">

Mákolaj, a természetes nyugtató

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabi_sargaFolytatódik az olajkörkép egy új különleges hidegen sajtolt olajjal. Talán még emlékeztek az előző írásokból, ezekben az olajakban az a jó, hogy könnyen szívódnak fel, még akkor is hasznosulnak a bennük lévő jók, ha esetleg felszívódási problémákkal küzdenénk.

Mai főszereplőnk a mákolaj. makolajNem, ne nézzetek furcsán: a mákolaj nem kábítószer. A mákszemek préseléséből állítják elő. A mákgubóból valóban morfium készül, de a mákszemek nagyon egészségesek. A forgalomban kapható mákolajat természetesen szigorúan ellenőrzik, és végeznek rajta folyamatosan morfin vizsgálatot. A mákolaj gazdag Omega-3 zsírsavakban és aminosavakban. E-vitamin tartalma nagyon magas, de van még benne B6-vitamin is, amellett, hogy kalciumot, vasat, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Illetve még valamit, ami nem más, mint a foszfor. Számtalan kedvező hatása van: csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét, fokozza a szervezet védekező mechanizmusát, növeli a szellemi teljesítőképességet, vérnyomás csökkentő hatással bír, gyorsítja a sebgyógyulást, idegerősítő, nyugtató és altató hatású, a csontritkulás megelőzésében és kezelésében pedig az orvosok által is elismert hatása van.

A Terebess konyhakert-könyvében olvastam egy érdekes történetet a mákolajról, ezt most szeretném megosztani veletek!

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 kanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

Hogy én mikor javaslom nektek ezt az olajat? Egy-két kanálnyi mákolaj remek lehet a változó korban lévő nőknek a csontritkulás megelőzése, vagy kezelése érdekében. Ha pedig fiatalabbak vagytok, de esetleg alvásproblémával küzdenétek, fél órával lefekvés előtt vegyetek be egy kanálnyit. Csodát fog tenni! Nyugtató hatással lesz az idegrendszeretekre.

Mit szóltok? Ugye milyen jók ezek a hidegen sajtolt olajak? A körképet persze folytatjuk még! Éljetek jól!

Puszi: Gabi