">

Okoskapcsoló vagy okoségő?
Az intelligens világítás az izzó feltalálása óta a világítás legfontosabb találmánya. Nagyon sok hasznos funkciót ad a mindennapok egy kulcsfontosságú részéhez, az alapvető használaton túllépve új szintre emeli az otthonunk világításának koncepcióját. Sokak számára azonban külső szemlélőként feleslegesen összetettnek, bonyolultnak és drágának tűnhet ahhoz képest, amikor csak egy „buta” égőt kell becsavarni. Az alábbiakban Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő, a Hello Future tulajdonosa segít eligazodni az okoskapcsolók, okoségők és az intelligens világítás világában.

Az intelligens világítás előnyei

„Az intelligens világítás nem más, mint a világítás vezeték nélküli vezérlése egy telefonos applikáción keresztül” – kezdi Nagy Magdolna.  –„Állíthatunk időzítőt a világítás fel- és lekapcsolásának, napirendet, rutint alakíthatunk ki, ami aztán magától teszi ezt meg minden nap a beállított időben, vagy éppen bizonyos eseményekhez kötődően – például ha lehúzódnak a redőnyök. Hozzáigazíthatjuk a világítást a napfelkeltéhez és a sötétedéshez, tompíthatjuk vagy állíthatunk a színén, egyszerre több égőt több helyiségben is irányíthatunk, és a helyiség használatától függővé is tehetjük a világítás beállításait. Az intelligens világítást hangalapú irányítással is kezelhetjük.”

Nézzük részletesen, milyen előnyöket ad az intelligens világítás:

  • Biztonság: Nem fogad teljes sötétség, mikor este hazaérünk és belépünk a lakásba. Ha beállítjuk, hogy random kapcsoljon fel a lámpa, ha nem vagyunk otthon, úgy elijeszthetjük azokat, akik esetleg betörésen gondolkodnának. Mozgásérzékelőkkel pedig biztosíthatjuk, hogy magától felkapcsoljon a kültéri világítás.
  • Kényelem: Ha gyakran alszunk el úgy, hogy közben még ég valamelyik lámpa, az automatikusan, magától lekapcsol. Este egyetlen szóval vagy gombnyomással lekapcsolhatjuk az összes égve maradt lámpát a lakásban. Ez természetesen nemcsak kényelmes, de gazdaságos és környezetbarát is, hiszen ha kevesebb ideig égnek a lámpák, az kevesebb energiát fogyaszt.
  • Egészség és jóllét: A fényerőt lassan növelő lámpára felébredni kevésbé zavaró, mint ébresztő órára, ráadásul hatásosabb is. Kimutatták azt is, hogy a világítás tónusát a napfényhez igazítani segít, hogy energikusabbnak érezzük magunkat, vagy éppen nyugodtabbnak, ha a napnak olyan szakaszában járunk.

Mit kell tudni az okoségőkről?

Az intelligens világítás legnépszerűbb eleme az okos LED izzó, főként azért, mert egyszerű beszerelni, és az ára is kedvező. Három típusát találjuk: fehér fényűt, színes fényűt, és állítható fehér fénytónusút – itt a fehér szín hőmérsékletét állíthatjuk a cirkadián ritmus alapján.

Sajnos azonban minden okoségőnek van egy közös problémája: a kapcsoló kérdése. Amint lekapcsoljuk a fizikai villanykapcsolót, az intelligens izzó nem kap áramellátást, és áram nélkül nem lehet irányítani. Ezt kiküszöbölhetjük hangalapú vezérléssel, az applikációban beállított rutinokkal és automatizálásokkal, illetve okos mozgásérzékelővel, amely folyosón, fürdőszobában, spájzban lehet jó megoldás.

Mit kell tudni az okoskapcsolókról?

„Az okoskapcsolók pont a fent említett problémát oldják meg, mert az áramellátást ezek kontrollálják” – fejti ki a szakértő. – „Az okoségőkkel ellentétben az okoskapcsolók „lekapcsolt” állapotban is futtatják az automatizációkat és fogadják a parancsainkat. Mivel egy okoskapcsoló az adott áramkört irányítja, minden égő okossá válik, ami arra kapcsolódik. Így valószínűleg nem kell új izzókat vásárolnunk, de ha a fénytompítást is szeretnénk használni, akkor olyan LED égőkkel kell rendelkeznünk, amik képesek rá.”

Az okoskapcsolók általában drágábbak, mint az okoségők, viszont mivel egy okoskapcsolóval több égőt is irányíthatunk, összességében lehet, hogy olcsóbb, mint azok helyére egy-egy okoségőt venni. Jobb megoldás akkor is, ha süllyesztett mennyezeti világításunk van, vagy egy nagyobb csillárunk, amin több égő is található, illetve minden olyan izzónál, ami nem a gyakori típusok közé tartozik. 

Okoskapcsolót okosizzóhoz használni nem túl hasznos, mert az okoskapcsoló itt csupán csak kapcsolóként működik, illetve a kapcsoló fénytompító funkciója zavart okozhat az okoségő működésében.

Okoskapcsoló vagy okoségő?

Nem kell a kettő között választanunk” – javasolja Nagy Magdolna. – „Sőt, az igazán hatásos intelligens világítás rendszerben mindkettőt megtaláljuk. A kihívás itt tehát, hogy megtaláljuk, melyik helyiségben melyiket érdemesebb elhelyezni, és az eszközöket aztán egy rendszerre kapcsolni, hogy ne kelljen egyszerre több applikációt is megnyitni, ha a világítást szeretnénk irányítani, illetve hogy az a lakás többi okoseszközével is összhangban működjön, rendszert alkosson – így ne csak különálló okoseszközeink, hanem egy intelligens otthonunk legyen.”