">

Önismereti egypercesek szülőknek
Ez a jól csengő cím voltaképpen csak az alcíme annak a kötetnek, amely a Jaffa Kiadó Szülők Könyvtára sorozatban jelent meg néhány hete. A könyv valódi címe: Gyerekes gondolatok, a szerzője pedig egy ötgyerekes édesanya, Herner Dorka, foglalkozása szerint pszichológus és coach. Igazából már az öt gyermek is elegendő biztosíték lenne arra, hogy ebben a könyvben klassz és hasznos gondolatokat olvashatunk, a szerző foglalkozása pedig az úgymond “tudományos” alapot is megadja hozzá. 

Sok gyerekneveléssel foglalkozó könyvet ajánlottunk már nektek, hiszen ez a téma kifogyhatatlan és örök. Igazából a gyerekneveléshez, csakúgy mint a focihoz, mindenki ért, vagy legalábbis azt hisszük. Mégis olyan jó olvasni, hogy más hogy csinálja. Herner Dorka nem tesz mást, mint igazából leírja, hogy ő hogy csinálja. Miként él meg bizonyos helyzeteket, mit gondol, mit érez, miért teszi és hogyan. Régen olvastunk ennyire élvezetes, letehetetlen könyvet ebben a témában, hiszen nincs túlkomolykodva, kellőképpen humoros, elgondolkodtató és megható egyszerre. Ráadásul az egyperces, mint műfaj szintén tökéletesen igaz. Az egyes címszavakat rövid kis történetek követik, így ha úgy adódik, hogy csak pár percünk jut olvasásra, akkor is bele tudunk kóstolni a könyvbe. Ha pedig van módunk leülni, akkor tuti, hogy végigolvassuk, mert belemélyedve a sorokba, egyre kíváncsibb lesz az ember, hogy miről írja le még gondolatait a szerző. 

A témák pedig meglehetősen szerteágazóak, szóba kerül itt minden, ami különböző korú gyermekek nevelése során előfordulhat. Játszótéri élményektől a játszós ruháig, ovisjelektől a bepisilésig, felvételizéstől a serdülőkorig. Szó esik a gyerekvállalás megfelelő idejéről, a baba nemével kapcsolatos gondolatokról, válásról, elvárásokról, határmegvonásról, csendről, ölelésről. Kapunk sok személyes tapasztalatot, élményt, bele tudunk helyezkedni kicsit a sokgyerekes lét örömeibe és nehézségeibe is, erről is szól egy fejezet. És a sorok között, nem tolakodóan, nem erőltetve ott lapul nagyon sok megfontolandó, megszívlelendő gondolat, hogy mi az, amit az ötgyerekes pszichológus édesanya nem ajánl, vagy ami nála, náluk éppen bevált. Egészen biztos, hogy az érző-értő olvasó úgy teszi le a könyvet, hogy elmereng a saját gyerekével, gyerekeivel kapcsolatos dolgokon, és simán lehet, hogy másnap egy kicsit másképp lát ezt-azt, neadjisten kipróbálja Dorka kimondatlan tippjeit. 

Kedvcsinálónak engedjétek meg, hogy idemásoljunk egy rövid részletet a könyvből. Igazából bármelyik lehetne, sok kedvenc volt, de ez talán sok mindenkinek szól a szívéhez így elsőre, hiszen csodálatosan summázza az anyaság egyik lényegét. Hagyások – ez az egyperces címe.

-“Meghagyom az idejét, hogy összeszokjon a család az új családtaggal. Van, aki féltékeny lesz, van, aki figyelemvámpírkodik egy-egy hisztivel, van, aki hetekig köhög, van, akinek egy nap sem kell az új helyzethez. Meghagyom az idejét, hogy megtanuljon ülni. Van, aki félévesen fölül, akad, aki egyéves is elmúlik már, mire megtanulja. 

Hagyok időt magamnak visszatalálni a testembe. Kilenc hónapig alakult egy irányba, nem két hét, hogy eljussak egy olyan pontba újra, ahol jól érzem magam. 

Hagyom sírni, hagyom dühöngeni, hagyom a röhögőgörcsöt – hagyom, hogy kijöjjön belőle feszültség, fájdalom, szomorúság, öröm. 

Hagyom a lépcsőn fölmenni a saját ritmusában. Hagyom rohanni, vagy megállni, ha fáradt. Hagyom akár visszalépni is.  Hagyom tapadni, távolodni, elmenni, visszajönni.

Hagyom békén, hagyom a francba. Hagyom hibázni, hagyom korrigálni. Őt is, magamat is.”

A könyv megrendelhető ITT!