">

Pillantás az ismeretlenbe
Kétségtelen, hogy az ismeretterjesztő könyveket nagy kihívás elé állította az internetes forradalom. Ha a minket érdeklő témákról a neten is böngészhetünk, mi szükség lehet még ismeretterjesztő könyvekre? Azonban egy jó ismeretterjesztő könyv nemcsak ismereteket közöl, hanem egy gondosan végiggondolt koncepció mentén vezeti be olvasóját az adott téma világába, ráadásul szórakoztat is. Egy jó ismeretterjesztő könyvet órákig lehet lapozgatni. A Babilon Kiadó könyvei éppen ilyenek.

Magunk is könyvrajongók vagyunk, és igyekszünk gyermekeinket is a könyvek szeretetére tanítani. Sokszor írunk arról, milyen újdonságokat találunk szülőként a gyerekkönyvek világában. Az egyik kedvenc sorozatunk a méltán népszerű Mi MICSODA sorozat, melynek köteteiről többször olvashattatok már az Anyakanyaron. A Mi MICSODA sorozat azokhoz a gyerekekhez szól, akik szívesen indulnak kalandos, képzeletbeli túrákra a tudomány, a technika és a természet világába.

A kedvencünk: Mi MICSODA

Akik a Mi MICSODA könyvek első lelkes olvasói voltak, ma már maguk is szülők – ugyanis a Babilon Kiadó immár 26 éve adja ki a sorozat köteteit. A könyvek azóta minden tekintetben megújultak. Az alkotók feltett szándéka, hogy a könyvek tartalmilag és vizuálisan is megfeleljenek a mai kor kihívásainak. Minden kötet egy adott témát jár körül, amiről személyes történeteket, naprakész információkat, érdekességeket, rekordokat és humoros adalékokat egyaránt olvashatunk. Az ismeretanyag hitelességéről szaklektorok gondoskodnak, a szerkesztők pedig arról, hogy a megfogalmazás érdekes és emészthető legyen a 7-10 éves gyerekek számára. Noha a könyveket kisiskolásoknak ajánlja a kiadó, az biztos, hogy a felnőttek számára is rengeteg új információt tartogatnak. Úgyhogy megéri együtt böngészni őket a gyerekekkel!

Lássuk hát, milyen újdonságokat találunk most a sorozatban!

Mi MICSODA Jövőkutatás – Pillantás az ismeretlenbe

Az embert mindig is izgatta, mit hoz a holnap. Az őskorban a jövőt a jelen megismétlődésének tekintették. Azt gondolták, ahogyan a természet ismétli önmagát, úgy az idő kereke is csak körbeforog. Később az ókor embere jósok közreműködésével próbált meg utánajár­ni az eljövendő ismeretlen titkainak. Napjainkban orákulumok helyett a jövőkutató tudósok igyekeznek megjósolni a jövőt. Vajon elhihetjük nekik az óriásvárosokról, robotokról, gondolkodó házakról, lebegő autókról szóló víziókat?

Mi MICSODA Találmányok – A fejlődés mérföldkövei

Az emberiség története a találmányok története. Több mint két és fél millió évvel ezelőtt elődeink kőeszközöket állítottak elő, majd megtanulták uralni a tüzet. Később egymás után jöttek a mérföldköveket jelentő, nagy találmányok, mint a kerék, a gőzgép, a villanykörte és a számítógép, de kisebbek is, mint az öntapadó cetli vagy a gémkapocs. Mi mindent találnak még fel a jövőben? Tépőzár és lótusz effektus® –  A természet már sok mindent tökéletesen megalkotott. Csak alaposan szemügyre kell venni.

Lendület és összegzés!

Ahogy a nagy Mi MICSODA, a kiadó másik népszerű ismeretterjesztő sorozata, a Tudás 30 másodpercben is a 7-10 éves korosztálynak szól. Bizony, a könyvek vállalt célkitűzése, hogy az olvasó egy-egy témáról akár fél percben is tájékozódni tudjon. Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a könyvek felületesek lennének: csupán a lényeges információt világosan és érthetően adják át, hogy az olvasó ne bolyongjon sokáig a homályban, hanem gyorsan megértse és meg is jegyezze a téma egy-egy lényeges elemét. Vagyis már rövid olvasás után sikerélményhez jut, és máris több a kedve, hogy tovább olvasson. Az már csak hab a tortán, hogy a modern és színes illusztrációk még viccesek is. A kötetek egy-egy témát egy-egy oldalpáron fejtenek ki bravúros közvetlenséggel és alapossággal, és ami a fő: könnyen érthetően. Az egy szuszra elolvasható fejezetek szélén 3 másodpercben megtaláljuk a „lényeget”. Akit pedig a szórakoztató illusztrációk és az olvasás öröme sem hoz eléggé lázba: 3 perces küldetéseket is találunk a könyvek lapjain, melyek remekül modellezik a világ működését alakító erőket kicsiben, és igazi kihívást jelentenek az aktívabb gyerekeknek is.  Az idei újdonságok között olyan címeket találunk, mint a Dinoszauruszok, az Ókori Róma vagy épp a Mítoszok.

A sorozatra nincs is jobb jelző, mint az, hogy: laza! Ajánljuk!

És ha szeretnétek az ismeretterjesztő könyv-készleteteket bővíteni, akkor keressétek a Babilon Kiadót a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és vásároljatok kedvezményesen. Április 22-én, szombaton 12:15-től a Gyerek(b)irodalom színpadán  pedig színházi ízelítővel is várnak minden családot, majd a Mágikus állatok iskolájának szerzője, Margit Auer dedikál a kiadó standjánál! Érdemes ellátogatni!