">

Nyugodt és könnyed az idei év színe
A lakberendezés rajongói, amatőr és profi művelői évről évre kíváncsian várják a napot, amikor is bejelentik, hogy mi lett az év falszíne. A Dulux festékmárka gyártója, az AkzoNobel immár 17. éve dolgozza ki az adott évre jellemző új színpalettákat, trendeket és jelöli ki az év színét. A nemzetközi szakemberekből álló designer- és színszakértő csapat választása idén a “Hajnali Ölelés” elnevezésű nyugodt, könnyed színárnyalatra esett. 

A designer szakma nemzetközi képviselőinek közös gondolkodása során a kutatás arra jutott, hogy a robotizáció, a mesterséges intelligencia és a technológia rohamos fejlődésének korában elsősorban az emberi érintést keressük, a hétköznapi életünk szépségeire koncentrálunk.
Az emberi minőséget helyezzük tehát a középpontba – azt, ahogy az életünk értelmét keressük, hogy büszkék vagyunk a múltunkra, kreatívak és játékosak vagyunk, törődünk magunkkal és a körülöttünk élőkkel, az otthonunkkal, a lakókörnyezetünkkel.
Ezeket az érzéseket, trendeket fordították le négy gyönyörű színpalettára, melynek mindegyikében közös pont a Hajnali Ölelés. Balgaság lenne tehát azt hinni, hogy az év színe valójában egy szín, nagyon sok irányba el lehet indulni egy-egy szín segítségével, ezt mutatjuk most be nektek. 

A Dulux Év Színe 2020: a Hajnali Ölelés

A Hajnali ölelés nyugodt, légies tisztasága tökéletesen tükrözi az idei vezértémát. A hajnali horizont inspirálta árnyalat valahol a zöld, a szürke és a kék színek találkozásánál helyezhető el. Hatása változatos, attól függően, hogy milyen egyéb tónusokkal együtt használjuk, így sokoldalú árnyalatról van szó, mely becsempészi otthonunkba ’az emberi érintést’.
A reggeli ég tiszta, változékony színei inspirálta Hajnali ölelés nyugalmat és stabilitást közvetít, és egy jelentőségteljesebb létezés utáni vágyakozást tükröz.
Ez a tónus, a különféle palettákkal párosítva tökéletesen használható belső világunk kifejezésére, annak kommunikálásra, hogy hogyan szeretnénk érezni magukat, és hogyan szeretnénk élni. A nagy paletta négy kisebb palettára osztva mutatja be a négyféle trendet. A paletták különböző hangulatokat és horizontokat képviselnek, ezáltal segítenek friss perspektívát hozni otthonunkba a sokoldalú Hajnali Öleléssel, mely minden palettán más-más szerepet tölt be. 

#1 Törődés tere

Tér a jólétnek, kedvességnek, empátiának és pozitív kapcsolódásoknak.

Ez a puha, könnyed paletta tökéletesen használható olyan terek létrehozására, melyek a fontos kapcsolatokról szólnak: a kapcsolatról önmagunkkal, szeretteinkkel, a természettel, otthonunkkal, valamint épített környezetünkkel. A kedves, semleges árnyalatokból álló letisztult mix (beleértve a Hajnali ölelést) a ködös tavaszi reggel lenyomata, amelyben a hajnali színek egymásba folynak. Az egyszerű vonalak használatával, és békés stílusával, ez a paletta a fény és tér érzetét kelti. Világos fa és szarvasbőr árnyalatokat használhatunk a selyem-és gyapjútónusok mellett, hogy melegséget vigyünk a kortárs megjelenésbe, míg ezüst-, arany-, réz-és gyöngytónusainkkal az értékes, elemi erőt tudjuk kifejezni. Növényekkel és növényi mintázatokkal könnyedén behozhatjuk a természetet, amely a jólét érzését kelti majd.

#2 A játék tere

Tér a kiszabaduláshoz, érzékeink stimulálására, vidámságra és örömre.

Ez a paletta transzformatív energiákat hoz magával otthonunkba, lehetővé teszi számunkra, hogy nyitottan és befogadóan álljunk a játékos élményekhez. Hangulata fiatalos és életteli, modern és zavartalan. A palettát a ragyogó nyári horizont inspirálta, a Hajnali öleléshez hasonló puha tónusokat ötvözi merészebb színekkel, mint a korall és kénsárga, melyek szokatlan vibrálással egészítik ki az összhatást. A játékos otthon könnyed és fényes, geometrikus mintákat és sokféle anyagot tartalmaz, mint a redők, hajtások, feltűnő kiegészítők. Egy olyan környezet, mely minden érzéket stimulál és lakóit élvezettel tölti el.

 #3 Az elmélyült gondolkodás tere

Tér a gyönyörnek és csodálkozásnak, a meditációnak, a jelentőségteljességnek és a perspektívának.

Az emberek mindig keresik a helyet, ahol teret kap a csend és elmélkedés, a gyönyör és csodálkozás. A helyet, ahol nyugalomban lehetünk, zavartalanul, ahol a céljainkra és értékeinkre fókuszálhatunk. Egy ilyen otthon letisztult és minimalista – de nagyon emberi, megnyugtató és kényelmes, szinte monostori meghittség járja át. A finoman árnyalt, ropogós szürke paletta felébreszti otthonunkban a hideg téli napok tiszta horizontját, a Hajnali öleléssel a szívében. A világos vonalak és funkcionális formák kiegészítik az elemi és tapintható anyagokat, mint a természetes fa, bőr és vászon, éppen úgy, ahogyan a finomra csiszolt beton lágy fénye. A hangsúly az időtlen minőségen van, mely csak javul az évek múlásával. Ez a paletta a luxus életvitel legtisztább formáját nyújtja.

#4 A kreativitás tere

Tér a kíváncsiságnak, a felfedezésnek, az önkifejezésnek és mesélésnek.

Egy kreatív otthonban könnyedén ki tudjuk alakítani saját narratívánkat. Olyan történeteket mesélünk, melyekben egyesül a régi és az új, és a múlt a jelenben, általunk teljesedik ki. Egy ilyen otthonban belemerülhetünk kíváncsiságunkba, két kezünk munkájával alkotóvá válhatunk, és ünnepelhetjük a tökéletlenség tökéletességét. A kreativitás paletta gazdag és telített, a meleg őszi napsugár színei ihlették, telis-tele van intenzív tónusokkal, mint az erdőzöld és földes okker, valamint halványabb, köztes árnyalatok is megtalálhatók benne, mint a Hajnali ölelés. Egy ilyen otthonban a hagyományos, régi anyagok vannak jelen – mint a fa, bőr és kerámia –, de modern értelmezésben: virágos, festett anyagok, mintás pamut és kézzel kötött kiegészítők. A tapintható textúrák segítenek a hangulatos, légies és eklektikus terek létrehozásában.

A Hajnali Ölelés tehát egy remekül alkalmazható, csodás szín, de természetesen ki-ki kedvére válogathat. Még több inspirációért kattintsatok www.dulux.hu</ä>