">

Napkultusz és napvédelem

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Nagyon szeretem a nyarat. A szabad napokat, a friss levegőt, a hosszabb ideig tartó világosságot. Végre beköszöntött az a nyár, amire télen a kandalló mellett és pokrócokba burkolózva, vacogva vártunk.  A nyárral együtt a napozás is a napi rutin részévé válik, ha tudatosan tervezzük, ha nem, hiszen az utcán sétálva is ugyanolyan hatások érnek minket, mint mikor kifekszünk a strandra. Napbarnítottan frissebbnek, egészségesebbnek érezzük magunkat, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni bőrünk védelméről. Már egyetlen védelem nélkül töltött délután is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. És még ha mostanság időnként tréfálkozik is velünk az időjárás, és gyakran változik, nem éppen a kedvünk szerint, azért mégiscsak több napos óra jut nekünk ebben az évszakban.

A Nap éltető sugarai, és a belőle származó energia nélkül nem lenne élet a Földön. Ezt már a kezdetek óta tudta az emberiség és az égi csillag iránti tiszteletüket napkultuszban fejezték ki, sőt, a legtöbb kultúrában istenként gondoltak a nappali égboltot uraló csillagra. Áldozatokat mutattak be tiszteletére, imába foglalták a napistenek nevét, melyek a régi sumér, római, azték és indiai kultúrákban mind különböző névvel rendelkeztek. A modern kori napkultusz azonban már teljesen másról szól, hiszen az imádat tárgya már nem a láthatatlan napisten, hanem a csokibarna bőr, és a vég nélküli napozás.

A 21. századi napozási kultúra igen új keletű dolog, hiszen csak kicsit kell visszamennünk az időben, nevezetesen a huszadik századig, ami előtt még nem volt divatos a napbarnította bőr. Az arisztokrata réteg ugyanis a munkás- vagy parasztemberektől való elkülönülését példázta hamvas bőrszínével. A hölgyek, de még az urak is mindent megtettek azért, hogy bőrük világos színű maradjon, és ne azonosuljanak a nép egyszerű fiaival, akik a földművelés és kétkezi munka közben bizony feketébe hajló barna színre tettek szert. Ebben az időszakban az arisztokraták kötelező viselete volt a nyári nagy szalmakalap, a napernyő és az egész testet eltakaró fehér öltözet. Aztán ahogy múlt az idő, úgy lettek egyre divatosabbak a strandok, a fürdők a gazdagabb réteg körében is és gyorsan lekerültek a textilek. Ahogy fejlődött a testkultúra, úgy lett egyre inkább elvárás barna bőr, hiszen amellett, hogy szépséget és egészséget tükröz, még az izmokat is jobban kihangsúlyozza. Azonban nem szabad túlzásba esni, a túlbarnított bőr ma már nem divat, és az idő múlásával felfedezett, a túlzott napozásból adódó különböző bőrbetegségek miatt a fényvédő krémek ideje köszöntött ránk.

Sokféleképpen védekezhetünk a nap káros UV sugarai ellen, viselhetünk nagy kalapot, kerülhetjük a nap legmelegebb óráit, bekenhetjük magunkat naptejjel, azonban bőrünknek, és ezen belül a legérzékenyebb részünknek, az arcunknak, a nap 24 órájában védelmet kell biztosítanunk. A szép szín mellett legfontosabb, hogy hidratált legyen a bőrünk és megvédjük azt a káros sugarak ellen, így a 15 faktoros védelem a minimum, melyet ma már a minőségi kozmetikai termékekben meg is találunk. Azt már elárultam talán, hogy nemrég egy olyan megtisztelő felkérést kaptam, hogy legyek egy kozmetikai márka magyar nagykövete, így számomra természetes, hogy most ezt ajánlom nektek. Az Olay termékek, melyek immáron 60 éve vannak a piacon, szintén nagy hangsúlyt fektetnek a napvédelemre és nagy tapasztalattal rendelkeznek arra vonatkozólag, hogy a bőrnek nyáron, télen, éjszaka vagy nappal, mire is van szüksége. Az egyik legfontosabb kérdés, amit feltehetnek a nők, hogy milyen krémet is használjanak a napsugarakkal telített nyári meleg napokon, hogy arcuk olyan üde és szép legyen, mint a tavaszi friss reggeleken. Az Olay pedig megtalálta a választ, hiszen több olyan krémet is a piacra dobott, melyek fényvédővel rendelkeznek.

Az Olay Total Effects 7 in1 nappali arcápoló SPF 15 az öregedés 7 jelével veszi fel a versenyt, az Olay Anti-Wrinkle Firm & Lift nappali arckrém SPF 15 UV védelemmel a 40-es és idősebb korosztály védelmére helyezi a hangsúlyt ránctalanító hatása mellett, az Olay Anti-Wrinkle Nature Fusion nappali arckrém SPF 15 UV védelemmel pedig a 25 év felettieknek biztosít fényvédelmet.  Az érzékeny és kevésbé érzékeny bőrűeknek sem kell csalódniuk a márkában, hiszen a Olay Essentials Complete Care nappali hidratáló krém SPF 15 UV védelemmel normál és száraz bőrre, valamint a Olay Essentials Complete Care nappali hidratáló krém SPF 15 UV védelemmel érzékeny bőrre nekik lett kitalálva.

Szóval biztonságos napozásra fel, használjunk fényvédő krémet, hiszen szeretnénk télen is szépek maradni, nem igaz?

Puszi: Gabi