">

Pikkelysömör – van megoldás!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_feketefeher150- 200 000 embert érint Magyarországon ez a betegség. És ez is azok közé tartozik, amelyekről nem mindenki mer beszélni. A pikkelysömör a kívülállókban gyakran kelt visszatetszést, sőt fertőzéstől való félelmet, pedig a betegség nem fertőző. Sok napsütés, melegebb idő, lengébb öltözet. Gondolnánk, hogy vannak olyanok, akik számára ez az időszak egyet jelent azzal, hogy most láthatóvá válik, amit eddig takartak és szégyelltek?  Május végén elindult egy országos felvilágosító túra, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy Budapest mellett az ország 7 nagyvárosában találhatóak a pikkelysömör kezelését hatékonyan biztosító biológiai terápiás centrumok. Gondolnánk, hogy Britney Spears, Kim Kardashian vagy Leann Rimes is szenved a pikkelysömörtől? Ahogy ezek a gyönyörű nők képesek teljes és tünetmentes életet élni, úgy ez mindenki számára adott lehetőség. A biológiai terápia ingyenes és nem kell hozzá beutaló.

A kampány kezdetekor készült egy tájékoztató kisfilm is, amelyben a felkérésre az Anyakanyar képviseletében több ismert művésszel együtt Réka is szívesen vállalt szerepet, hiszen nagyon fontos, hogy minél több emberhez jussanak el ezek a fontos információk.

De mit kell tudni erről a betegségről? A pikkelysömör (pszoriazis) látványos bőrtünetekkel járó, nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető, feltételezhetően autoimmun eredetű betegség, amely nem csak fizikailag, hanem lelkileg is komoly terhet ró a betegekre, sok közöttük a depressziós, és magas az öngyilkosok aránya is. A pikkelysömör esetén a bőrben megtalálható immunsejtek és a hámsejtek is  – az egészséges bőrsejtekkel ellentétben – fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár. pikkelysomorJellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló területek alakulnak ki. A pikkelyek – vakarás hatására – könnyen leválnak és vérzékeny, vörös, fájdalmas felületet hagynak maguk után. A betegség leggyakrabban a térd, a könyök és a hajas fejbőr területein jelenik meg, súlyosabb esetben testszerte. Gyakran érinti a körmöket is, azokon látványos, zavaró tüneteket okozva. A pikkelysömört már nem csak bőrbetegségnek, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségnek tartják. A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Társbetegségként magas vérnyomás, vérzsírszint-emelkedés, anyagcserezavar, cukorbetegség, és elhízás említhető.

Annak ellenére, hogy ez a betegség lelkileg viseli meg talán legjobban a betegeket, mégsem a lelki támogatás jelent megoldást. Több mint tíz éve elérhető a betegség kezelésére az úgynevezett biológiai terápia, mely az immunrendszerre hat, helyreállítja az immunrendszer egyensúlyát. Az esetek többségében jelentősen felülmúlja az egyéb terápiás lehetőségek hatását: a betegek túlnyomó részénél tünetmentesség érhető el.  A kezelés mellékhatásai ritkák. Mivel ezen gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a szervezet védekezőképességét, ezért fokozott orvosi ellenőrzés mellett adhatóak. A középsúlyos-súlyos betegek számára a kezelés a társadalombiztosítás által 100%-osan finanszírozott (bizonyos orvos-szakmai feltételek teljesülése esetén), és a betegek beutaló nélkül fordulhatnak bármelyik pszoriazis centrumhoz. Mindezek ellenére Magyarországon jelenleg csak az arra jogosultak töredéke részesül biológiai terápiában, mivel a betegek nem tudnak a biológiai terápiáról. Pedig Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Szombathelyen is találhatóak biológiai terápiás centrumok.

10 fontos tanács a betegeknek

  1. Keress fel egy Psoriasis Klubot! Itt találkozhatsz más pikkelysömörös betegekkel. A személyes találkozás során lehetőség van a tapasztalatcserére. Választ kaphatsz a gyógymódok új lehetőségeiről a leghitelesebb forrásból, a betegtársaktól.
  2. Jelentkezz be egy Biológiai terápiás centrumba, ahol a bőrgyógyász tájékoztat az állapotodnak megfelelő kezelési lehetőségekről, akár a biológiai terápiáról!
  3. Próbáld elkerülni a stresszhelyzeteket! A pikkelysömör súlyosbodása és a stressz között egyenes összefüggést mutattak ki. A stressz csökkentését segíti a pihenés, a jóga, az úszás, a masszázs, a rendszeres mozgás.
  4. A gyógyvizekben való és a tengeri fürdőzés mindig javít a bőrállapoton!
  5. Étkezz egészségesen! A zsírszegény táplálkozás, a finomított cukrok kerülése, a bőséges friss zöldség és gyümölcs fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Speciális pikkelysömörös diéta nem ismert.
  6. Ne dohányozz!
  7. Fogyassz kevesebb alkoholt!
  8. A rendszeres napozás legtöbbször kedvezően hat a pszoriázisra, így a bőrtünetek a nyári időszakban visszahúzódnak.
  9. Ha súlytöbbleted van diétával, mozgással próbálj lefogyni. Az elhízás a pikkelysömört kísérő társbetegségek, a cukorbetegség, szívinfarktus, stroke rizikóját megtöbbszörözi.
  10. A bőröd rendszeresen ápold hidratáló fürdetőszerekkel, jó minőségű ápolókrémekkel. A kiszáradás, berepedezések elkerülésével megakadályozhatók a gombás és bakteriális felülfertőződések.

Ne adjátok fel! És ha tudtok, segítsetek abban, hogy érintett ismerőseik is értesüljenek a biológiai terápiáról, arról, hogy van megoldás a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére!

Puszi: Réka és Gabi