">

Óvodások kézikönyve
Ovis ballagások napjait, heteit éljük mostanában. Ilyenkor sok érzelem kavarog bennünk, ez egészen biztos. Hiszen egyrészt egy korszak végérvényesen lezárul, másrészt pedig még élénken él emlékeinkben az a nap is, amikor gyermekünk először lépett be az óvoda kapuján. Sok élmény, öröm és bánat, nevetés és könny szegélyezte az ovis éveket, az első konfliktusok, az első barátságok, első csoportélmények. És igen, van, aki éppen idén éli át, minden bizonnyal már hetek-hónapok óta az aggodalmat, vajon jó-e az oviválasztás, sikerül-e a beszoktatás, hogy változik meg a mi kisbabánk ott messze tőlünk, az óvoda hétköznapjaiban. Tény, hogy az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát.

A napokban kezünkbe került egy kedves kötet, Az óvodások kézikönyve, a Manó Könyvek gondozásában. amelyet Finy Petra jegyez, aki két kislány anyukájaként már túl van ezen az időszakon.  Ahogy ő meséli: „Mindkét lányom másképp szokott be az óvodába. A nagyobbik, aki ismerte leendő ovis társait, és már előtte is folyton velük játszott, szinte észre sem vette, hogy óvodás lett, természetesen simult bele az helyzetbe. A kisebbik lányom, aki világéletében kismacskaként bújt hozzám, bizony nehezen fogadta el, hogy ezentúl óvodába kell járnia. Volt sírás és csimpaszkodás bőven, mégis valahogyan átvészeltük a beszoktatást. Sok  öleléssel, beszélgetéssel, meséléssel. Ezt a könyvet azoknak az ovisoknak és szüleinek írtam, aki szintén hisznek a kimesélés erejében. És tudják, hogy az ismeretlentől nem félni kell, hanem barátkozni vele, és megismerni.” 

Az óvodások kézikönyve egy kedves barátként működik, amit a gyerekek – és ezáltal a nekik mesélő szüleik is – imádni fognak. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig.  Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal a két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van.