">

Könyv és multimédia – kiterjesztett valóság
Napjainkban kétségkívül az egyik legnagyobb kihívás szülőként, hogy miként adjunk át gyermekeink számára minél több ismeretet, miként szerettessük meg csemetéinkkel a könyveket. Sok gyermek van, akit lekötnek a hagyományos ismeretterjesztő könyvek is, de szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a mai gyermekek, az úgynevezett Alfa-generáció már a mozgóképeken szocializálódtak. A digitalizált gyereknevelés természetesen nem minden esetben célravezető, most azonban rábukkantunk egy olyan kiadvány-családra, amely tökéletesen ötvözi a könyvek és a multimédiás eszközök szeretetét és használatát. Az ARBooks Library könyvei egészen lenyűgöző élményt nyújtanak, úgy tanítanak és terjesztenek ismeretet, hogy közben látványosan szórakoztatnak is. 

Még mi felnőttek is óriási izgalommal fogjuk nézni, ahogy a képek életre kelnek és bár éppen egy könyvet tartunk a kezünkben, a mobilunk segítségével mégiscsak mozgóképet és szóbeli ismertetőt hallgathatunk meg. Így ötvöződnek az olvasás hagyományos értékei a modern technológiával: a kiterjesztett valóság a legfejlettebb technikák egyike, és bámulatos szemléltető ereje van. A könyv lapjain található információk egy része 2D és 3D kiterjesztett valóság-videókban jelennek meg, hozzájárulva ahhoz, hogy a benne lévő információk vizuálisan és auditív módon egyaránt rögzülhessenek. 

De mit is jelent pontosan az AR? Ez egy rövidítés, az angol “augmented reality” nveű multimédiás technológia neve. Ez elsősorban okostelefonok és tabletek segítségével jeleníthető meg, de léteznek speciális AR-szemüvegek is a tartalmak lejátszásához. Ha a leggyakoribb esetet nézzük, azaz mobiltelefont használunk, akkor az eszköz hátlapi kameráján keresztül nézzük a könyvet, melyből az eszköz virtuális tartalmakat kapcsol és játszik le a képernyőjén. A tartalom előhívásához egy ingyenes applikáció letöltése szükséges, ezt akár Android, akár Apple eszközökkel tudjuk használni. Nem gond, ha egy családban többen is letöltik, jelenleg korlátlan eszközön használható az app, egy felhasználó esetén is. A könyvben található QR-kódot beszkennelve indulhat a móka, mellyel gyermekeink szinte észrevétlenül szívják majd magukba az információkat.

És hogy milyen korú gyermekeknek ajánlottak ezek a speciális könyvek? A legtöbb könyv 3 és 10 éves kor között ajánlott, de van egy-két olyan kiadvány is, amelyet inkább felső tagozatos diákok számára készítettek, ilyen például az emberi test rejtelmeit vizuálisan bemutató kötet, vagy éppen a kémia és fizika ismereteit tartalmazó könyv. A legkisebbek az állatokkal kezdhetnek el ismerkedni az ARBooks kötetek segítségével, legyen szó éppen a ház körül, vagy az erdőben élő állatokról. A könyvek egészen plasztikusan mutatják be oldalpáronként a különböző állatfajtákat. Remek dolog, hogy egy-egy bekezdés nem túl hosszú, áttekinthető, könnyen olvasható akár kisiskolások számára is. És egy-egy rész után jön a “jutalom”, azaz a megelevenedő képek. A színes, sok fotóval illusztrált oldalakon nyilak, kiemelések, csoportosítások segítik a lényeges információ megjegyzését, a vizuális élmény segítségével pedig valahogy minden érthetőbbé válik. A spirálkötésű könyvek tökéletesen alkalmasak arra, hogy akár csak 1-2 oldalt nézzünk meg egyszerre, rövid infókat szemezgetve, de akár neki is lehet ülni és egy nagy adag információt egy körben begyűjteni. 

Mi kipróbáltuk, és kifejezetten ajánljuk olyan típusú gyermekeknek, akik cselekvő típusú tanulók, nekik élmény lesz, hogy használhatnak eszközt tanulás közben. Ráadásul kevésbé fogják tanulásként megélni a folyamatot. Szintén nagyszerű lesz a könyv mindazoknak, akik a vizuális befogadásra nyitottabbak, nekik nagyon sokat fog segíteni a könyv grafikája és a multimédiás tartalom. Amúgy pedig hadd súgjuk meg, hogy szülőként is kifejezetten szórakoztató élmény, és már alig vártuk, hogy újra egy életre kelő képhez érjünk. 

A mai gyerekek már kütyühasználaton szocializálódnak. Tiltani felesleges, megtanítani okosan használni elengedhetetlen. Ha olyan célt tudunk mutatni a telefonnal, tablettel a gyerekeknek, amelynek értelme is van, helyesen járunk el. Az ARBooks kiterjesztett valóságos könyvei tökéletesen alkalmasak akár várakozásnál, utazásnál arra, hogy ha már a gyerek kezébe adnánk a telefont, okosan teljen az idő. Ha pedig már önállóan használ készüléket gyermekünk, nagyszerű időtöltés lehet neki (persze ettől még ellenőrizzük és kontrolláljuk a képernyő-időt, nehogy túlzásba essen csemeténk.) 

Az első kötetek bennünket nagyon kíváncsivá tettek, így hamarosan teszteljük a többit is, és nektek is mesélünk róla. Addig is meg tudjátok nézni a teljes kínálatot itt: https://shop.arbookslibrary.com/