">

Kakaós csiga, s.k.!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Mármint saját készítésű kakaós csiga. Mert nincs is jobb annál, mintha az ember otthonának szomszédságában van egy pékség, amely reggelente mennyei illatokkal csábít, csalogat. És ha van kedvünk is leszaladni, még a család ébredése előtt, hogy friss kiflit, péksütit tegyünk a reggeliző asztalra. Hát ehhez azért elég nagy elszántság kell és nem is mindig vagyunk erre képesek. De egy kis ügyességgel mi magunk is varázsolhatunk igazi reggeli finomságokat, például a címben már emlegetett kakaós csigát. Valószínűleg nem csak nálunk, de minden családban az az általános kedvenc, amit kicsik és titokban persze a nagyok is örömmel majszolnak. Na, akkor vágjunk is bele!

Hozzávalók:hozzavalok_kakaoscsiga

  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg nádcukor
  • 5 dkg kakaópor

Így készül:

Na igen, ezt be kell vallanunk, a mi változatunkban a tésztával nincs sok macera. Lehetne házilag is készíteni a tésztát, de mi most a gyors megoldást választjuk, és a gyorsfagyasztott leveles tésztát csak kivesszük néhány órával korábban. Kinyújtjuk, ha nem akarunk nagy kipakolást, akkor a sütőpapíron is megtehetjük ezt. Egy tálban közben felolvasztjuk a 10 dkg vajat, ebben elkeverjük a nádcukrot és a kakaóport. Ez utóbbit ne sajnáljuk, persze azért keserű ne legyen, kóstolni útközben szabad! Kicsit hagyjuk dermedni a vajas keveréket, folyamatos kevergetés mellett, majd kenjük be vele egyenletesen a kinyújtott tésztát. Megint várjunk egy picit, amíg látjuk, hogy a vaj már nem folyós, és kezdjük lassan, nagyon lassan feltekerni. Óvatos mozdulatokkal, szorosan. Ha sütőpapíron dolgoztunk, az pont alkalmas lesz arra, hogy szaloncukorként összefogjuk a két végét és betekerjük, majd rövid időre tegyük be a mélyhűtőbe. Hagyjuk azt a tölteléket jól megszilárdulni, majd éles késsel szeleteljük fel a tekercset és máris látjuk, hogy milyen szép kis csigákat kaptunk. Továbbra is legyen barátunk a sütőpapír, mert azért van rá esély, hogy a töltelék sülés közben a csigánk aljára vándorol, kíméljük meg magunkat a sikálástól. Egymástól kellő távolságra tegyük a csigákat, mert meg fognak nőni rendesen, sőt lehet, hogy a kicsorgó töltelék egy finom csokitengert is tesz alájuk. 200 fokon aranybarnára sütjük, 20-25 perc alatt.

kakaos csigak

Tipp: ha este elkészítjük, és nem a mélyhűtőbe, csak a hűtőbe tesszük, reggel ébredéskor pedig a sütőbe, mire mindenki felkel, fogat mos és a reggelizőasztalhoz ül, már mennyei illatok és friss kakaós csiga kerülhet az asztalra. Másik tipp: vegyünk félkilós tésztát, felezzük el, és a másik feléből készítsünk mondjuk juhtúrós-sajtos csigákat, így tényleg minden ízlésre gondolva tálalhatunk sk. péksütis reggelit! Jó étvágyat hozzá!