">

Pünkösdi papírforgók

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Pünkösd hétfő van ma. Ezen a napon a természet újjászületésének végső időszakát ünnepeljük, a virágok és a növények  varázsával pedig szerelmi és terményjóslásra is sokan vállalkoznak. Egymást érik a pünkösdi népszokások, a királyválasztás, a megint más vidékeken a pünkösdi királynéjárás, de a hesspávázás és a törökbasázás is régóta ápolt pünkösdi hagyomány. Népi hiedelem az is, hogy tegyünk a házunk falára, a kerítésünkre, az ablakunkba zöld ágacskát, legyen az akár nyírfa akár bodza, hogy ezzel távoltartsuk a rosszat magunktól. Ez a hosszú, ünnepi hétvége, ami idén a gyermeknappal is egybeesik, most lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit kimenjünk a szabadba, még ha egy picit jobb időjárást is el tudtunk volna képzelni mára… Mindenesetre a nyár közeledtével így pünkösdre mi szerettünk volna valami olyan játékot, közös családi elfoglaltságot mutatni, ami a szabadba csábít és ami nagy kedvenc kicsik és nagyok körében egyaránt. Gondolkodtunk rajta sokat, hogy mi is legyen ez, de sokáig csak az jutott eszünkbe, hogy kéne egy saját Balaton… :) Ezt persze még mi sem tudjuk összefabrikálni itthon. Végül, arra jutottunk, hogy ha Balaton nincs, akkor legyen valami olyan, ami ezerféle, színes, jópofa és mindenkit jobb kedvre derít. Így úgy döntöttünk, Pünkösd alkalmából most papírforgót készítünk. Ez egy igazi klasszikus, ami már a majálisoktól kezdve egész nyáron át hódít. Lehet belőle pici, nagy, egyfejes, többfejes, színes, csillogós, csíkos, pöttyös… a sor szinte végtelen. Úgyhogy mi most mutatunk nektek egy szépséges verziót, ami nem a legegyszerűbb, de senki ne ijedjen meg tőle, tényleg nagyon könnyű elkészíteni.

Háromszínű papírforgó

Hozzávalók

  • színes fénymásoló papír (három szín, ami harmonizál egymással)
  • hurkapálca
  • gombostű
  • gyöngyök

1. lépés

Három négyzetet vágunk a papírokból, a forgó méretétől függően. A különbség a lapok mérete között kb. 1,5 cm legyen.

2. lépés

Mindkét irányba összehajtjuk, az átlók mentén, majd lesimítjuk az éleket.

3. lépés

A középpontjuktól 2-3 cm-re minden átlón bevágjuk a papírokat.

4. lépés

Egymásra helyezzük őket, majd a középpontban összeragasztjuk őket. (A „felhajtós csücsköket” érdemes egy pöttynyi ragasztóval összefogni.)

5. lépés

Minden második csücskét felhajtjuk a középponton túlra, majd egy színben hozzáillő papírkoronggal felszúrjuk a gombostűre.

6. lépés

A hurkapálca végére óvatosan beszúrjuk a gombostűre feltett forgót, hagyjunk akkora távolságot, hogy könnyedén tudjon forogni!

Az elkészítési útmutató letölthető itt: Papírforgók

Jó mulatság lesz elkészíteni és utána vinni magatokkal akár a kirándulásra is! Szépséges napot!

Puszi: Gabi és Réka