">

Kisfelfedezők, figyelem!
A világot kinyitni a gyermekeink számára, a legtöbb, mit adhatunk. Tehetjük ezt sokféle módon, mesélhetünk, nézhetünk filmet, és szerencsés esetben sokat utazhatunk is együtt, de van olyan formája az ismeretterjesztésnek, amely egészen biztosan a legszerencsésebb. Hiszen a könyv mindig újra és újra elővehető, egy ismeretterjesztő kötet esetén megvan az a lehetőség, hogy mindig más és más kerül a figyelem középpontjába, ami elsőre, vagy akár egy adott életkorban, tudásszinten nem volt még érdekes, az később egyértelműen azzá válhat. És vannak olyan témák, amelyek annyi, de annyi sok rejtelmet, titkot tartogatnak még nekünk is, hiszen többnyire csak álmodozunk arról, hogy eljutunk a dzsungelbe, vagy éppen az óceánok mélyére.

Úgyhogy amikor megláttuk a Lonely Planet Kids sorozatából megjelent könyveket, amelyek Magyarországon most első ízben hozzáférhetőek a Geopen Kiadó jóvoltából, rögtön tudtuk, ezt meg kell nézzük közelebbről és meg is kell mutatnunk nektek is. A Lonely Planet útikönyvei amúgy is a legjobbak közé tartoznak a világon, bár sajnos pár éve magyar kiadás már nem jelenik meg, de idegen nyelven természetesen óriási választékban találjuk meg a kiadványokat. No, hát ezek után biztosak voltunk benne, hogy a gyermekeknek szánt könyvecske is ugyanolyan igényes és szép lesz. Nem is csalódtunk! Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az ifjú olvasókat az oly kedvelt matricákkal is kényezteti a könyv, no meg fejtörőkkel és játékos feladatokkal is.

Mindkét könyv két kalandozó főhős segítségével mutatja be a választott világot: Márk és Amélia a megfelelő öltözetben vág neki a kihívásnak és találkozik különleges állatokkal, talál növényeket, vagy bonyolódik egyéb kalandokba. A színes oldalak sok izgalmat tartogatnak, és közben a gyerek csak kérdez, kérdez és észre sem veszi, hogy játszva szívja be magába az ismereteket a dzsungel vagy az óceán világáról. Megismerhetik a legcsodálatosabb, legnagyobb és legrejtélyesebb állatokat, de akár azt is megtudhatják, hogy például hány elsüllyedt hajó hever a világ óceánjainak fenekén és együtt kereshetik az elmerült kincseket. Hasonlóan érdekes kihívások várnak az kis kalandorokra az esőerdőben is, ahol kígyók lapulnak az indákra tekeredve, de megtudhatjuk, hogy mi kell, hogy okvetlenül nálunk legyen az őserdőben. És mindezt persze rendkívül változatosan szórakoztató módon. Vannak pontösszekötők, szám szerinti színezők, olyan képek, ahol a különbségeket kell felfedezni, van, ahol a gorillák létszámát kell növelni matricákkal, és van, ahol a kolibriket kell kiszínezni. Akár türelmetlen gyerekről van szó, aki mindjárt odaugrik, ahol érdekli valami, vagy ahol könnyebb feladatot sejt, akár türelmesről, aki lépésről lépésre szívja magába az információkat, mindegyikük tudása és tapasztalata láthatatlanul is sokat gazdagodik a könyv lapozása során. 

A könyveket lapozgatva a szülő tényleg arra gondol, hogy igazából mindent így kellene tanulnia a gyerekeknek, sokkal több információt, tudást képesek így befogadni, mint a sokszor száraz, unalmas tananyagon keresztül. Kipróbáltuk, és jelentjük, hogy ezek az interaktív könyvek a szülőknek is szórakoztatóak. Megtanultunk például néhány ábra segítségével tukánt és csikóhalat is rajzolni. Ki hitte volna, hogy ez menni fog? 

A Fedezd fel! sorozatot már megtaláljátok a könyvesboltokban, vagy megrendelhetitek ITT! Az interaktív könyv hamarosan mobiltelefonos alkalmazás formájában is megjelenik a BOOKR Kids Mesetárban is.