">

Szőlőmagolaj – a természet ajándéka

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Már itt az Anyakanyaron is meséltem erről, meg hát évek óta lehet rólam tudni, hogy a hidegen sajtolt olajakra esküszöm, amit természetgyógyász férjemnek köszönhetek. Ő szokott nekem mindig olajkeveréket is összeállítani, amivel indul a nap, és aminek köszönhetően rengeteg tápanyagot, fontos anyagot tudok a szervezetembe vinni. Arra gondoltam, hogy sorra veszem az általam legkedveltebb olajakat, elsőként a szőlőmagolajat.

A szőlőnek úgy általában is nagyon sok jótékony hatása van, és érdemes néha akár egy-egy szőlőnapot is beiktatni, remekül átmossa a szervezetet. Persze a szőlő cukortartalma nem éppen alacsony, de ha nem eszünk mást egy-egy napon, akkor akár ez is megengedhető. Bár tudjátok, én inkább a rendszeres  odafigyelés híve vagyok, és nem az egynapos tisztításoké, de ha valakinek éppen ehhez van kedve, miért ne próbálná meg. A szőlő finom íze, és a belőle készült további finomságok, úgy mint must és bor mellett más csodát is tartogat nekünk. A szőlőmagolaj egyszerűen csodálatos. Érett szőlőszemek magvából készül, zöldessárga színű, jellegzetes illatú, amely picit emlékeztet a szőlő illatára is. Magas az E vitamin tartalma, jobb antioxidáns, mint a C-vitamin, és ami a hölgyeknek talán a legfontosabb, lassítja az öregedési folyamatokat, nemcsak kívül, de belül is. Képes biztosítani a bőr simaságát és rugalmasságát, regenerálja a hajhagymákat is, de emellett javítja a látást, gyulladásgátló hatású, védi az érrendszert, erősíti a vérereket, nem utolsó szempont, hogy a stressz ellen is erősíti a szervezetet. Soroljam még? Hosszan lehetne…

A lényeg, ami miatt főzéshez is kiváló, hogy nagyon magas a forráspontja, 200 fok felett is ugyanolyan finom az íze. A szőlőmagból préselt olaj egyébként elképesztően finom. Elég belőle kevesebbet használni, mint egy sima olajból, ezért nem kell megijedni az árától! Bevallom, én már főzéshez nem is használok mást, és még a majonézt is ezzel keverem ki, ami ettől még egészséges is lesz.

A majonézt én egyébként így készítem: egy tojást megfőzök, annak a sárgáját összekeverem egy nyers tojás sárgájával, apránként szőlőmagolajat adagolok hozzá, amíg elérem a kívánt sűrűséget. Egy pici xilittel, dijoni mustárral, és sóval, és egy kevés citromlével ízesítem, és már kész is van. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni benne!

Puszi: Gabi