">

Női torna picit másképp

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Az Aviva-módszer egyre népszerűbb a hölgyek körében, hiszen ezekkel a gyakorlatokkal sajátos igényeink alapján erősíthetjük testünket. A gyakorlatokat kifejezetten a nők anatómia sajátosságaira dolgozták ki és segít a test egészségének és jólétének javításában. Cikkünkben megnézzük, hogy milyen gyakorlatok vannak és ezek miért fontosak.

A módszer névadója Aviva Steiner, aki személyi edző és rehabilitációs szakember. Ő ismerte fel, hogy a nőknek fontos, hogy testedzés közben koncentráljanak a medence farizmaira is. A gyakorlatok célja, hogy megerősítse a medencefenéknél található izmokat, enyhítse a fájdalmat a hát alsó részén és deréktájékon, valamint javítsa a testtartásunkat.

 

Milyen gyakorlatok léteznek?

Az alapvető légzéstechnika elsajátítása kulcsfontosságú. Akik ezt a módszert elfogadják, azoknak a mély hasi légzés technikája segíthet a medencefenék izmok megfelelő működésének fenntartásában. A módszer csak akkor lehet hatékony, ha ezt a légzőgyakorlatot elsajátítjuk. Maguk a medencefenék gyakorlatok szintén elengedhetetlenek, hiszen ezek erősítik meg a medencefenék izomzatát és a hüvelyfal tónusát is javítják. Vizeletinkontinencia gyakorta fordul elő az idősebb korosztály körében, de jó hír, hogy ezekkel a mozdulatokkal minimálisra csökkenthető vagy akár meg is előzhető. Azoknak a hölgyeknek, akik rendszeresen végzik el ezeket a mozdulatokat, jobb lesz a testtartásuk és jobban megismerik testüket is. A gerinc és a hátfájások elkerüléséhez a torna elengedhetetlen. Érdemes átolvasnod a Változás Műhely Aviva torna gyakorlatokról szóló tájékoztatóját is.

Mi a gyakorlatok pontos célja?

Az úgynevezett „Dolgozó Zóna” a köldöktől egészen a combok közepéig tart. Ezeken a területeken a vérkeringés serkentése, a belső elválasztású mirigyek aktiválása a cél. Akiknek pajzsmirigy vagy esetleg agyalapi mirigy problémáik vannak, azoknak mindenképpen javasolt a gyakorlatok elvégzése. Medencebillentésekkel, csípőforgatásokkal, az akupresszúrás pontok masszírozásával a teljes testünket át tudjuk mozgatni.

Milyen további előnyei vannak a módszernek?

A személyre szabhatóságát mindenképpen meg kell említeni, hiszen az edző fogja összeállítani a gyakorlatokat, gyakorlatsorokat, amely teljesen az egyéni igényekhez és célokhoz fog igazodni. A megfelelő edzésprogramot mindenki megtalálhatja, csak akarni kell. Nem csak a testi előnyöket érdemes megemlíteni, hanem az önbizalom növelését is, hiszen a testtudatosság segítségével a nők végre elégedettek lesznek önmagukkal és testükkel is.

Mindenképpen ajánlott a torna a következő betegségek, tünetek esetén

  • felbomlott a hormonháztartás egyensúlya
  • alul- vagy túlműködő pajzsmirigy esetén, a TSH beállításának céljából
  • a fájdalmak megszüntetésére a menstruációs időszakokban
  • PCOS, azaz policizstás ovárium szindróma esetén
  • petefészekciszta esetén
  • a peteérés elősegítésére
  • akkor, ha petevezetékünk elzáródik, és az átjárhatóságát szeretnénk elősegíteni
  • ha hormonális eredetű gondok miatt túlsúllyal küzdünk és az optimális testsúlyunkat szeretnénk visszanyerni
  • szoptatás idején, ha a tejmennyiség optimalizálása a cél.