nemzetközileg ismert és sikeres sorozatról van szó, világszerte 75 millió példányt adtak el a címekből összesen. 1991 óta jelenik meg a kiadó gondozásában, így több, mára már felnőtt generáció ismeretanyagát alapozta meg a minket körülvevő világról. Csöppet sem túlzás: ma is kisiskolások ezrei olvasgatják szerte az országban. Akiket az az öröm és megtiszteltetés ért, hogy ma a kiadó munkatársaiként dolgozhatnak, bizony annak idején ezekből a könyvekből készültek tanulmányi versenyekre, kiselőadásokra. A Mi MICSODA tehát 25 éve a családi könyvespolcokon tartózkodik életvitelszerűen, és több mint 2,5 millió eladott példány állítja: a Mi MICSODA márka a szakszerű ismeretterjesztés védjegye.

mi micsoda sorozat

A klasszikus Mi MICSODA könyveket 8 éves kortól ajánlják, tudományos szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adják át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként vagy kiegészítéseként. Az izgalmas, ki-ki érdeklődésének megfelelő témák képszerű leírásokban mutatkoznak meg, melyek megmozgatják a fantáziát. A tudás vázát élményszerű történetek kísérik látványos fotókkal karöltve. Nagyon fontos, hogy megújulni képes sorozatról beszélhetünk – azokat a könyveket, melyeket már nem lehet kapni, újra megjelentetik; ezeket nem egyszerűen utánnyomják, hanem felújítják, és aktualizálják. Így például ma már nem ugyanahhoz Az ókori Egyiptom című Mi MICSODA kötetekhez juthatnak hozzá a vásárlók, mint amihez a kötet első kiadása idején, hanem egy teljesen új tartalommal és illusztrációkkal, új szerző tollából való, mai szemmel igen vonzó kivitelezésű könyvhöz. A sorozat erőssége a tartalmas szöveg mellett a képanyagban rejlik. Másutt nem látható fotókkal és szemléletes magyarázó ábrákkal találkozik az olvasó minden oldalon. Ezeknek óriási szerepe van az érdeklődés felkeltésében és az ismeretanyag megértésében.

A Tudás 30 másodpercben kötetei újoncnak számítanak a Mi MICSODA könyvekhez képest – egy viszonylag új, a brit Ivy Press égisze alatt születő sorozathoz tartoznak, melynek felnőtt verziója is ismert. Az Ivy Press az innovatív szemléletről híres a könyvkiadásban nemzetközi szinten is. A „30 másodpercek” lendületes könyvek, egy-egy téma igazi szakembereinek tollából (a magyar verziókat neves lektorok felügyelik), életteli illusztrációkkal, melyek a képregények stílusához igazodnak leginkább.

30 mp sorozat 3

A kötetek egy-egy témát egy-egy oldalpáron fejtenek ki bravúros közvetlenséggel és alapossággal, és ami a fő: könnyen érthetően. Az egy szuszra elolvasható fejezetek szélén 3 másodpercben megtaláljuk a „lényeget”. Akit pedig a szórakoztató illusztrációk és az olvasás öröme sem hoz eléggé lázba: 3 perces küldetéseket is találunk a könyvek lapjain, melyek remekül modellezik a világ működését alakító erőket kicsiben, és igazi kihívást jelentenek az aktívabb gyerekeknek is. Pár példa: modellezhetünk rakétaindítást lufi és szívószál segítségével, krátereket készíthetünk lisztből és vízből, atomerőművet építhetünk mindössze 10 teniszlabda és 9 vécéguriga segítségével, a szupernóvahatást pedig A világűr 30 másodpercben szerzője szerint különböző méretű labdákkal is pompásan lehet szemléltetni! Az első pillantásra csupán trendinek tűnő illusztrációk remekül egészítik ki a szöveget, átismétlik, összefoglalják a leírtakat. Tehát az „ismétlés a tudás anyja” elvét követve az egyoldalas leírást követi az egymondatos összefoglaló, majd az egyoldalas illusztráció az előzőekben leírtakat vizuálisan is rögzíti.

30 mp sorozat 1

Tehát?

A Mi MICSODA könyveket legjobb sorban haladva végigolvasni, míg a Tudás 30 másodpercben fejezetenként külön is kezelhető – a fontosabb fogalmak listázása a tematikus blokkok elején is ezt támasztja alá. A Mi MICSODÁK tudományos fotóik révén másféle bepillantást engednek a tudomány egy-egy szeletébe, mint a 30 másodperces könyvek „szórakoztatva tanító”, aktív, kísérletező hozzáállásra sarkalló kötetei – melyek a lényeg nagy vonalakbani megértését célozza meg elsősorban. Bizton állíthatjuk, hogy mindkét sorozat kitűnően alkalmas referenciakönyvtárnak, a választás inkább ízlés kérdése.

Mindent meg kell ismerni a világból, és ezek a könyvek pompás segítséget nyújtanak benne! Lapozgassátok őket sokat!

Puszi: Réka és Gabi