">

Otthoni fejlesztés

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabireka_feketefeherA képességek kialakulásának megvan az optimális ideje. Az egészséges, ép intellektusú gyermek ingerekben gazdag környezetben, elegendő mozgási- és játéklehetőség biztosításával, normális ütemben fejlődik, amit siettetni nem szabad. A fejlődés különböző területei nem azonos módon és időben érnek be. Bizonyos életkorban, bizonyos területek intenzívebben fejlődnek. Ha ebben a szenzitív szakaszban biztosítjuk a környezeti támogatást, a képességek és a részképességek megfelelően fejlődnek. De mit is jelent a fejlesztés és fejlődés?

Óvodáskorban is fontos a megelőző fejlesztés, ami tulajdonképpen a fejlődés töretlen biztosítását jelenti. Később sokkal több idő és energiaráfordítással történhet csak meg a lemaradás korrigálása. Már az óvodában alakul a gyermek feladat-és szabálytudata, ami képessé teszi cselekvései irányítására. Kialakul szándékos és tudatos figyelme, összpontosítani tud a feladatokra, fejlődik emlékezete. Képessé lesz a hangok tiszta ejtésére, szókincse gazdagodik, mondatokkal fejezi ki gondolatait. Ismeretekkel rendelkezik az őt körülvevő világról, környezetéről.

otthoni fejlodes_

Hogy mindez a fejlődés folyamatos és egyenletes legyen, a szülők is sokat segíthetnek a kicsinek. Keressünk egyszerű, otthon is elvégezhető feladatsorokat, melyeket együtt elvégezhetünk, hogy gyermekünk örömmel és sikerélménnyel kezdhesse az iskolát. A játékok összeállításánál törekedjünk arra, hogy a napi gyakorlás minél több részképességet érintsen, ne legyen nagyon bonyolult, s változatos, élvezetes lehessen mind a gyermek, mind a mi számunkra. Célszerű, ha a feladatok a vizuális-és auditív figyelem, emlékezet, testséma, nagymozgások, szem-kéz koordináció, beszédészlelés- és beszédértés területeit ölelik fel.

A finommozgások fejlődése is szerepet játszik a sikeres iskolakezdésben. A finommozgás és a koordinált mozgás intenzív fejlődési szakasza az óvodai középső és nagycsoporttól számítható. Az életkor előrehaladtával, amikor már a kéztőcsontok és az idegrendszer is elér egy bizonyos fejlettségi szintet, egyre ügyesebb lesz a gyermek keze. Ezt a fejlődést segíthetjük minden olyan tevékenységgel, amely az ujjak és a kéz kismértékű mozgatását igényli. A gyurmázás, építés, hajtogatás és rajzolás mellett lehet találni a vonalvezetést segítő, labirintusos feladatokból összeállított füzeteket, valamint matricás füzeteket is, melyek segítségével nem csak a kéz ügyesedik, hanem fejlődik a figyelem, a szem és a kéz közötti koordináció, valamint a vizuális észlelés is.

Milyen könyveket és fejlesztő füzeteket ajánlunk?

Csillagszem készségfejlesztő sorozat

A Csillagszem a Tessloff Babilon Kiadó sokoldalú készségfejlesztő sorozata. Az óvodás- vagy a kisiskoláskorú gyerekeknek szóló füzetek minden fontos készséget fejlesztenek, ami szükséges az eredményes tanuláshoz.

Az Ovi-suli sorozat feladatai kiválóan fejlesztik a megfigyelőképességet a „valami hiányzik”, „mi változott meg” típusú rajzos feladatok, és milyen öröm, amikor a gyerek rátalál! A képrészletek keresése a koncentrációt segíti, a nagyobbak már több ábra alapján is képesek kitartóan színezni. A vonalak áthúzása, a bekarikázós feladatok az ismeretközlés mellett állandó ceruzafogásra ösztönzik a gyerekeket, amire az iskola közeledtével szükségük lesz.

csillagszem konyvek

Junior matricás rejtvényfüzet

A Mi MICSODA népszerű ismeretterjesztő könyvsorozat ovisoknak kifejlesztett Junior könyvcsaládja izgalmas és informatív olvasmány az ovis és kisiskolás korosztály számára, melyben a témák széles választékában lubickolhatunk. A Mi MICSODA Junior könyvekhez egyre több matricás füzet jelenik meg, melyekkel elmélyíthetjük a könyvben szerzett ismereteinket.

A Junior kiváló kiegészítésnek bizonyulnak a foglalkoztató füzetek, amelyek nemcsak fejtörőket, kifestőket és változatos rejtvényeket tartalmaznak, hanem többször átragasztható matricákat is. A feladatok megoldásával természetesen új ismereteket is elsajátíthatnak az 5-8 éves kis olvasók, közben jól szórakoznak és a kézügyességük is fejlődik.

fejleszto konyvek

A Világűr és a Tűzoltóság című könyvekhez pedig új Junior matricás könyvek is megjelentek. Ezt is, mint a többi tippet megtaláljátok a Tesloff-Babilon Kiadó oldalán! Válasszátok ki a gyereketeknek legmegfelelőbb könyveket!

Puszi: Réka és Gabi